Powered By Blogger

Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Η αιφνίδια βλάβη



Με πρόθεση καταλυτική και αποσαθρωτική,έγραφε ένας μπλόκερ τα ακόλουθα:"Ο Έλληνας είναι εθισμένος στην ιδέα ότι είναι μοναδικός και αυτό βγαίνει στις δύσκολες καταστάσεις. Όταν τα βρίσκει σκούρα θεωρεί αυτονόητο ότι όλοι πρέπει να τα παρατήσουν όλα και να ασχοληθούν με αυτόν." Τα ανωτέρω μετά από ένα ατυχές συμβάν που ο ίδιος είχε και χρειάστηκε να επισκεφθεί εφημερεύον Νοσοκομείο.

Ο ίδιος δεν είχε τη δυσάρεστη εμπειρία άλλων,που με αρκετές λεπτομέρειες και "παράθυρα επί παραθύρων",φροντίζουν τα διαστροφικά μέσα της ενημέρωσης να εξερεθίζουν την κοινή γνώμη.Η δική του περίπτωση είχε αίσιο και σύντομο τέλος για να καταλήξει στο συμπέρασμα:"Πόση γκρίνια, πόσος αρνητισμός βγαίνει από ανθρώπους μιας κοινωνίας της οποίας η κουλτούρα έχει ως δεδομένο ότι …το σύμπαν φτιάχτηκε για χάρη μας!"

Ο σκοπός του ήταν άλλος και πήγαινε πολύ πέραν της κακοδαιμονίας,που μόνιμα συνοδεύει την προβληματική "πολιτική υγείας" την οποία εφαρμόζουν οι άλλοτε άλλες κυβερνήσεις μας. Ο σκοπός του ήταν να πλήξει τη δεδομένη και παγιωμένη πεποίθηση των περισσότερων,ότι πράγματι "το Σύμπαν φτιάχτηκε για τον άνθρωπο",όπως υποστηρίζει ο Μέγας Βασίλειος. Ο μπλόκερ άλλα είχε στο μυαλό,όπως για παράδειγμα το: "Ο κόσμος φτιάχτηκε χωρίς τον άνθρωπο και θα τελειώσει χωρίς αυτόν", του βραβευμένου νομπελίστα Κλοντ Λέβι-Στρώς ή εκείνη του Φρόιντ :"Τα άψυχα προηγούνται των έμψυχων".

Έτσι λοιπόν κι αυτός,"τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος" μεμφόταν τη νεοελληνική μιζέρια να νομίζουμε ότι είμαστε το κέντρο του σύμπαντος όταν η "αιφνίδια βλάβη" μας συμβεί. Θεώρησα υποχρέωση να τον επαναφέρω στην τάξη γράφοντας τα ακόλουθα:

Αποτελεί διαστροφή τούτη η ερμηνεία που δίνετε.Η μοναδική εξήγηση της απαίτησης του νεοέλληνα να τους θέλει όλους να ασχολούνται με αυτόν όταν κάτι του πηγαίνει στραβά,είναι η αλλοτρίωση που άλλοι του έχουν καλλιεργήσει.Είναι το "εγώ σε πληρώνω" και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων του,που θέλει τους άλλους υπηρέτες του,αφού τους πληρώνει. Αυτά είναι τα καθημερινά διδάγματα, ακούσματα και αναγνώσματα, των σημερινών νεοελλήνων,κατά τη διάρκεια της σύντομης βιοτής τους. Μια ζωή απεργίες και κλείσιμο των δρόμων για τα ατελεύτητα δικαιώματα και το "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη".

Αυτά μου έλεγαν μονίμως για 37 ολόκληρα χρόνια στη δημοσιοϋπαλληλική μου "καριέρα".Και όταν κάποτε είπα σε έναν :"αφού με πληρώνεις,κάνε μου αύξηση,για να σου παρέχω καλύτερες υπηρεσίες",κοινώς 'το βούλωσε' και μου συνέστησε να κάνω απεργία . Αλλά εγώ δεν απήργησα ποτέ διακινδυνεύοντας πολλές φορές την ίδια μου τη σωματική ακεραιότητα.Η "αιφνίδια βλάβη" βρήκε στο δρόμο της άλλους και πολλοί από αυτούς δεν κατάφεραν δυστυχώς να την αποκαταστήσουν.Η ζημιά που έπαθαν,ήταν όπως λέμε "μη αναστρέψιμη".

