"Τα ευρωπαϊκά κράτη που θα παραβιάζουν τα όρια σε ό,τι αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα και το κρατικό χρέος θα πρέπει να χάνουν τη δημοσιονομική τους κυριαρχία και η ευθύνη για τον προϋπολογισμό δεν θα πρέπει να είναι πλέον στα εθνικά κοινοβούλια, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο"
Αυτά είπε σε ομιλία του στο International Bankers' Club, στο Λουξεμβούργο ο Γερμανός Αντρέας Ντόμπρετ.
Δεν είναι κάτι το πρωτοφανές. Το είχαν κάνει οι Βρετανοί, όταν υποχρέωσαν λόγω υπέρογκου δανεισμού την Τουρκία να τους "ενοικιάσει" την Κύπρο. Οι αποικιοκράτες εισέπρατταν όλους τους οικονομικούς πόρους της Κύπρου έναντι ευτελέστατου ποσού - οι Κύπριοι πλήρωναν και φόρο υποτελείας μέχρι το 1930 - και είχαν τους είλωτες να ζουν με ψίχουλα. Η φορολογία ήταν δυσβάτακτη.
Επέλεξαν το Αγγλικό Δίκαιο διότι κανένα άλλο Δίκαιο ανά τον κόσμο δεν είναι τόσο απάνθρωπο και δεν τους φέρνει σε δύσκολη θέση. Υπάρχει αυτό το άθλιο προηγούμενο της αγοράς ανθρώπων και γης και αυτό θα εφαρμόσουν.
Αν το Ταμείο της Τρόϊκα δεν εισπράττει αυτά που οι λογαριασμοί δείχνουν, θα αυξάνει κάθε φορά την είσπραξη των Δημοσίων εσόδων. Και οι αχυράνθρωποι θα διαπραγματεύονται, διότι αυτά που μένουν δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι δημόσιες παροχές και ανάγκες. Τότε θα τους δοθεί η λύση : Νοικιάστε μας για 30 χρόνια την Κέρκυρα, τη Μύκονο, τη Ρόδο, την τάδε και τάδε περιοχή και τα τοιαύτα. Τι θα κάνουν οι αχυράνθρωποι; Θα τους τα δώσουν ή δεν θα τους τα δώσουν;
Απορώ, διότι ουδείς εκ των αντιμνημονιακών οικονομολόγων κλπ. δεν αναφέρει το προηγούμενο της Κύπρου. Όσο για τους μνημονιακούς, αυτοί μια ζωή αλληθώριζαν προς τα πολιτισμένα κράτη της Δύσης και σέρνονταν στα πόδια των δουλέμπορων τοκογλύφων.
Να σημειώσουμε ότι στην Κύπρο, την εποχή εκείνη, το 90% των κατοίκων ήταν Έλληνες και μόνο ένα 10% Μωαμεθανοί. Δεν εθεωρείτο ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας κτήση των Τούρκων, και ο γεωργοκτηνοτροφικός πλούτος της όχι σπουδαίος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου