Διάφορα Θέματα « ἡ θεοσέβειά ἐστι σοφία, τὸ δὲ ἀπέχεσθαι ἀπὸ κακῶν ἐστιν ἐπιστήμη » Ιώβ
Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011
Αναφορά στο «Θα έρθη καιρός πού όλοι θα πιστέψουν»"
Ένας σχολιαστής με πληροφορούσε ότι :
"Επειδή εχετε ανοιξει σελιδα στο ιστολογιο σας, εκδηλωνοντας με έντονο τροπο την διαφωνια σας στον λόγο του Γέρ. Παϊσίου (: "Από το κακό ο Θεός θα βγάλει το καλό"), μπορείτε να πληροφορηθείτε σχετικό διάλογο που αναπτύχθηκε στην ιστοσελίδα vatopaidi, θέμα : "Γέροντας Παΐσιος: «Θα έρθη καιρός πού όλοι θα πιστέψουν»".
Του απάντησα :
Στην ιστοσελίδα που φροντίζω, έγραψα το θέμα "από το κακό θα βγάλει ο Θεός το καλό", όχι για να δείξω τη διαφωνία μου με τον γέροντα Παΐσιο, όπως πιθανόν κακώς κατάλαβες.
Οι περισσότεροι, για να μην πω όλοι, δέχονται το κακό διότι μέσα από αυτό βγαίνει πάντα και κάτι καλό. Και όπως γράφει ο Απ. Παύλος:" Τι ούν ερούμεν; επιμενούμεν τη αμαρτία ίνα η χάρις πλεονάση;" (εις το: "ου δε επλεόνασεν η αμαρτία , υπερεπερίσσευσεν η χάρις"). Ένας δε από τους πρώτους χριστιανούς Απολογητές, ο Θεόφιλος Αντιοχείας γράφει : "Αλλά απιστείς ότι οι νεκροί εγείρονται. Όταν όμως θα γίνει αυτό, τότε θα πιστεύσεις θέλων καί μή θέλων. Αλλά η πίστη σου, τότε, θα λογισθεί σε απιστία, όχι σε πίστη, αφού τώρα δεν πιστεύεις".
Η χάρις επλεόνασε όταν είχε υπερπερισσεύσει η αμαρτία. Τότε ο Κύριος ενηνθρώπισε. Όχι όμως για να εξακολουθούμε να επιμένουμε στην αμαρτία, όπως γίνεται σήμερα, όπου η διαφθορά των ψυχών συντελείται ακαριαία - με το πάτημα ενός κουμπιού - ιντερνέτ, τηλεόραση κλπ -, συστηματικά και σκόπιμα, για να μας επιβληθεί από αυτούς που τη διαχέουν η "μεσσιανική κοινωνία" με το αποδεικτικό της "αγιότητας". Δηλαδή, με την κάρτα του "ευ φρονούντος".
Ο γέροντας Παΐσιος είπε ότι μέσα από αυτό το παγκόσμιο κακό που επικρατεί σήμερα ο Θεός θα βγάλει το καλό, κάποτε όλοι θα πιστέψουν. Συμφωνώ κι εγώ μαζί του. Το κακό καταρρέει αφ΄ εαυτού, οδηγείται στην αυτοαναίρεση. Αρκεί όμως να γνωρίζει ο κόσμος ποιο είναι το καλό. Διότι σήμερα μας προσφέρουν σαν καλό το αίσχιστο κακό : Την παγκοσμιοποίηση και τον οικουμενισμό. Μας ζητούν να πιστέψουμε στο καλό αυτό.
Δεν θέλουν κανένα κράτος και κανένα έθνος, να δημιουργήσει και να αποτελέσει πρότυπο μίμησης με βάσει το δίκαιο και τη δικαιοσύνη. Και όταν γράφω δίκαιο και δικαιοσύνη, εννοώ τον Χριστό (=δίκαιο) και τη χριστιανοσύνη (=δικαιοσύνη). Αυτά τα έχουν διαφθείρει και διαστρέψει οι παπικοί μαζί με τους προτεστάντες και τους δικούς μας.
Δίκαιο και δικαιοσύνη, δεν είναι αφηρημένες έννοιες. Έχουν φανερωθεί, έχουν αποκαλυφθεί, έχουν γίνει αλήθεια : πραγματικότητα και γεγονός.
Βεβαίως, λοιπόν, μέσα από τη σημερινή φαυλότητα και φαλκίδευση θα βγεί το καλό. Διότι το κακό φτάνει νομοτελειακά σε αδιέξοδα και δείχνει πόσο εγκληματικό είναι. Πόσο ψευδές και απάνθρωπο.
Δεν μπορούν να ισχυρίζονται ότι όποιος δεν θέλει την κάρτα του "ευ φρονούντος" είναι τρομοκράτης.
Δεν μπορούν να διώκουν (φιμώνουν) από θέσεις όπου διαμορφώνονται χαρακτήρες και καθορίζονται συμπεριφορές, όσους αποκαλύπτουν τις δολιότητες και τα ψεύδη τους.
Δεν μπορούν να καταδικάζουν στον δι΄ ασιτίας θάνατο, στη στέρηση φροντίδων υγείας, εργασίας και άλλων κοινωνικών αγαθών, όποιον δεν θέλει να πάρει την κάρτα του "ευ" (φευ) και από την άλλη να κόπτωνται για τις υπανάπτυκτες χώρες και τους εκεί λιμοκτονούντας.
