Powered By Blogger

Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Εισαγωγή στό ζήτημα τού εγκεφαλικού θανάτου καί τών μεταμοσχεύσεων


Ήταν παρατημένο, μαζί μέ άλλα, στό ΓιούΤούμπ εδώ καί τέσσερα χρόνια. Τά εχω πεί καί τά έχω γράψει αυτά από καιρό. Τό επαναφέρω γιά τυχόν νεώτερους επισκέπτες αυτού τού μπλόγκ. Οπωσδήποτε, εκτενής υπεραπλούστευσης τών ιατρικών, αλλά καί τών θεολογικών, όρων δέν είναι εφικτή ούτε επιθυμητή από τόν ομιλούντα, λόγω τού κινδύνου νά χαρακτηριστεί λαϊκιστής ή λαϊκίζων. Εν αγνοία τους, ίσως, αυτό επιδιώκουν άλλοι καί τούτο, μάλλον, ευτελίζει τήν προσφορά τους στό κοινωνικό σύνολο.

2 σχόλια:

Θωμάς Ακρωτηριανάκης είπε...

ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ (23-9-20190 :
----------------------------------------------------
http://www.ksipnistere.com/2019/09/blog-post_667.html

Ο Ελ Γκρέκο έκανε την καλύτερη προσέγγιση των γεωμετρικών αναλογιών του Σταυρού

Σεπτεμβρίου 23, 2019
12.47 μ.μ.
[επικολληση εικονίσματος Σταύρωσης που ζωγράφισε ο Ελ Γκρέκο]

Του Θωμά Ακρωτηριανάκη

Αυτό το εικόνισμα της Σταύρωσης,που ζωγράφισε ο Ελ Γκρέκο (=στα βενετσιάνικα ιταλικά "Ο Έλληνας")δείχνει τις γεωμετρικές αναλογίες του Σταυρού του Χριστού,με την καλύτερη προσέγγιση που έχει γίνει στα τελευταία σχεδόν 2000 χρόνια.Ο Ελ Γκρέκο θεωρούσε ότι αν ο Σταυρός σχεδιαστεί με τις γεωμετρικές αναλογίες που
είχε,προκαλείται η μέγιστη πνευματική ανάταση,διότι κάνει τον πιστό να νοιώθει ότι είναι κοντά στον Γολγοθά,εκείνο τον καιρό,και βλέπει τον Σταυρό στην κορυφή του λόφου αυτού.Από το εικόνισμα αυτό συμπεραίνεται ότι ο Ελ Γκρέκο χρησιμοποίησε τις εξής γεωμετρικές αναλογίες για τον Σταυρό : Άνω σκέλος 2Χ1,Δεξιό σκέλος 1Χ4,Αριστερό σκέλος 1Χ4,τομή οριζόντιου με κάθετο τμήμα 1Χ1,κάτω σκέλος 16Χ1. Ένας ικανός αρχιερέας σήμερα θα σκεφτεί ότι για μεγαλύτερη πνευματική ανάταση καλό είναι
οι σταυροί,ιδίως τα σταυρουλάκια που φορούν οι πιστοί,να κατασκευάζονται με τις πιο πάνω γεωμετρικές αναλογίες,(για το πάχος, του Σταυρού,που δεν υπάρχει στο ανωτέρω εικόνισμα,ας είναι 0,5) ,και να είναι ξύλινοι.Τέλος να πούμε ότι όλοι οι Σταυροί θανάτωσης που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι ήταν όμοιοι,και το άνω σκέλος χρησίμευε για την ανάρτηση επιγραφών,όταν έμπαινε επιγραφή.

Θωμάς Ακρωτηριανάκης είπε...

Ο Ελ Γκρέκο δικαζόταν από την Ιερά Εξέταση και ήταν να καταδικαστεί σε θάνατο,όμως την τελευταία στιγμή του είπε ένας καρδινάλιος από προσωπικό καιροσκοπισμό,ότι αν τον ξαναζωγραφίσει με ύφος αγγελικό,αντί για το σατανικό ύφος που τον είχε πρωτοζωγραφίσει,τότε θα την γλιτώσει,αλλιώς θα καταδικαστεί εις θάνατο. Ο Ελ Γκρέκο αναγκάστηκε να τον ξαναζωγραφίσει και τη γλίτωσε,αυτός και το έργο του γλίτωσε.