Powered By Blogger

Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Η απομείωση τής αξίας ενός ανθρώπου

 «'Ολοι οι άνθρωποι έχουν την ίδια αξία κι έτσι σεβασμός και ίση αντιμετώπιση πρέπει να αποδίδεται προς όλους τους ανθρώπους», επισημαίνει σε μήνυμά του για το διαθρησκειακό φόρουμ των G20 στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Καί παρακάτω η είδηση λέει : Ο κ. Βαρθολομαίος κάνει αναφορά και στο κίνημα “Black Lives Matter” στην Αμερική δηλώνοντας πως «στεκόμαστε δίπλα στους μαύρους και τους έγχρωμους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για να επιβεβαιώσουμε την θεόσδοτη άπειρη αξία που έχει κάθε άνθρωπος και η οποία δεν μπορεί να απομειωθεί σε αγοραία αξία», ζητώντας από όσους χαράσσουν πολιτική «μηδενική ανοχή στην αδικία και σε κάθε μορφής πρακτική διακρίσεων».

 Καί αυτά στό Ριάντ, πρωτεύευσα τής ισλαμικής Σαουδικής Αραβίας, στιγμή κατά τήν οποία ένας Τζιχαντιστής έκοβε τό κεφάλι ενός Γάλλου καθηγητή, τού Σαμιέλ Πατί. Ο Πατί αποκεφαλίστηκε μέρα μεσημέρι έξω από το σχολείο όπου δίδασκε. Κάτι, ακόμη, είχε λεχθεί γιά τήν Σαουδική Αραβία πρό ετών καί τόν δημοσιογράφο Κασσόγκι ... .

Μηδενική ανοχή στην αδικία και σε κάθε μορφής πρακτική διακρίσεων, ζητά ο κ. Βαρθολομαίος, διότι κάθε άνθρωπος είναι μία αξία, που δεν υποτιμάται (σημ. "νά απομειωθεί σε αγοραία αξία", είπε ο κ. Βαρθολομαίος). Καλά είναι αυτά, καί τά άλλα που ειπώθηκαν στό Διαθρησκειακό Φόρουμ G 20, αλλά εμείς σκεπτόμαστε, ποιά αξία κουβαλούσε στίς πλάτες του ο Τζιχαντιστής, που πήρε τό κεφάλι τού Σαμιέλ Πατί, επειδή έδειξε στούς μαθητές του μερικά προσβλητικά σκίτσα τού προφήτη Μωάμεθ. 

Προφανώς, η αξία του αντλείτο από εκεί που διδάχθηκε τό : 

1.«ου ποιήσεις σεαυτώ είδωλον, ουδέ παντός ομοίωμα, όσα εν τω ουρανώ άνω και όσα εν τη γη κάτω και όσα εν τοις ύδασιν υποκάτω της γης. ου προσκυνήσεις αυτοίς, ουδέ μη λατρεύσεις αυτοίς· εγώ γαρ ειμί Κύριος ο Θεός σου, Θεός ζηλωτής, αποδιδούς αμαρτίας πατέρων επί τέκνα, έως τρίτης και τετάρτης γενεάς τοις μισούσι με και ποιών έλεος εις χιλιάδας τοις αγαπώσι με και τοις φυλάσσουσι τα προστάγματά μου.» 

Καί 2. «ου λήψει το όνομα Κυρίου του Θεού σου επί ματαίω· ου γαρ μη καθαρίση Κύριος ο Θεός σου τον λαμβάνοντα το όνομα αυτού επί ματαίω.» 

Βεβαίως, κάπως έχουν εξελιχθεί αυτά, αλλά : «ὁ κακολογῶν πατέρα ἢ μητέρα θανάτῳ τελευτάτω». Δέν ξέρω πώς μεταγλωτίστηκε τούτο στήν πίστη τού Ισλάμ. Πάντως, ό,τι κι άν συμβαίνει ο Μωάμεθ ήταν προφήτης τού Αλλάχ καί όποιος ζωγραφίζει τόν Μωάμεθ, ζωγραφίζει τόν θεό καί πρέπει νά πεθαίνει. Ούτε ο Αλλάχ αστειεύεται, ούτε ο Γιαχβέ. 