Δεν μπορούν να απεργάζονται σχέδια μείωσης του πληθυσμού της γης, για να μη φαίνεται ότι αποφεύγουν να μειώσουν τα αμύθητα πλούτη τους. Πλούτη που έχει στα χέρια της μια χούφτα εγκληματιών.
Από το κακό ο Θεός θα βγάλει το καλό, αλλά δεν είναι ανάγκη η ανθρωπότητα να κυλιστεί πάλι στο αίμα. Ούτε μπορεί η πίστη να προέλθει από την απιστία κατά την Έσχατη (τελική) Κρίση. Αυτό έγινε στο παρελθόν με τα άπειρα πλήθη των μαρτύρων για το δίκαιο (Χριστός),για τη δικαιοσύνη (χριστιανοσύνη), για την πίστη. Αυτά όμως περιήλθαν στα χέρια ιδιοτελών ανθρώπων, ανθρώπων εξουσιομανών, φιλάργυρων, ανθρωποκτόνων.
Αργά και σταθερά έρχονται τώρα αντιμέτωποι με την αδιέξοδη φαυλότητα, την απίστευτη ηλιθιότητα που εδραίωσαν εξαγοράζοντας συνειδήσεις.
.......
Η αξία του χρήματος οδηγείται κάποτε στην ύφεση και από εκεί στη χρεωκοπία. Το ίδιο και οι συνειδήσεις. Βρισκόμαστε σ΄ αυτό το σημείο. Ήρθε η ώρα να δείξουμε τη δική μας συνείδηση : Την Ορθόδοξη, την Ελληνική, την παγκόσμια, που όλοι οι άνθρωποι έχουν ανεξάρτητα σε ποιο τόπο ζουν.
Η Ελλάδα ορατό σύνορο έχει τη Θρησκεία της και νοητό το Δόγμα της. Δεν θα τα πουλήσει, ούτε σκοπεύει να αγοράσει άλλα.
Ελπίζω ότι ο γέροντας Παΐσιος δεν είχε κατά νουν άλλα πράγματα, διαφορετικά από αυτά που έγραψα.
Μου έγραψες αναγνώστη ...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Η γνώση τού καλού καί τού κακού είναι αυτή η ίδια η αμαρτία καί ο θάνατος. Η ΠΤΩΣΗ ΜΑΣ. Τό κακό είναι ανυπόστατο, επομένως μετά τήν πτώση, ό,τι καλό καί νά κάνουμε, καταλήγει σέ κακό. Καί ότι κακό σέ καλό. Τό καλό τής πτώσεως δέν μπορεί νά υπάρξει πλέον χωρίς τό κακό"
... και σου απαντώ. Η πτώση μας είναι γεγονός, τη φέρουμε όλοι, αλλά έχουμε τη δυνατότητα - με το άγιον Βάπτισμα και τη συνετή και συνεπή ζωή μας - να ενεργοποιήσουμε τη θεία Χάρη και να γίνουμε "δοχεία της Χάριτος".
Φυσικά θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τους άλλους και ό,τι καλό πάμε να κάνουμε αυτοί θα το μεταστρέφουν σε κακό. Παράδειγμα, οι αιρετικοί με τις αιρέσεις που φαλκιδεύουν την αγία Εκκλησία και πίστη.
Πράγματι, το κακό είναι ανυπόστατο. Το υποστασιάζει όμως ο εκτός Χάριτος άνθρωπος, ο οποίος φυσικά μέσα στα όσα δεινά επιφέρει, πάντα αφήνει πίσω του τα σημάδια του καλού. Και αυτό ήθελε να πει ο γέροντας Παΐσιος.
Πάντως είναι εντελώς εξωφρενικό μετά από δυο χιλιάδες χρόνια χριστιανισμού - τα περισσότερα με κυρίαρχη την αίρεση - να επιμένουμε γράφοντας "τό καλό τής πτώσεως (σημ. η αφορμή της εναθρώπισης του Κυρίου) δέν μπορεί νά υπάρξει πλέον χωρίς τό κακό". Το καλό της πτώσεως μπορεί να υπάρξει όταν δεν ενδίδουμε και δεν γινόμαστε φορείς (υπόσταση) του κακού.
Δεν συνεπάγεται αυτό ότι θα πάψουμε να πεθαίνουμε. Αρκεί να είναι αυτό το μόνο αναντίρρητο κακό από την πτώση μας και όχι η ανακούφιση των πολλών από τη δυναστεία των φθοροποιών εξουσιαστών. Δεν συνεπάγεται επίσης ότι το κακό θα εκλείψει. Αλλά η ένταση και η ισχύς του θα μειωθεί σημαντικά και δεν θα κυριαρχεί παγκόσμια όπως σήμερα.
Όσο ζούμε να επιφέρουμε λιγότερα δεινά στο συνάνθρωπο και στη φύση. Το παράδειγμά μας, να γίνεται αφορμή να το αμιλλώνται και άλλοι, να αμιλλώνται το νοητό ήλιο της δικαιοσύνης, χωρίς να τους υποχρεώνουμε με κάρτες του "ευ" και πλείστα άλλα φευ.
Καλή χρονιά γιατρέ. Εύχομαι να διαβάζουμε όλο τον χρόνο τις ενδιαφέρουσες απόψεις σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ τον cummulus. Καλή και ευλογημένη η Νέα Χρονιά για σένα και την οικογένειά σου.
ΑπάντησηΔιαγραφή