Powered By Blogger

Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Θεσμικά άκυρη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος

Από την Ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, που αναρτήθηκε σε ιστολόγιο (ΑΚΤΙΝΕΣ, 20 Ιουνίου 2013) του διαδικτύου (*) :

"Για να είναι κάποια απόφαση έγκυρη, ισχυρά και εφαρμοστέα, θα πρέπει να έχει επικυρωθεί από το σύνολο της Ιεραρχίας, τουτέστιν άπαντες τους 82 Μητροπολίτες. Αυτό δεν ισχύει για την Εγκύκλιο 2819, η οποία φέρει υπογραφές μόνο των τότε μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) ..."

Τα ανωτέρω γράφτηκαν μετά από την πρόσφατη ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, ότι η Ιερά Σύνοδος έχει λάβει θέση, το 2005, εγκρίνοντας την δωρεά οργάνων. Το ερώτημα που τίθεται, μετά από αυτή την μονομερή απόφαση της Μητροπόλεως Γλυφάδας, είναι αν μεταξύ Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) και Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας, υπάρχουν διακριτοί ρόλοι, όπως, ας πούμε, μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας; Αν συμβαίνει αυτό, τότε προκύπτει πλήθος νέων ερωτημάτων, τα οποία δεν επιθυμούμε, επί του παρόντος, να θίξουμε.

Με αυτά που γράφει στην Ανακοίνωση ο σεβασμιότατος Παύλος, μητροπολίτης Γλυφάδας, αφήνει έκθετη την Διαρκή Ιερά Σύνοδο κηρύσσοντας αυτήν - γιατί όχι - θεσμικά άκυρη, δηλαδή έκθεσμη. Αν, με τον τρόπο αυτό, προσπαθεί ο σεβασμιότατος να διασώσει το κύρος του Θεσμού, που φέρει το όνομα Εκκλησία της Ελλάδος, οφείλει να αναλογισθεί τις συνέπειες της πρωτοβουλίας του και τον αντίκτυπο που αυτή θα έχει στο λαό του Θεού, κοινώς, πλήρωμα της Εκκλησίας. Διότι δεν είναι δυνατόν άλλοι να επικαλούνται τον δημοφιλή, ήδη όμως αναχωρήσαντα, αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, έτεροι δε να κατηγορούνται - κατά το σύνηθες παλαιοημερολογίτες και σχισματοαιρετικοί - ως αφιλάδελφοι, ιδεοληπτικοί, φαντασιόπληκτοι, ή ακόμη και ως πάσχοντες από τη νευροβιολογική ασθένεια της θρησκείας.

(*) Σχετικά με την Ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, ο αναγνώστης ας ανατρέξει στο αναφερθέν ιστολόγιο ΑΚΤΙΝΕΣ της 20/06/2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: