Powered By Blogger

Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Οι ξεπεσμένοι αριστοκράτες, τώρα πτωχοί υπερήφανοι, λόγω των αρχαίων προγόνων


Ένας βραβευμένος με Νόμπελ λογοτέχνης (ή τεχνολόγος) ονόματι Ζοζέ Σαραμάγκου έγραψε ότι :
"Χωρίς τη Βίβλο θα ήμασταν διαφορετικοί, πιθανόν καλύτεροι άνθρωποι (...). Πώς είναι δυνατόν να έχει γίνει η Βίβλος πνευματικός οδηγός, όταν είναι γεμάτη τρόμο, αιμομιξίες, προδοσίες και σφαγές.".
Αυτά ήταν του Νομπελίστα και ο υπογράφων έκρινε σκόπιμο να σχολιάσει

"- Kyprianos Christodoulides : Αν δεν τα έγραφε αυτά, δεν θα έπαιρνε ποτέ βραβείο Νόμπελ. Ούτε ο περιπτεράς της γειτονιάς δεν θα τον ήξερε."
Ύστερα ακολούθησαν σχόλια και αντισχόλια, τα οποία σας μεταφέρω.

- Tony Vook : Ο Σαμαραγκου ειναι ο Πορτογαλος Καζαντζακης και οι καθολικοι του εχουν φερθει αναλογα με τους δικους μας χριστιανοπληκτους . Οπως ολοι οι μεγαλοι πνευματικοι ανθρωποι δεν χρειαζονται νομπελ για αντεξει το εργο τους στο χρονο . Επικοινωνουν με τις επομενες γενεες και οι ιδεες τους παραμενουν αθανατες. Αντιθετα αν δεν υπηρχε ο Παυλος και μερικοι αιμοσταγεις αυτοκρατορες που επεβαλαν δια της βιας τον χριστιανισμο , τον Γιαχβε και τον Γιοσουα δεν θα τους ηξερε ουτε ο περιπτερας της Ναζαρετ .

- Kyprianos Christodoulides : Πάντως τη Ναζαρέτ, την πλέον κακόφημη περιοχή της Γαλιλαίας, την γνώριζαν όλοι.
19 ἦλθεν ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ἐσθίων καὶ πίνων, καὶ λέγουσιν· ἰδοὺ ἄνθρωπος φάγος καὶ οἰνοπότης, τελωνῶν φίλος καὶ ἁμαρτωλῶν.

Tony Vook : Kανενα προβλημα δεν εχουμε με αυτους που τρωνε και πινουν σε κακοφημες περιοχες, αρκει να μην μας λενε οτι ειναι θεοι και να μην μας ζητουν να τους προσκυναμε .

- Kyprianos Christodoulides : Όσοι ζουν σε κακόφημες γειτονιές, όπως ο υπογράφων, δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά είναι κι αυτοί σαν τους σαρκολάτρες ηδονοθήρες περίοικους και γείτονες. Η φτώχεια δεν συνοδεύεται πάντοτε με εκφυλισμένο ήθος ή τρόπο ζωής. Εσύ, βεβαίως, είσαι από εκείνους που εκθειάζουν το έκφυλο ήθος. Μπορεί και να κάνω λάθος.
Δεν γνωρίζω αν είσαι αριστοκρατικής καταγωγής. Ούτως ή άλλως, είτε φτωχός είτε ξεπεσμένος άρχοντας, θεωρείς αφύσικο ένας θεός να γίνει άνθρωπος και μάλιστα όπως περιγράφουν τα άγια Ευαγγέλια. Οι φτωχοί με αριστοκρατικές ρίζες - λανθάνουν στο ασυνείδητο - είναι οι υπερήφανοι πένητες, είναι οι υποκριτές, που καπηλεύονται τον άγιο Θεό ή ξεδιάντροπα τον υβρίζουν.

Περί τούτων και των τοιούτων διαβάζουμε στη Σοφία Σειράχ : 2 τρία δὲ εἴδη ἐμίσησεν ἡ ψυχή μου καὶ προσώχθισα σφόδρα τῇ ζωῇ αὐτῶν· πτωχὸν ὑπερήφανον, καὶ πλούσιον ψεύστην, γέροντα μοιχὸν ἐλαττούμενον συνέσει. 

Υπάρχει όμως και ένα άλλο είδος πενήτων, είναι οι εν επιγνώσει στερημένοι του αγίου Θεού, που κάνει τη φτώχεια τους έντιμη πενία και τον άνθρωπο αξιοπρεπή, παρά την ελεεινή του κατάσταση. Προς αυτούς απευθύνεται ο ενανθρωπήσας εξ ασπόρου συλλήψεως και γυναικός ανάνδρου, άγιος Θεός, τον οποίο εσείς οι ξεπεσμένοι αριστοκράτες, οι ψωροπερήφανοι φτωχοί, μισείτε θανάσιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: