Αν το βρίσκετε ενδιαφέρον, το πρώτο μέρος είναι εδώ
Κυπριανέ Χριστοδουλίδη,
Καταρχην το "δογμα" Μεττερνιχ , που στηριζοταν στον μισελληνισμο,αναφεροταν στην καταπολεμηση απελευθερωτικων κινηματων οπως της Ελλ.Επαναστασεως που μεταβαλλουν το status quo και συνεπως μεταβαλλονται συμφεροντα των Μεγ.Δυναμεων που μπορει να τις φερει αντιμετωπες μεταξυ των.
Γι'αυτο αλλωστε η Ελλ.Επανασταση του '21 εθεωρειτο "τρομοκρατικη"!!
Αναφερεσαι χρονικως στην περιοδο 1815-1833 περιπου ενω αναφερομαι στην περιοδο 1915-1920,που δεν υπηρχε η Οθωμανικη Αυτοκρατορια,ενω υπηρχε ηδη καθορισμενο γεωγραφικο πεδιο που αποκαλουταν Τουρκια,οπως και αντιστοιχο γαλλικο (Κιλικια) οπως και κουρδικο (Κουρδισταν)!!
Επιπλεον στα Πρωτοκολλα Λονδινου της 3/2/1830 ο Μεττερνιχ αναφερει εν τελει:
"αφου απαξ απεφασισθη η ιδρυσις Ελλαδος καλον ειναι να δοθουν σ'αυτη εκτενεστερα και ασφαλεστερα μεθορια".
Αυτος διεβλεπε οτι καμια υπηρεσια δεν προσφερεται στην ισορροπια του status quo της Ευρωπης δια της ιδρυσεως ενος τοσο μικρου και πτωχου κρατιδιου!!
Οσον αφορα την "Οθωμανια",και τον διαμελισμο της τουρκικης αυτοκρατοριας πρεπει να γνωριζουμε οτι ο Βενιζελος ηθελε βασικα την απελευθερωση της Αν.Θρακης και Μ.Ασιας απο τους Νεο-Τουρκους.
Γνωριζεις πολυ καλα τις τουρκικες θηριωδιες!!
Ο Βενιζελος ΠΟΤΕ δεν ειχε ως σχεδιο την εισχωρηση του Ελληνικου στρατου μεχρι την Αγκυρα,οπως και ειναι αδικο να κριθει απο την στιγμη που βασιλοφρονες συνεχισαν την πολιτικη του-αφου την πολεμουσαν προηγουμενως λυσσωδως- χωρις ομως να ειναι ικανοι να προβλεπουν και να αναλυουν τις υπαρχουσες οπως και τις τοτε νεοτερες καταστασεις!!
Ο Βενιζελος στις 7/5/1919 ειχε μαλιστα προνοησει την δυνατοτητα επιβιβασης Ελληνικου Στρατου στην Σμυρνη χωρις συνακολουθη εξασθενηση του μακεδονικου μετωπου στην οποια θα επεφερε η αποχωρηση των ελληνικων δυναμεων.
Αναφερεσαι στην απολυτη κυριαρχια των Δυτικων,αλλα γνωριζεις πως και οι Δυτικοι τρωγοντουσαν μεταξυ τους!Μαλιστα σε βαθμο που να συναπτουν συνθηκες με την Ρωσια εναντι "συμμαχων" τους!!
Επιπλεον οι αναφορες σου σε Γαλλια,Ιταλια και Ρωσια δεν εχουν να κανουν τοσο με τον διαμελισμο της Τουρκιας οσο με τον φοβο της Μεγαλης και ισχυρης Ελλαδας!!
Κανεις δεν ηθελε την ανασυσταση της Βυζαντινης Αυτοκρατοριας,οχι επειδη φοβοντουσαν τον διαμελισμο της Τουρκιας,οσο την δυναμη του Ελληνισμου!!
Δεν ειναι τυχαιο που ακομα και σημερα συνεχιζεται ξεδιαντροπα η ανθελληνικη προπαγανδα τους!!
