Σε κείμενο γνώμης του περιοδικού Spiegel, με τίτλο «φέρτε τον ψυχίατρο για τους Έλληνες», ο κ. Γιαν Φλάισχαουερ λέει ότι, επειδή ο Γιάνης Βαρουφάκης θεωρείται ειδικός στη Θεωρία των Παιγνίων, αρκετοί σπεύδουν να ερμηνεύσουν την στάση του στη διαπραγμάτευση με βάση τα μαθηματικά. Αντιθέτως, ο συντάκτης προτείνει ως πρίσμα την ψυχιατρική: «Ο άστατος τρόπος με τον οποίο εμφανίζονται οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα δεν μπορεί να γίνει κατανοητός με τη θεωρία των παιγνίων, αλλά μόνο ψυχοπαθολογικά».
Αυτά και άλλα μας πληροφορεί ο κ. Κων/νος Τερζής (*), που αναδημοσιεύει ασχολίαστα το "κείμενο γνώμης" του Σπήγκελ. Το υπογράφει, όπως σημειώσαμε, ο Γερμανός αρθρογράφος κ. Γιαν Φλάισχαουερ. Τα σχόλια τα αφήνει για τους αναγνώστες ο κ. Τερζής - δεν ξέρω τί θα κάνει ο Γερμανός Φλάισχαουερ - και ας γράψουμε εμείς τα κατωτέρω. Που ασφαλώς δεν θα τύχουν της αντίστοιχης αναγνωσιμότητας του γερμανικού "κειμένου γνώμης" (sic).
Ώστε λοιπόν χρειαζόμαστε εμείς ψυχίατρο και όχι οι Γερμανοί ! Σ΄ αυτό μπορεί να έχει δίκιο ο αρθρογράφος του Σπήγκελ, αφού οι πρόγονοί του φρόντισαν με δυο παγκόσμιους πολέμους - ο τελευταίος το 1940 - να απαλλαγούν από τους παρανοϊκούς ηγέτες τους και να θάψουν εκατομμύρια ψυχοπαθείς συμπατριώτες τους. Έθαψαν όμως και άλλους, που προσπάθησαν να αποφύγουν τη μαζική γερμανική ψύχωση. Αυτοί, κατά τη γνώμη μου, δεν θα χαρακτηρίζονταν ψυχοπαθείς, εκτός αν διαφωνεί ο κ. Φλάισχαουερ.
Πάντως, τα ιατρικά βιβλία λένε - επ΄ αυτού διαφωνεί ο κ. Φλάισχαουερ - "οι ψυχωσικές διαταραχές δεν είναι πάντα αρρώστια" γράφει - ότι οι ψυχώσεις συνιστούν σοβαρή αρρώστια, εντάσσονται μάλιστα στις βαρύτατες διαταραχές του συναισθήματος με καταστροφικά αποτελέσματα για τον πάσχοντα. Δυστυχώς, όμως, και για όλους εκείνους που ενστερνίζονται τις αρχές και τις αξίες ενός παρανοϊκού - καλύτερα σχιζοφρενούς - ηγέτη. Κάτι που συνέβη με τους Γερμανούς πρόσφατα.
Ο πόλεμος λοιπόν, φαίνεται, απάλλαξε τη Γερμανία από ψυχοπαθείς και τώρα δεν κινδυνεύει. Ωστόσο, σύμφωνα με τον μαρξιστή ψυχίατρο Ντέιβιντ Κούπερ, τον οποίο επικαλείται για λογαριασμό μας ο Γερμανός αρθρογράφος του Σπήγκελ, "η σχιζοφρένεια είναι παράγωγο των κοινωνικών συνθηκών". Προσθέτουμε ότι δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Και ακόμη, αν αυτό μπορεί να ξεπεραστεί με επανάσταση είναι άλλο θέμα, δοθέντος ότι κάθε επανάσταση, αν δεν υπάρχουν οι "σπόνσορες" των επαναστατών - οι λεγόμενες ισχυρές πλάτες - οδηγείται σε αποτυχία. Είμαστε αρκετά ώριμοι, νομίζω, και άνετα μπορούμε να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα αυτό. Η Ιστορία διδάσκει.
Και αυτά ως προς την ιατρική διάγνωση της ψυχασθένειας ημών των Ελλήνων και τους ψυχιάτρους, που μας συνιστά για θεραπευτικούς σκοπούς το γερμανικό Spiegel.
Ως προς το άλλο ζήτημα των αριθμών, βάσει των οποίων γίνονται οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος, θα ήταν προτιμότερο να συζητήσει το θέμα αυτό με τους κ.κ. Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ. Τι γνώμη έχουν οι κύριοι αυτοί ; Ο γράφων δεν διαφωνεί καθόλου επ΄ αυτού. Παιχνίδια με τους αριθμούς γίνονται. Οι αριθμοί διαμορφώνουν την παγκόσμια οικονομία, παρεμπιπτόντως δε και την πολιτική. Δυστυχώς, όμως, οι διαπραγματεύσεις γίνονται και δια του λόγου, όχι δια των αριθμών, τη λογική των οποίων (αριθμών) έχει ο κ. Σόιμπλε, ο κ. Ντάισελμπλουμ, πολλοί άλλοι μηδέ εξαιρουμένου και του κ. Φλάισχαουερ.
Οι Έλληνες διακρινόμαστε επειδή πάντα προτάσσουμε τη λογική του Λόγου έναντι της λογικής των αριθμών. Αν αυτό δεν το καταλαβαίνουν οι αποκαλούμενοι εταίροι μας, πολύ φοβάμαι ότι οδηγούμαστε - οδηγούνται και μας οδηγούν - σε ακραία, όπως είναι πάντα, φαινόμενα ψυχώσεων με τα γνωστα από το παρελθόν αποτελέσματα. Αυτά λέει η δική μας "μέσα φωνή", στην οποία αναφέρθηκε ο αρθρογράφος του Σπήγκελ, αυτή μάθαμε να αφουγκραζόμαστε εδώ και αιώνες και με αυτή κάνουμε τις όποιες διαπραγματεύσεις. Φυσικά, όχι όλοι.
(*) http://kostasxan.blogspot.gr/2015/03/spiegel.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια εκφράζουν τη γνώμη ή άποψη του συντάκτη τους