Powered By Blogger

Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Η σημαντικότερη χρονολογία












Οι εφημερίδες έκαναν ένα γκάλοπ.Ζήτησαν από τους αναγνώστες να πουν ποια θεωρούν σημαντικότερη χρονολογία στην πορεία της ανθρωπότητας. Δόθηκαν διάφορες απαντήσεις και μια από αυτές ήταν και η δική μου,που δεν ευχαρίστησε πολλούς.

Λεωνίδας Ουσπένσκι : "Προς την Ενότητα" εκδ. Επτάλοφος : [ Η αυθαίρετη παρεμβολή του filioque μέσα στο τριαδικό δόγμα διακόπτει την ενότητα της πίστης. Ολες οι μεταγενέστερες αποκλίσεις, ακόμη κι αν δεν φαίνεται να συνδέονται άμεσα, πηγάζουν από αυτή τη διατύπωση πρωταρχικής σημασίας, γιατί διαστρέφει την ομολογία του Αγίου Πνεύματος. Αυτή η διατύπωση φέρει πάνω της σαν αναπόφευκτες συνέπειες, άλλες παραβιάσεις ενότητας, πίστης και ζωής: τη διδασκαλία της κτιστής χάρης, το δόγμα της άσπιλης σύλληψης, του αλάθητου του πάπα και της οικουμενικής δικαιοδοσίας του.]



Ο σημερινός κόσμος που ζούμε έχει διαμορφωθεί με βάση την κυριαρχία της παπικής εκκλησίας και όλες τις διαφοροποιήσεις που αυτή γέννησε. Αν λοιπόν μια ημερομηνία είναι καθοριστική, διότι σηματοδοτεί το σήμερα, αυτή είναι η του 1054, όταν το Σχίσμα οριστικοποιήθηκε. Αυτές τις συνέπειες ζούμε σήμερα όλοι.

4 σχόλια:

Σαλογραια η Ευαν.Παναγοπούλου-Κουτσούκου είπε...

Κυπριανέ μου
νομίζω είσαι λίγο αφηρημένος.
Η σημαντικότερη χρονολογία για σένα είναι η χρονολογία γέννησής σου, γιατί με βάση την αρχή και το τέλος του βίου σου- όποτε έρθει- με βάση αυτά θα κριθείς για όλη την αιωνιότητα.
Πρώτα αυτά, για σένα και μετά το Σχίσμα.
Ετσι.
Για να μην ξεχνιόμαστε! :-)

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Αγαπητή Salograia,

Συμβαίνει,όταν γεννιόμαστε,να "γεννάται" και όλη η προ ημών Ιστορία,αλλά και η μετέπειτα μικρή δική μας. Φυσικά και είναι σημαντική η μέρα της γέννησης,δηλαδή της ζωής,του καθενός.Αλλά δεν θα πρέπει να την κρύβουμε "υπό τον μόδιον".Εκείνος που μας άναψε το λυχνάρι της ζωής, μας θέλει τοποθετημένους "επί την λυχνίαν" για να φωτίζει την Ιστορία και τη μικρή δική μας.

Σαλογραια η Ευαν.Παναγοπούλου-Κουτσούκου είπε...

Ξανακοιτάω τις φωτογραφίες.
Αυτή είναι ...θεική!
Η πρώτη επάνω, εννοώ...πού την έχεις τραβήξει;

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Στη Φρανκφούρτη.Είναι ο καθεδρικός ναός,κι αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση: Το μουσείο του ναού έχει μια φωτογραφία από την ισοπεδωμένη πόλη (αεροφωτογραφία) κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.Όλα είναι γκρεμισμένα και μόνο ο καθεδρικός ναός έμεινε άθικτος!Φυσικά,όχι από "προσεκτικό" βομβαρδισμό,ο οποίος ήταν καταγιστικός και κατά κύματα.Το ένα σμήνος άδειαζε περνώντας τις βόμβες και ακολουθούσε μετά το άλλο ασταμάτητα.Την έχουν μάλιστα και σε πολύ μεγάλη μεγέθυνση τη φωτο,κοντά στα 3 με 4 μέτρα. Σημάδια τους δίνει ο Μεγαλοδύναμος αλλά αυτοί αμετακίνητοι.