Τελικά, ποιά αξία κουβαλούσε στίς πλάτες του ο αποκεφαλιστής ; Τό δίχως άλλο αυτή : «... ου γαρ μη καθαρίση Κύριος ο Θεός σου τον λαμβάνοντα το όνομα αυτού επί ματαίω». Δηλαδή, ο Αλλάχ δέν θά σέ καθαρίσει (γιά νά μπείς στόν Παράδεισο), άν μάταια αναφέρεις (γράφεις ή σκιτσάρεις) τό όνομά του. Ο καθηγητής Σαμιέλ Πατί δέν είχε κανένα δικαίωμα νά τό κάνει αυτό, ώφειλε νά πεθάνει καί τόν "καθάρισε" (διαφορετικό εδώ τό νόημα τού καθαρίζω) ο Τζιχαντιστής, προκειμένου νά αποδείξη έμπρακτα τήν μή απομειώσιμη αξία του.

Διαβάστε καί τό σχόλιο που ακολουθεί. Δέν είναι δικό μου

2 σχόλια:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

ΦΟΡΟΥΜ ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑΣ - Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ. - ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ, ΕΡΧΕΤΑΙ ΟΛΕΘΡΟΣ....

Σήμερα λήγει το διαθρησκειακό φόρουμ των G20 που διήρκεσε μια εβδομάδα από τις το 13-17 Οκτωβρίου 2020, και διοργανώθηκε διαδικτυακά λόγω κορωνόϊού.

Η σύνθεση της έβδομης έκδοσης του φόρουμ, περιελάμβανε τον Καρδινάλιο Miguel Angel Ayuso Guixot, ως Πρόεδρο του Συμβουλίου για το Διαθρησκευτικό Διάλογο του Βατικανού, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Κέντρου Διαλόγου (KAICIID), του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, του Παγκόσμιου Μουσουλμανικού Συνδέσμου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο χαιρετισμό του δήλωσε τα εξής:

“Το κέντρο όλης της θεολογίας είναι η προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν έχει χρώμα, ηλικία, φύλο, εθνικότητα ή θρησκεία. Πρέπει να παρέχεται ίση μεταχείριση των ανθρωπίνων προσώπων, ανά πάσα στιγμή και σε κάθε μέρος".

Καθώς οι ηγέτες από δέκα διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις, «συγκεντρώθηκαν» μέσω του Zoom, σε ένα διαθρησκειακό φόρουμ G20, που φιλοξενήθηκε στη Σαουδική Αραβία, το έγγραφο του πάπα Φράνσις για την ανθρώπινη αδελφοσύνη είχε κεντρική θέση στις συζητήσεις.

Ενώ η χριστιανική εκκλησία εμφανίζεται αδρανής στις εξελίξεις, η κατασκευή της παγκόσμιας πανθρησκείας, με την ένωση των Αβρααμικών θρησκειών (Ισλάμ, Ιουδαϊσμού και Χριστιανισμού) σε μια, με κοινό παρονομαστή των πατριάρχη Αβραάμ, προχωρά με ταχύτητα.

Αυτή τη στιγμή στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, κάτι που ονομάζεται Διαθρησκευτικό Φόρουμ G20, βρίσκεται σε εξέλιξη, για να συζητηθεί, με ποιο τρόπο το Ισλάμ, ο Ιουδαϊσμός και ο Χριστιανισμός μπορούν να «ενωθούν» και να φέρουν την παγκόσμια ειρήνη.

