Διάφορα Θέματα « ἡ θεοσέβειά ἐστι σοφία, τὸ δὲ ἀπέχεσθαι ἀπὸ κακῶν ἐστιν ἐπιστήμη » Ιώβ
Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011
Το προγονικόν σέβας ή κάποια άλλα πάτρια
Αγαπητέ αναγνώστη,
Για την καλύτερη κατανόηση του Θέματος αυτού με τίτλο "Το προγονικόν σέβας ή κάποια άλλα πάτρια", καλείσαι να ρίξεις μια ματιά σε τούτο δω, στο σύνδεσμο που σου δίνω, αν και δεν είναι τόσο απαραίτητο.
http://filonohpontou.wordpress.com/2011/09/10/paparies/
Αγαπητή Φιλονόη,
Επειδή καμιά φορά γράφουμε (όλοι) πράγματα ανεπιγνώστως, θα ήθελα να σε πληροφορήσω τα εξής :
Όλοι αυτοί οι αναφερόμενοι πρόγονοι (Θερμοπύλες, Σαλαμίνες κλπ.) όπως και οι ακολουθήσαντες Μεγαλέξαντροι, Βυζάντιο και ΄21, για ένα πράγμα αγωνίστηκαν. Για τη διάσωση και διατήρηση του λόγου του ελληνικού, τον οποίο κάποιος ήρθε μια φορά και μας έμαθε τι σημαίνει Λόγος.
Αγωνίστηκαν βέβαια και για τα όρια αυτού του Λόγου, μέσα στα οποία καλλιεργείτο. Διότι ξέρουμε τι θα συνέβαινε αν τα όρια αυτά έπαυαν να υπάρχουν και αρκεί το παράδειγμα των Ελλήνων δεύτερης και τρίτης γενιάς μεταναστών. Αλλά βλέπουμε και τι πάνε σήμερα να φτιάξουν οι εγχώριοι πατριώτες : κυβερνήτες ή, ακόμη, και οι φίλα προσκείμενοι σε Σκαρίμπα και άλλους. Ανεπιγνώστως οι τελευταίοι, αν και τιμώντες το προγονικόν σέβας.
Το δυστύχημα ήταν ότι εκείνος που μας έμαθε τι σημαίνει Λόγος δεν έφτιαξε και μιαν άλλη γλώσσα, μιαν άλλη αλφάβητο. Αυτό ήταν το λάθος του. Πάντως φροντίσαμε και γι΄ αυτό. Ήρθαν οι Καζαντζάκηδες, οι Σκαρίμπες και αρκετοί άλλοι. Ήρθε όμως και ο Γιανναράς και μας έδωσε το νέο μας αλφαβητάρι πίστεως! Έτσι, το σιρόπι έδεσε και μάθαμε, οι συφοριασμένοι, τι σημαίνει Λόγος!!
Αλλά, παρ΄ όλα αυτά, υπάρχουν κι εκείνοι που επιμένουν. Θέλουν το αλφαβητάρι που εκείνος δεν έφτιαξε – είπαμε ποιος ήταν – και κλωθογυρίζουν τις γραφές τους γύρω τριγύρω απ΄ τα προγονικά ηπίως λοιδωρούντες όσους ενδιαφέρονται για “ τη δική τους αλήθεια”. Κάνουν το λάθος (επί λαθών) να νομίζουν ότι “ οι ενδιαφερόμενοι για τη δική τους αλήθεια”, όπως γράφουν, ενδιαφέρονται “ για την πάρτι τους” κατά το λεγόμενον.
Ποιος τους το είπε και ποιος τους το δίδαξε, άγνωστον. Προφανώς δεν είχαν δάσκαλο εκείνον που δεν έφτιαξε το νέο αλφαβητάρι . Τι κρίμα! Αντί να μας μάθει μιαν άλλη γλώσσα να συνεννούμαστε βρήκε να μας πει :
“ ὃς ἐν ὑμῖν θέλει μείζων εἶναι ἔστω πάντων ἔσχατος”. Και σώθηκε ο Λόγος, μα και ο τόπος, που άνθιζε κι έδινε καρπούς.
Τι γίνεται σήμερα, άσ΄το καλύτερα στον Σκαρίμπα και στους φίλους του.
Υστερόγραφο
Αντί "πατροπαράδοτον σέβας" προτίμησα να γράψω για "προγονικόν" σέβας. Πατέρες πάψαμε να έχουμε, οι πρόγονοι μας αρέσουν καλύτερα. Δεν χρησιμοποιούμε άλλωστε ποτέ τη λέξη "προγονοκτόνοι". Πατροκτόνοι όμως υπάρχουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια εκφράζουν τη γνώμη ή άποψη του συντάκτη τους