Ειδικα οι Ιταλοι δεν ηθελαν σε καμια περιπτωση μια ισχυρη ελληνικη ναυτικη δυναμη στην Μεσογειο!
Ιταλικη προπαγανδα κατα της ελληνικης κυριαρχιας στην Μ.Ασια υπηρχε ηδη πριν την αποβαση και πολυ πριν τον κινδυνο διαμελισμου της Τουρκιας!!!
Ο Γαλλος πρωθυπουργος Κλεμανσω ενδιαφεροταν πιο πολυ για τις γαλλοϊταλικες σχεσεις,με το να επιφυλασσεται για την καταληψη των οχυρων της Σμυρνης μονο απο Γαλλους!!Διαβεβαιωνε ομως οτι η ιταλικη αντιδραση δεν θα ηταν δεσμευτικη για τους συμμαχους!!
Φοβοντουσαν(οι Γαλλοι) οτι επειδη οι Συμμαχοι της αρνηθηκαν (στην Ιταλια)το Φιούμε οπως και τοτε αρνηθηκαν να τους δωσουν την Σμυρνη(οπως υπεσχεθη), οτι θα διδοταν η ευκαιρεια στους Ιταλους να κατεγγειλλουν την Συνθηκη Λονδινου!
Εν τουτοις οι Γαλλοι επεμεναν στην αναβολη της εκστρατειας χωρις ομως να απορριπτουν τελικως οτι η Σμυρνη επρεπε να εκχωρηθει στην Ελλαδα!
Η Μικρασιατικη εκστρατεια ηταν εθνολογικα και κοινωνιολογικα δικαιωμενη μεχρι τον Νοεμβριο του 1920 που μεχρι τοτε σημειωνε θριαμβευτικη και διπλωματικη επιτυχια με την υποστηριξη της Συνθηκης των Σεβρων.
Τεραστια λαθη διεπραχθησαν δυστυχως απο την μεταπολιτευση της 1ης Νοεμβριου!!
Στην κυριολεξια δεν υπηρξε ουτε μια σωστη πραξη!!
Υπηρχε η ελλειψη προβληματισμου προοπτικης,η Ελλαδα οδηγηθηκε σε διεθνη απομονωση, και αφου οι ιδιοι κατελυσαν τις προϋποθεσεις με τις οποιες εδραττε ο Βενιζελος,συνεχιζαν την βενιζελικη πολιτικη,την στιγμη που οι ιδιοι ειχαν προεκλογικως καταδικασει.
Απερριψαν τις μεσολαβητικες προσπαθειες της Ανταντ και απετυχαν ακομα και στις επιχειρησεις Ιουνιου 1921 στο Εσκι Σεχιρ και την Κιουταχεια,οι οποιες πετυχαν απο αποψη τακτικης αλλα απετυχαν σε αποψη στρατηγικης.
Η απροθυμια του λαου,οπως και η αποσυνθεση του Στρατου ηταν δικο τους "κατορθωμα".
Για να μην αναφερθω και στην ανοχη τους εναντι των λιποτακτων,οπως και σε πολλα αλλα!!
Η προνοητικοτητα του Βενιζελου ηταν αδιαμφισβητητη!!
Ομως αυτη η προνοητικοτητα και διοραση δεν ειχε συνεχεια μετα την 1/11/20!!
Γι'αυτο εφθασαν τα πραγματα εκει που εφθασαν!!
Οσον αφορα τον Στεργιαδη,συμφωνω απολυτως μαζι σου!!
Ειναι ,για μενα,το μοναδικο αλλα πολυ σοβαρο λαθος απο τον Βενιζελο!!
ΓΜ
Κύριε ΓΜ,
Οπωσδήποτε το "δόγμα Μέττερνιχ" υπέστη τροποποίηση από τους επαΐοντας της διπλωματικής ταχυδακτυλουργίας. Οι Μεγάλες Δυνάμεις μοίρασαν τα προτεκτοράτα τους. Έτσι, οι Άγγλοι πήραν την Ελλάδα, οι Γάλλοι τη Ρουμανία (το Βουκουρέστι το αποκαλούσαν δεύτερο Παρίσι), η Αυστροουγγαρία τη Βουλγαρία, και η Ρωσία τη Σερβία. Τελευταία μπήκε στο μοιρασιά η Ιταλία και της παραχωρήθηκε η Αλβανία. (*)
Είναι έτσι ή δεν είναι;
Ο ευφυής Βενιζέλος βρέθηκε ανάμεσα στη σφύρα και στον άκμονα ή κατά τα δικά μας μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης, όπου Σκύλλα νοήσατε την Βρετανία και Χάρυβδη τη Φραγκιά, τους Φράγκους.
Την εποχή προ του Α΄ΠΠ η Αμερική δεν είχε, και άλλωστε δεν μπορούσε (δόγμα Μονρόε) να ανακατευθεί στα της Ευρώπης, όπου η Σκύλλα ήταν αναγκασμένη να ραδιουργεί ποικιλοτρόπως με ραγδαίως και δολίως μεταβαλλόμενες συμμαχίες. Τούτο όμως δεν απέκλειε να αλλάξουν τα πράγματα, αν συνέβαινε κάτι το εξαιρετικό. Και ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία. Οι Φράγκοι σφάχτηκαν μεταξύ τους! Η Σκύλλα πέτυχε αυτό που ήθελε και εν τω μεταξύ, ξεκίνησε η αλληλοσφαγή στη Ρωσσία των Τσάρων... .
Η εμπλοκή της Αμερικής στον Α΄ΠΠ σηματοδοτεί νέα δεδομένα και ίσως, αυτό ήταν η "απαρχή μιας νέας πολιτικής" την οποία υπαινιχθήκατε προηγουμένως, αλλά δεν μας την προσδιορίσατε. Ο ευφυής Βενιζέλος προφανώς θα το γνώριζε ελισσόμενος μεταξύ γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και (ανακτόρων του) British Parliament. Φυσικά, προς όφελος του τελευταίου.
Η αποικιοκρατική Βρετανία βρήκε ένθερμο υποστηρικτή των σχεδίων της για παγκόσμια κυριαρχία μετά από αυτό (εμπλοκή της Αμερικής). Τούτο γίνεται εμφανέστερο, αν σκεφθούμε πως προλειάνθηκε το έδαφος με την οικονομική ενίσχυση της Γερμανίας, μολονότι υπήρχε η συνθήκη των Βερσαλλιών! Το όραμα της Κοινωνίας των Εθνών αποκοίμιζε τους λαούς με τις αναθυμιάσεις των υψικαμίνων της διπλωματίας. Για ειρήνη μιλούσαν, αλλά τη σφαγή προετοίμαζαν. Η Σκύλλα ήξερε να κάνει καλά τη δουλειά της και ο Βενιζέλος παρέμενε ευφυής και ευτυχής. Όσο ευτυχής ήταν αργότερα ο δακρύσας "εθνάρχης", όταν ανακάλυψε τη μαχαιριά που μας έδωσαν με τους ματσεντόνες και τη "Ματσεντόνια" οι αδίστακτοι παγκοσμιοποιητές (Άγγλοι και Αμερικανοί).
Δεν θέλω να πω με αυτά ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, αν οι Φράγκοι (: Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί) υπερίσχυαν. Εμείς και οι άλλοι θα είμαστε πάντα αυτοί που θα πληρώνουν τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς. Διότι, βλέπετε, όσο οι Βαλκάνιοι είμαστε ανίκανοι να καταλάβουμε τη δύναμη που θα είχε μια μεταξύ μας συνεννόηση, άλλο τόσο αδέξιοι είμαστε στο να αντιληφθούμε τον όλεθρο που μας ετοιμάζουν, φορτώνοντάς μας με απατηλά δανεικά οράματα. Δανεικά, διότι ήδη είμαστε δέσμιοι, χρεωκοπημένοι και έτοιμοι για διαμελισμό.
