Σχετικά με το ποιος ήταν ο Παναγιώτης Κονδύλης, που πέθανε το 1998 σε ηλικία 55 ετών, ο αναγνώστης καλείται να το αναζητήσει στο σχετικό λήμμα της Wikipedia. Λέγεται ότι πέθανε από ιατρικό λάθος, άλλοι όμως είπαν ότι αυτοκτόνησε. Εν πάση περιπτώσει, διαβάζοντας τα σχετικά με αυτόν, βρήκα μια συνέντευξη που έδωσε στον Σπύρο Τσακνιά. Δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 1998 στο περιοδικό 'ΔΙΑΒΑΖΩ', τ. 384 και αναδημοσιεύεται στο διαδίκτυο.
Από τη συνέντευξη στον Σπύρο Τσακνιά, βλέπε ιστοσελίδα "Μικρός Απόπλους", καταγράφω :
Ερώτηση : «Η αφετηρία σας ήταν οι φιλολογικές σπουδές σας στην Ελλάδα. Αργότερα γράψατε ένα κείμενο με τίτλο (και θέμα) Ο Μαρξ και η αρχαία Ελλάδα. Ποιά είναι η σχέση σας με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό; Ή, για να το θέσω αλλιώς, πώς βλέπετε σήμερα την αρχαία Ελλάδα και τον πολιτισμό της;»
Η Απάντηση ήταν : «Στον βαθμό όπου κατανοούσα καλύτερα τους μηχανισμούς της ιδεολογικής και ουτοπικής σκέψης, την κλασική αρχαιότητα την έφερνε κοντύτερα μου ένα ακόμα γνώρισμα της: η απουσία εσχατολογίας και ευθύγραμμων αντιλήψεων για το ιστορικό γίγνεσθαι, οι οποίες ως γνωστόν έχουν ιουδαιοχριστιανική προέλευση και εκκοσμικεύθηκαν τόσο από τον σοσιαλιστικό μαρξισμό όσο και από τον καπιταλιστικό φιλελευθερισμό. Για να αποφευχθεί η υστερία μπροστά στον πλήρη και αμετάκλητο θάνατο, νομιμοποιήθηκε κοσμοθεωρητικά η υστερία της εσχατολογίας. Όποιος μαθαίνει να ζει χωρίς ρητές ή άρρητες εσχατολογίες και χωρίς ηθικισμούς ως υποκατάστατα τους, πρέπει και να μάθει να πεθαίνει, πλήρως και αμετάκλητα, με γαλήνη και φαιδρότητα ψυχής. Αν κάπου μπορεί να πάρει κανείς αυτό το ύψιστο μάθημα, είναι από την κλασσική αρχαιότητα, η οποία αγνόησε την ευθεία γραμμή με την αίσια απόληξη για να προσηλωθεί στην θέαση και βίωση του αΐδιου κύκλου».
- Κυπριανός χ : Οι «ευθύγραμμες αντιλήψεις» (sic) δεν έχουν ιουδαιοχριστιανική προέλευση, νοουμένου ότι «ιουδαιοχριστιανισμός» είναι το Δυτικής προέλευσης νεωτερικό μπέρδεμα μεταξύ φιλοσοφίας (ιουδαϊσμός) και αιρετικής θεολογίας (παπικής και προτεσταντικής). Δεν εξαιρώ φυσικά τους αρχαίους ημών κλπ. με τον εξ αντιγραφής - ερευνητέο αν προηγηθήκαμε - ελληνοχριστιανισμό. Δεν έχω πρόθεση να επεκταθώ, εκτός αν μου ζητηθεί. Αυτά εν συντομία
Και τέλος, με ακόμη μεγαλύτερη συντομία ως προς «το ύψιστο μάθημα της κλασσικής αρχαιότητας, να μάθουμε να ζούμε με θέαση και βίωση του αΐδιου κύκλου της ζωής, απαλλαγμένοι από ευθύγραμμες αντιλήψεις» (sic) τα πράγματα δείχνουν ότι ο αϊδιος κύκλος καταντά να είναι φαύλος κύκλος. Κυριολεκτώ. Διότι, όπως φαίνεται, ο κύκλος (ας πούμε) της μετεμψύχωσης για καλύτερες ευκαιρίες στο ιστορικό-κοινωνικό μας γίγνεσθαι, όχι μόνο το δικό μας, φτιάχνει ανθρώπους - τέρατα, που έβαλαν μπροστά το σχέδιο να μας υποδουλώσουν όλους. Δεν έβαλαν μυαλό από όλα όσα έγιναν πριν από εβδομήντα χρόνια. Τότε φρόντισαν και έφτιαξαν τον Χίτλερ, τώρα μας ετοιμάζουν το πελωρίων διαστάσεων - ανυπόστατο και ανύπαρκτο επί του παρόντος - ισλαμικό κράτος.
Επιμύθιο
Η ανακύκληση του αΐδιου κύκλου των ψυχών - ύψιστο μάθημα της κλασσικής αρχαιότητας (Πλάτων) είναι ένα πρώτης τάξεως άλλοθι, για όποιον επιθυμεί να εγκαταλείψει εκούσια τον μάταιο τούτο κόσμο. Και μάλιστα, προσφέροντας τα όργανά του σε όσους τα έχουν ανάγκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου