Powered By Blogger

Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Η Χρυσή Αυγή, το περιοδικο "Σύναξη" και η Ιεραρχία

Η ζεύξη θεολογίας και πράξης, κατά το περιοδικό "Σύναξη", είναι μάλλον κάτι σαν αυτό που δείχνει η φωτογραφία : "το άγνωστο ΠΩΛΕΙΤΑΙ" γράφουν οι πινακίδες

Στο περιοδικό ΣΥΝΑΞΗ, τεύχος Νοεμβρίου 2012, διαβάζουμε στο άρθρο με τίτλο "Αυτόματος πιλότος, τέσσερα ζητήματα για τις εκκλησιαστικές πτήσεις"

“Η αντιδιαστολή μας λοιπόν“, γράφει η Συντακτική Επιτροπή του περιοδικού ΣΥΝΑΞΗ, “και μ’ αυτόν τον πόλο, είναι πλέον πρώτιστο θεολογικό καθήκον, καθήκον να μην κλίνουμε γόνυ σε οιαδήποτε ταμπέλα,“προοδευτικού” ή “συντηρητικού” ή “εκσυγχρονιστή”, “παιδιού των οργανώσεων” ή “τέκνου της δεκαετίας του ’60″, αλλά μόνο στη σύζευξη θεολογίας και πράξης“.

Ο πρώτος πόλος είναι όσοι εκ της ιεραρχίας φορούν στο κεφάλι τους (το έβαλαν μόνοι τους)  το στεφάνι του μη φονταμενταλιστή. Και πιθανόν, συμπληρώνουμε, δεν παραλείπουν να αυτοχαρακτηρίζονται άνθρωποι της μεσότητας, γιατί δε όχι - πάλι αυτό το γράφουμε εμείς - και ως "μη κλίνοντες γόνυ σε οιαδήποτε ταμπέλα, προοδευτικού, συντηρητικού, εκσυγχρονιστή, παιδιού των οργανώσεων ή τέκνου της δεκαετίας του ’60", το οποίο ενυπογράφως βεβαιώνει η ΣΥΝΑΞΗ. Η Συντακτική Επιτροπή κλίνει το γόνυ μόνο στη σύζευξη θεολογίας και πράξης. Έξοχα!

O δεύτερος πόλος, προς τον οποίο οι συντακτικοί αρνούνται να γονατίσουν, αφορά στη Χρυσή Αυγή. Γράφουν :

"Τι σημαίνει, όμως, ότι προσώρας 9 ή 10, όλοι κι όλοι, ιεράρχες έχουν δηλώσει τη διαφοροποίησή τους από τη “Χρυσή Αυγή”, άλλοι άμεσα και άλλοι έστω έμμεσα; Τι σημαίνει το ότι δεν συζητά το θέμα η Ιεραρχία, η οποία μάλιστα έχει κληθεί από πιστούς (οι οποίοι, στο φινάλε διακινδυνεύουν περισσότερα απ’ όσα ένας Μητροπολίτης) να αποκηρύξει ρητά, όχι γενικά κι αφηρημένα το ναζισμό, αλλά και κάθε μασκάρεμά του και κάθε “προστασία” που αυτός προσφέρεται να παρέχει στην εθνική, κατά τη γνώμη του, θρησκεία;"
Ώστε λοιπόν η ΣΥΝΑΞΗ αδημονεί και επείγεται να λάβει θέση η ιεραρχία στο ζήτημα της Χρυσής Αυγής "και την ανθρωπολογία της που αποτελεί τον αντίποδα του Ευαγγελίου", όπως γράφουν; Γιατί όμως τόσα χρόνια εκδοτικής της υπερδραστηριότητας δεν τόλμησε να απευθύνει παρόμοιο ερώτημα στην ιεραρχία, προκειμένου η τελευταία να λάβει  θέση στην καπηλεία της Χριστιανοσύνης από τον σοσιαλμαρξισμό; Μήπως διότι θεωρεί συμβατό, και αρκετό, να είναι κάποιος μαρξιστής και παράλληλα βαπτισμένος Χριστιανός; Τι είδους ανθρωπολογία επαγγέλλεται ο χριστιανικός σοσιαλισμός - κατ΄ άλλους χριστιανομαρξισμός - διαφορετική από αυτή που γνωρίσαμε κατά την Μεταπολίτευση;

Το σημαντικότερο όμως είναι άλλο. Είναι η εθελουσία τύφλωση της Συντακτικής, που θέλει να μη βλέπει τι κρύβεται πίσω από φασιστοναζισμούς και (χριστιανικούς) σοσιαλμαρξισμούς. Δεν έχει την τόλμη να μας πει ότι αυτές οι πολιτικές - ενίοτε επενδεδυμένες με άρωμα εκκλησιαστικότητας, αφού η θρησκεία ξόφλησε - αιματοκύλησαν την ανθρωπότητα τον περασμένο αιώνα για να οδηγηθούμε σ΄ αυτό που βιώνουμε σήμερα. Τότε, ο αδιόρατος υποκινητής είχε το γνωστό όνομα του φασισμού, του ναζισμού, του κομμουνισμού. Αλλά και σήμερα, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, οι ονομασίες αυτές χρησιμοποιούνται ξανά. Σαν άλλοθι όμως, προκειμένου να μην ξέρουμε πάλι ποιος είναι αυτός ο αδιόρατος υποκινητής άλλοτε περιορισμένων και πότε γενικευμένων εντάσεων ή και συγκρούσεων.

Ερωτούμε λοιπόν : Είναι ή δεν είναι ο σιωνισμός αυτός που κρύβεται πίσω από τη σημερινή αναστάτωση της οικουμένης; Οφείλει ή δεν οφείλει η ιεραρχία να λάβει θέση κυρίως σ΄ αυτό το ζήτημα;

Η Συντακτική της ΣΥΝΑΞΗΣ δεν θέτει παρόμοιο προβληματισμό. Απορρίπτει τις γνωστές ταμπέλες (: προοδευτικός, συντηρητικός, οργανωσιακός, εκσυγχρονιστής) και αρκείται να μας πει ότι την ενδιαφέρει η σύζευξη της θεολογίας με την πράξη! Ωραία, μένει όμως να μας πει τι σόϊ πράμα είναι αυτή η ζεύξη; Ποιά "λόγια" του θεού θα κάνουμε πράξη; Αυτά του οικουμενισμού, της νεοορθοδοξίας, ή μήπως εκείνα που πετάξαμε, διότι χρονικά μέναμε πίσω και χάναμε το τραίνο της προόδου και του εκσυγχρονισμού;

7 σχόλια:

ΑρΜΑρΤΩΛΟC είπε...

...αγαπητε Κυπριανε,πολυ καλο το σχολιο σου!
Εχω την γνωμη πως θα επρεπε να συμπεριλαβεις και τον "καπιταλισμο" η' "νεο-φιλελευθερισμο",ως ΑΣΥΜΒΑΤΕΣ ιδεολογιες για τους Χριστιανους!!!
Βεβαιως το θεμα της Χρυσης Αυγης,ειναι μεγαλο,πολυπλοκο και θελει ΠΡΟΣΟΧΗ!
Σου δινω και ενα σχετικο link.
[http://www.egolpion.com/goldendown_orthodoxy2.el.aspx]
τα λεμε παλι...
ο ΧΡιστος να μας ελεησει ΟΛΟΥΣ

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Ευχαριστώ τον ΑρΜΑρΤΩΛΟ για την επίσκεψη, το σχόλιο, και τη συμπλήρωση όσων παρέλειψα : "΄Επρεπε να συμπεριλάβω και τον "καπιταλισμο" ή "νεο-φιλελευθερισμο", ως ΑΣΥΜΒΑΤΕΣ ιδεολογιες για τους Χριστιανους!!!".

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Σχετικά με το egolpion.com/goldendown

Η γνώμη μου είναι ότι η Χριστιανοσύνη δεν κινδυνεύει τόσο από τις δοξασίες της Χρυσής Αυγής, όσο από την πλαστογραφία που εδώ και αιώνες έχει κάνει ο λεγόμενος Δυτικός χριστιανισμός. Αυτός ο χριστιανισμός μας μετέτρεψε σε αιρετικούς ανεξάρτητα αν το egolpion.com/goldendown δίνει μάχες κατά των αιρέσεων. Ή καλύτερα κατά πάσης καταστροφικής λατρείας, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνονται ο παπισμός και ο προτεσταντισμός. Αυτές δεν είναι καταστροφικές λατρείες. Αντίθετα θεωρεί καταστροφικώτατη την καθ΄ ημάς Ορθοδοξία, όπως αυτή παρέμεινε αναλλοίωτη και εξακολουθεί να εκφράζεται από ένα μέρος του λαού του Θεού. Από αυτούς κινδυνεύουμε, κατά το egolpion, διότι αυτοί ευρίσκονται "εκτός εκκλησίας".

Οφείλουμε λοιπόν να πούμε στους ανθρώπους του εγκολπίου, ότι οι θεολογικά απαίδευτοι, εκκλησιαστικά αμέτοχοι, και θρησκευτικά αδιάφοροι της Χρυσής Αυγής, είναι αδύνατο να παραχαράξουν τη Χριστιανοσύνη. Δεν συμβαίνει όμως αυτό και με τους υποτιθέμενους αντιαιρετικούς ορθόδοξους των ποικίλων "εγκολπίων", οι οποίοι αρέσκονται να καταγγέλουν τον οικουμενισμό τηρώντας όμως εύσχημη σιωπή για τον σιωνισμό. Ούτε καν τον αγγίζουν, ούτε καν αναφέρουν ότι ο οικουμενισμός είναι ο έτερος πυλώνας της Νέας Παγκόσμιας (πολιτικής) Τάξης. Παραμένουν εντός εκκλησίας, όπως παρέμειναν εντός εκκλησίας όλοι οι πιστοί που δέχθηκαν το φιλιόκβε, όταν αλώθηκε η Δύση από τους Φράγκους. Τι μπορούσαν, άλλωστε, να κάνουν; Τη Διαμαρτύρηση έφτιαξαν και έκτοτε, καθένας οικοδομεί τη δική του εκκλησία. Η δημοκρατία νίκησε, η εκκλησία εκκοσμικεύθηκε, όλα τακτοποιήθηκαν. Μαζί και το egolpion.com/goldendown.
Μας φώτισε για την ορθοδοξία της Χρυσής Αυγής, αλλά για τη δική του "εντός εκκλησίας" ορθοδοξία τσιμουδιά. Καίει θυμιάματα στους αγίους, μνημονεύει τις Οικουμενικές Συνόδους, θυμάται τη Ρωμηοσύνη, αλλά τούτα όλα είναι άχρηστα και άσχετα με τη Χριστιανοσύνη. Είναι μια άλλη λεπτή επεξεργασία του χριστιανισμού Δυτικής κοπής και έμπνευσης, τίποτα περισσότερο.

ΑρΜΑρΤΩΛΟC είπε...

Aγαπητε αδελφε Κυπριανε,εκτος απο την τελευταια παραγραφο θα συμφωνhσω στα υπολοιπα μαζι σου!
Αν κι εγω παροτι δεν ανηκω στην 'χσισματικη' Εκκλησια των "ΓΟΧ",εχω τους ιδιους προβληματισμους και ενστασεις...
Με την ευκαιρια σου δινω και ενα likk,για να πληροφορηθεις για τα ηθη των λαθρο-ΕΠΟΙΚΩΝ που κουβαλησαν στην δυστυχη Ελλαδα μας...
[http://mikromeseos.blogspot.gr/2012/11/blog-post_7595.html#more]

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Ευχαριστώ τον ΑρΜΑρΤΩΛΟC για το σχόλιο και τον φρικιαστικό σύνδεσμο στον οποίο με παρέπεμψε.

Το 1924 και προηγουμένως (Κοινωνία των Εθνών) είχαμε την αγαπητική "sic" διάθεση να απευθυνθούμε δια Πατριαρχικής Εγκυκλίου στις αδελφές εκκλησίες "ίνα ώσιν εν". Μετά το 1960, και έπειτα από πολλές υπερβάσεις, κάναμε την ακόμη μεγαλύτερη υπέρβαση : Να γίνουμε όλοι ένα με όλες τις θρησκείες, επειδή ένας είναι και ο θεός για όλους. Η αγάπη δεν έχει όρια!
Από το ΄60 κι ύστερα, πού ήταν οι άνθρωποι του σημερινού egolpion.com;
Αγέννητοι ήταν; Δεν έβλεπαν τη ρότα που είχε πάρει το καράβι του agapismus; Τώρα που πέσαμε στην "ξέρα" και βουλιάζουμε το πήραν είδηση; Και εφόσον ξύπνησαν, γιατί τόσο μίσος προς τους αδελφούς της Ακαινοτόμητης πίστης; Γιατί αυτός ο αποκλεισμός, όταν κάποιος τους δείχνει τα στραβά, που εξακολουθούν ακόμη να μη βλέπουν;

ΑρΜΑρΤΩΛΟC είπε...

Αγαπητε μου Κυπριανε,σαν απαντηση σου στελνω την εκληση μου για ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ και ΑΓΩΝΑ "απο κατω προς τα επανω",δλδ,
Εμεις ο Λαος του Θεου πρεπει να βοηθησουμε στο "ημερολογιακο ζητημα" εαν γινει ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΓΧΩΡΕΣΗΣ και ΑΓΑΠΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ(Πανορθοδοξο Λαικο Αιτημα)!!!
http://syghorisis.blogspot.gr/

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Συμφωνώ, είναι αναγκαιότατο αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνούμε όλοι, να μαζευτούμε - πανορθόδοξο λαϊκό εγερτήριο να σημάνει επιτέλους - για να βρούμε μιαν άκρη. Έτσι που πορευόμαστε, καθένας με την άποψή του, ο αφανισμός δεν θα αργήσει να ολοκληρωθεί. Αντέχουμε ακόμη, αλλά μέχρι πότε; Χρόνια τώρα αλληλοϋποβλεπόμαστε, αλληλοκατηγορούμαστε, και ο οικουμενισμός, ο σιωνισμός δηλαδή, θέριεψε.