Γνωστή στη Δύση η ένωση αυτή των Αβρααμικών θρησκειών και με το όνομα Χρισλάμ ( Chrislam), αναφέρεται και με διάφορα άλλα ονόματα, όπως: Πρωτοβουλία Αβρααμικών θρησκειών, Διακήρυξη της Ανθρώπινης Αδελφοσύνης, Σύμφωνα του Αβραάμ. Αλλά ανεξάρτητα από το πώς θα την αποκαλέσει κάποιος, καταλήγει στο ίδιο αποτέλεσμα: Όλοι μαζί να γίνουμε ένα και οι διαφορές μεταξύ των θρησκειών να εκλείψουν. Όσο για τον Χριστό, αποτελεί μια λεπτομέρεια, την οποία θα παραβλέψουν, ώστε να τα βρουν μεταξύ τους, για να έχουν την παγκόσμια ειρήνη που επιθυμεί το αφεντικό τους, ο Αντίχριστος, ώστε να έρθει και να στεφθεί Παγκόσμιος ηγέτης.

Το 2019 ήταν η χρονιά που επικυρώθηκε, κωδικοποιήθηκε, προάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε το μόρφωμα του Chrislam, ενώ το 2020 είναι η χρονιά που υιοθετήθηκε από τους χαμένους ηγέτες αυτού του κόσμου. Η Παγκόσμια Θρησκεία, έχει ξεκινήσει και είναι εδώ.

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, ο Ιησούς Χριστός δεν έχει προσκληθεί στο Διαθρησκειακό Φόρουμ των G20. Είναι πολύ διχαστικός για αυτούς, ώστε να Τον συμπεριλάβουν σε ένα τόσο «μεγάλο» συμβούλιο θρησκευτικών “ηγετών”. Δεν θα ακούσετε το όνομά Του ούτε μια φορά. Αντίθετα, θα ακούσετε να μιλάνε για την «Αδελφότητα του Ανθρώπου», «την συμπερίληψη των φύλων» και την ανάγκη για «κλιματική δικαιοσύνη». Η ατζέντα του Αντίχριστου.

Όπως είναι φυσικό λοιπόν, δεν μπορεί να λείπει και η Ατζέντα 2030, με όλα τα θέματα που προωθεί παγκόσμια. Και τι θα μπορούσε να αποτελεί καλύτερο μάρτυρα ομολογίας, από την ίδια την Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Amina J. Mohammed.

Διαβάστε τον χαιρετισμό που απηύθυνε στους θρησκευτικούς ηγέτες (και όχι μόνο) που παρακολούθησαν το φόρουμ, για να δείτε τι ομολογούν οι ίδιοι στον ΟΗΕ:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Εξοχότατοι,
Κυρίες και κύριοι,

Ας Σαλάμ Αλέκουμ (χαιρετισμός). Ειρήνη σε σας.
Είμαι στην ευχάριστη θέση να συμμετάσχω σε αυτό το Διαθρησκειακό Φόρουμ των G20 που συγκεντρώνει μαζί μια τόσο εντυπωσιακή σειρά από θρησκευτικούς ηγέτες και ηγέτες της πίστης.

Ευχαριστώ τους διοργανωτές: το G20 Interfaith Forum Association, την Εθνική Επιτροπή Διαθρησκειακού και Διαπολιτισμικού Διαλόγου του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, το Διεθνές Κέντρο Διαλόγου και τη Συμμαχία Πολιτισμών των Ηνωμένων Εθνών.

Αναγνωρίζω όλες τις σημαντικές προσπάθειές σας με την πάροδο των ετών για την προώθηση της Ατζέντας 2030 για την αειφόρο ανάπτυξη - και χαιρετίζω την προσήλωσή σας στην κοινωνική συνοχή, την ισότητα και τη βιωσιμότητα. Αυτό είναι ιδιαίτερα επίκαιρο.

Η πανδημία COVID-19 μας δοκιμάζει όλους. Οι κοινωνικές μας δομές διαλύονται καθώς τα νήματα αρχίζουν να σπάνε σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Οι ανισότητες αυξάνονται. Οι διαιρέσεις διευρύνονται. Τα προς το ζην χάνονται μέσα στα εκατομμύρια. Η κλιματική αλλαγή δε σταματά.

