Αγαπητέ κύριε, Πείτε στον π. Αύπιο να μη γράφει κηρύγματα στην καθαρεύουσα. Ποιος θα καταλαβαίνει τα γραπτά του σε 20 χρόνια, ή ακόμη, ποιος τα καταλαβαίνει σήμερα ; Εδώ, ούτε τα δικά μου - ας πούμε "μάγκικα" - καταλαβαίνουν και θα καταλάβουν αυτά ; Οι νεολαίοι που ξέρω χρειάζονται λεξικό, όπως με πληροφορούν, όταν τύχη και με διαβάσουν στην ιστοσελίδα μου. Φιλικά Ε. Ρ
Απάντηση
Αγαπητή κυρία/ε Ο π. Αλύπιος συντηρεί μια Παράδοση αιώνων : Την Καλλιγραφία, σε εποχή πλήρους απαξίωσης του ή των χειρογράφων, άλλως γραπτού λόγου Όλοι σήμερα είμαστε "ποντικογράφοι", αν μπορεί αυτό να γραφεί σε αντικατάσταση του γνωστού μας "ορνιθοσκαλίσματα". Είναι, βλέπετε, το mouse της ψηφιακής, πλέον, γραφής εν τεχνολογία. Μη μου ζητάτε, λοιπόν, να πω στον π. Αλύπιο να μη γράφει στην καθαρεύουσα, όσα δια χειρός καταθέτει.
Ίσως, η καθαρεύουσα αντικατοπτρίζει κάτι βαθύτερο, δηλαδή, τον ενδιάθετο λόγο, ο οποίος διαφέρει παρασάγγες από τον κοινό προφορικό - το δημοφιλές "γράφε, όπως το λέμε" - που πολύ δεν απέχει από τον λαϊκό και συχνάκις πεζοδρομιακό λόγο.
Μην πάρετε στα σοβαρά αυτό το τελευταίο, είναι απλά η γνώμη μου. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο
Η ευχή είναι : Θεός Ανελήφθη εν Δόξη , και η αντιφώνηση : Αληθώς Ανελήφθη. Η μήπως δεν ευσταθεί τέτοια ευχή και αντιφώνηση ; Και αν δεν ευσταθεί,δεν ευσταθεί το Α' Τιμ. γ' 16,όπερ άτοπον,άρα ευσταθεί η ευχή.Ομοίως και τα Χριστούγεννα η ευχή-αντιφώνηση : Θεός Εφανερώθη εν σαρκί-Αληθώς Εφανερώθη.
Διαφωνείτε με το Α' Τιμ. γ' 16.;;; Ευσταθεί και η προσφώνηση «Θεός Ανελήφθη εν Δόξη», και η αντιφώνηση :«Εν Δόξη Ανελήφθη». Τέρμα οι «ντροπαλοί» κρυπτοαρειανισμοί και η σύγχυση που προκαλούν σε αθώους,ανυποψίαστους !
«Θεὸς [...] ἀνελήφθη ἐν δόξῃ.»(Α' Τιμ.γ' 16,ο και τελευταίος στίχος του κεφαλαίου)
ΑπάντησηΔιαγραφή..........................................................
Ολόκληρος δε ο στίχος :
«καὶ ὁμολογουμένως μέγα ἐστὶ τὸ τῆς εὐσεβείας μυστήριον·
Θεὸς ἐφανερώθη ἐν σαρκί,
ἐδικαιώθη ἐν Πνεύματι,
ὤφθη ἀγγέλοις,
ἐκηρύχθη ἐν ἔθνεσιν,
ἐπιστεύθη ἐν κόσμῳ,
ἀνελήφθη ἐν δόξῃ.».
............................................................
Θεψρώ ότι ευσταθεί ο χαιρετισμός :
«Θεός ανελήφθη εν δόξη»
Αγαπητέ κύριε,
ΑπάντησηΔιαγραφήΠείτε στον π. Αύπιο να μη γράφει κηρύγματα στην καθαρεύουσα. Ποιος θα καταλαβαίνει τα γραπτά του σε 20 χρόνια, ή ακόμη, ποιος τα καταλαβαίνει σήμερα ; Εδώ, ούτε τα δικά μου - ας πούμε "μάγκικα" - καταλαβαίνουν και θα καταλάβουν αυτά ; Οι νεολαίοι που ξέρω χρειάζονται λεξικό, όπως με πληροφορούν, όταν τύχη και με διαβάσουν στην ιστοσελίδα μου.
Φιλικά
Ε. Ρ
Απάντηση
Αγαπητή κυρία/ε
Ο π. Αλύπιος συντηρεί μια Παράδοση αιώνων : Την Καλλιγραφία, σε εποχή πλήρους απαξίωσης του ή των χειρογράφων, άλλως γραπτού λόγου Όλοι σήμερα είμαστε "ποντικογράφοι", αν μπορεί αυτό να γραφεί σε αντικατάσταση του γνωστού μας "ορνιθοσκαλίσματα". Είναι, βλέπετε, το mouse της ψηφιακής, πλέον, γραφής εν τεχνολογία. Μη μου ζητάτε, λοιπόν, να πω στον π. Αλύπιο να μη γράφει στην καθαρεύουσα, όσα δια χειρός καταθέτει.
Ίσως, η καθαρεύουσα αντικατοπτρίζει κάτι βαθύτερο, δηλαδή, τον ενδιάθετο λόγο, ο οποίος διαφέρει παρασάγγες από τον κοινό προφορικό - το δημοφιλές "γράφε, όπως το λέμε" - που πολύ δεν απέχει από τον λαϊκό και συχνάκις πεζοδρομιακό λόγο.
Μην πάρετε στα σοβαρά αυτό το τελευταίο, είναι απλά η γνώμη μου.
Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο
κχ.
Αγαπητέ και Βοηθητικέ κε Κυπριανέ Χριστοδουλίδη,
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε την ευκαιρία της Αναλήψεως σάς εύχομαι Χρόνια Πολλά.
Θεός Ανελήφθη εν Δόξη.Αληθώς Ανελήφθη.
Ομοίως αντεύχομαι, αληθώς ανελήφθη ο Κύριος σε αντιφώνηση του "Χριστός ανελήφθη".
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ευχή είναι : Θεός Ανελήφθη εν Δόξη , και η αντιφώνηση : Αληθώς Ανελήφθη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μήπως δεν ευσταθεί τέτοια ευχή και αντιφώνηση ;
Και αν δεν ευσταθεί,δεν ευσταθεί το Α' Τιμ. γ' 16,όπερ άτοπον,άρα ευσταθεί
η ευχή.Ομοίως και τα Χριστούγεννα η ευχή-αντιφώνηση :
Θεός Εφανερώθη εν σαρκί-Αληθώς Εφανερώθη.
Η προσφώνηση είναι "Χριστός Ανελήφθη"
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αντιφώνηση είναι "Αληθώς Ανελήφθη", ακριβώς, όπως με το "Χριστός Ανέστη". Να μην ξαναγράφουμε πάλι τα ίδια.
Διαφωνείτε με το Α' Τιμ. γ' 16.;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυσταθεί και η προσφώνηση «Θεός Ανελήφθη εν Δόξη»,
και η αντιφώνηση :«Εν Δόξη Ανελήφθη».
Τέρμα οι «ντροπαλοί» κρυπτοαρειανισμοί και η σύγχυση
που προκαλούν σε αθώους,ανυποψίαστους !