Η Παγκοσμιοποίηση, κατά τινας Νέα Τάξη και άλλοτε Κοινωνία των Εθνών, μας θέλει όλους μετέχοντες, για να επικρατήσουν τελικά μόνον οι έχοντες. Τώρα, νομίζω, καταλάβαμε που βρισκόμαστε. Όταν Κίνα και Ρωσία μας δάνεισαν (λεφτά και όχι οράματα) εμείς προτιμήσαμε το "δεύτερο ΟΧΙ". Συνταχθήκαμε με το άξονα του καλού και όχι του κακού διευκολύνοντας, έτσι, τον αναίμακτο κατακερματισμό μας.
Ίσως, με αυτά που έγραψα, μου πείτε ότο ξέφυγα από το θέμα μας. Τα πράγματα όμως παραμένουν πάντα ίδια, ως προς τις εσωτερικές τους διεργασίες. Διαφέρουν μόνο ως προς τη μορφή των εξωτερικών γεγονότων. Ποιες είναι αυτές οι διεργασίες δεν είναι δύσκολο να το καταλάβουμε. Οι ολοκληρωτικές, κυριαρχικές και αυτοκρατορικές βλέψεις που είχε ο άνθρωπος δεν άλλαξαν και ποτέ δεν πρόκειται να αλλάξουν. Ένας ευφυής άνθρωπος, όπως ήταν ο Ελ. Βενιζέλος και αργότερα ο νέος αντικαταστάτης του, που μας πέταξε στα βαθιά νερά για να μάθουμε να κολυμπάμε, θα το γνώριζε ασφαλώς. Και ο μεν Βενιζέλος μας τίμησε με την προσφυγιά και τους χιλιάδες νεκρούς για την Κοινωνία των Εθνών, ο δε αντικαταστάτης με τη χρεωκοπία για τη Νέα Τάξη πραγμάτων.
(*) Συμπληρωματικά, αναφέρω εδώ τους φόρους που ήταν υποχρεωμένη να πληρώνει η αποικιοκρατία του βρετανικού Στέμματος και οι άλλες Δυνάμεις, όταν διέσχιζαν το Αιγαίο ή τα εδάφη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο σχεδιασμός του διαμελισμού της ήταν προμελετημένος, αλλά έπρεπε να εξισορροπηθεί ανάμεσα στους διεκδικητές των δήθεν απελευθερωμένων λαών και εδαφών. Ένας μόνος του δεν μπορούσε να το κάνει, οι συμμαχίες ήταν απαραίτητες και εν τω μεταξύ, οι αυτόχθονες αγωνιστές έδιναν το αίμα τους - για να αλλάξουν αφεντικά χειρότερα από τους Οθωμανούς, όπως γράφει ο Μακρυγιάννης, αφού τους καλλιεργούσαν τη διχόνοια και την αλληλοεξόντωση.
Μετά από αυτά, δεν είναι δύσκολο να δούμε ποιος βρίσκεται σήμερα στο στόχαστρο του διαμελισμού από τις λεγόμενες δυνάμεις του free world. Η δοκιμή έγινε με τη Γεωργία της πρώην "σοβιετίας" και συστηματικά εφαρμόζεται ύπουλα. Κάτι με την Τσετσενία, το Κόσοβο, με τη "ματσεντόνια" και τους άλλους βαλκάνιους επαίτες, όλα αυτά φανερώνουν τι πάνε να φτιάξουν οι Δυτικοί άρπαγες-εξολοθρευτές των λαών. Οι ανέκαθεν ευφυείς πολιτικοί μας αυτά δεν τα βλέπουν, όπως δεν τα έβλεπε και ο Ελ. Βενιζέλος. Θέλετε να το δεχθούμε; Εγώ πάντως όχι. Μας διαφθείρουν συστηματικά το νου με τα ψεύτικα συνθήματά τους για μια δήθεν παγκόσμια ειρήνη - εμάς μας έκαναν να ονειρευόμαστε τη Μεγάλη Ιδέα, της "μεγαλης και ισχυρης Ελλαδας" - ενώ απεργάζονται την καταστροφή, δική μας ή άλλων, για να είναι μόνοι κυρίαρχοι του πλανήτη αυτοί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια εκφράζουν τη γνώμη ή άποψη του συντάκτη τους