Και βλέπουμε συνεχώς αυξανόμενες επιθέσεις στην πολιτιστική πολυμορφία, τον θρησκευτικό πλουραλισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο, και αναβίωση του αντισημιτισμού, της αντι-μουσουλμανικής μισαλλοδοξίας, της ρητορικής μίσους, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και άλλων μορφών διακρίσεων.
Η Ατζέντα 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη καταγράφει έναν τρόπο απόκρισης και ανάκαμψης που μπορεί να ξεπεράσει αυτές τις προκλήσεις.

Είναι ένα σχέδιο για τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Παρέχει ένα πλαίσιο για μια απάντηση στην υγεία και αντιμετωπίζει τον κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο.

Ωστόσο, η πραγματοποίηση της Ατζέντας 2030 και η εξασφάλιση μιας παγκόσμιας ανταπόκρισης στην Covid19 απαιτεί δέσμευση και θάρρος.

Χρειάζεται να καταλάβουμε ότι για να λύσουμε μεγάλες προκλήσεις, πρέπει να ενωθούμε. Υπάρχει δύναμη στη διαφορετικότητα και χρειαζόμαστε αλληλεγγύη τώρα. Όλοι σας αντιπροσωπεύετε αυτήν την κατανόηση - και τις αξίες που είναι βαθιά ριζωμένες σε όλες τις θρησκείες. Αξίες όπως η συμπερίληψη. Η Κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω.

Από τη δική μου πίστη για το Ισλάμ, αντλώ δύναμη από το Χαντίθ (ισλαμική παράδοση) του Προφήτη Μωάμεθ (ειρήνη σε αυτόν) που μιλάει στην εποχή μας.

Το Χαντίθ περιλαμβάνει μια αντανάκλαση του να βλέπεις τους πιστούς «να δείχνουν αγάπη μεταξύ τους και να είναι ευγενικοί, να μοιάζουν με ένα σώμα, έτσι ώστε, εάν οποιοδήποτε μέρος του σώματος δεν είναι καλά, τότε ολόκληρο το σώμα να μοιράζεται την αϋπνία και τον πυρετό».

Η πανδημία COVID-19 απέδειξε τις διασυνδέσεις μεταξύ μας, αλλά επίσης και τις αδυναμίες μας.

Ο κόσμος μας είναι σαν ένα σώμα. Εφόσον ένα μέρος επηρεάζεται από αυτόν τον ιό, όλοι μας επηρεαζόμαστε.
Σας ευχαριστούμε που μαζευτήκατε, ώστε να θεραπεύσετε.
Και ευχαριστώ επίσης τους θρησκευτικούς ηγέτες που υποστήριξαν την έκκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Antonio Guterres, για παγκόσμια κατάπαυση του πυρός.
Η σημερινή εκδήλωση παρέχει μια εξαιρετική πλατφόρμα για την προώθηση όλων αυτών των προσπαθειών, για την επισκευή και την ανοικοδόμηση του κόσμου μας.

Σας ενθαρρύνω να χρησιμοποιήσετε αυτό το φόρουμ, για να αξιοποιήσετε τη δύναμή σας στην ποικιλομορφία. Έχετε ενωθεί μαζί από πολλές θρησκείες για να επιβεβαιώσετε την κοινή μας πίστη στην ανθρωπότητα.
Διαμορφώνοντας τις καρδιές και τους νόες, διαμορφώνετε επίσης τον καλύτερο κόσμο που χρειαζόμαστε. Έναν κόσμο που είναι πιο περιεκτικός, ανθεκτικός και βιώσιμος για όλους.

Σας εύχομαι ό, τι καλύτερο.
Τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται μαζί σας,

Σας ευχαριστώ.