Αφορμή από το http://arsme.blogspot.com/2009/08/blog-post_11.html.

6 σχόλια:

Σαλογραια η Ευαν.Παναγοπούλου-Κουτσούκου είπε...

Κυπριανέ μου
πάντα είχα απορία, πώς στον κόρακα ο Εωσφόρος,ξέπεσε.
Το κατάλαβα τώρα που γνώρισα το ρίψασπι μοναχό και ...έφριξα.
Αιτία πάντων των κακών, η Αλαζονεία...
Η απαίτηση του μικροσκοπικού, χαμένου, αδύνατου αθρωπάκου, να τα χωρέσει όλα στη μπακάλικη λογική του.
Τι κρίμααα!

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Δεν είναι η αλαζονεία αιτία πάντων των κακών για τον άνθρωπο (για τον Εωσφόρο είναι άλλη).Είναι η φιλαργυρία.Όλα ξεκινούν από εκεί.Ο εκπεσών μοναχός κρύβει μέσα του απύθμενη φιλαργυρία,αλλά αυτή δεν εκδηλώνεται,και ούτε φαίνεται,με αυτά που γράφει.Δεν υπάρχει άλλωστε και αφορμή για να μας την αποκαλύψει.Αυτό το διαπιστώνεις μόνο όταν ζεις παρέα με ένα φιλάργυρο.Η διαστροφή που του έχει επέλθει είναι εμφανής,αλλά αμφιβάλλω αν είναι σε θέση να καταλάβει ότι όλα ξεκινούν από την φιλαργυρία του.Αυτός θα το γνωρίζει καλύτερα,άσχετα αν θέλει ή αν δεν θέλει να το παραδεχτεί.Που οπωσδήποτε δεν θα το παραδέχεται,όπως ακριβώς και ένας ψυχασθενής.Αυτή που πρόσφατα έπνιξε τα παιδιά της στη μπανιέρα του σπιτιού,είχε πει στον άντρα της,όταν της συνέστησε να την δει ψυχίατρος: "Τι; με πέρασες για καμιά τρελή"; Καταλαβαίνεις λοιπόν το πρόβλημα που έχει ο "ρίψασπης".

Σαλογραια η Ευαν.Παναγοπούλου-Κουτσούκου είπε...

Επειδή- ευτυχώς- δεν έχω ζήσει μαζί του, δυσκολεύομαι να δεχτώ την άποψή σου περί φιλαργυρίας, διότι όπως γράφει στην αρχή του τελευταίου του βιβλίου, τα είχε δώσει ό λ α στην Εκκλησία και ήταν οικονομικά επί ξύλου κρεμάμενος.
Και για πολύν καιρό, αφότου δέχτηκε τους ενάντιους λογισμούς, έγλειφε επισκόπους και υποκρινόταν τον ευσεβή και έκανε την πάπια, προκειμένου να καταφέρει να διοριστεί ως καθηγητής θεολογίας σε σχολείο.
Όταν εξασφάλισε το διορισμό του, τότε έβγαλε τα ράσα,και έγραψε και το βλάσφημο βιβλίο του.

Και βλέπεις σε τι ΑΦΑΣΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ -ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ- που έναν τέτοιο διαταραγμένο ψυχιατρικά άνθρωπο, τον αφήνει να διδάσκει νέους ανθρώπους και να τους δηλητηριάζει με τις βλασφημίες του.

Γι αυτό σου λέω, γιατρέ μου,χανούμεθα ως έθνος, χανούμεθα που λένε και οι Πόντιοι, και ο σώζων εαυτόν, σωθήτω!

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Και ο Λέων Τολστόι τα πουλησε όλα και τα έδωσε σε φτωχούς.Έγραψε ένα μνημειώδες μυθιστόρημα (και άλλα) αλλά η Εκκλησία τον κράτησε μακρυά.Φυσικά,ήταν και μασόνος.

Το πάθος της φιλαργυρίας είναι πάθος υλοφροσύνης,είναι φρόνημα υλικό και μπορεί κάποιος να μην φρονεί την ύλη του χρήματος.Φρονεί όμως την ύλη αυτή καθ΄ εαυτή,και την αίσθηση της ύλης,αφήνοντας έξω κάθε νοητό-πνευματικό περιεχόμενο.Αφιλάργυροι φαινομενικά ήταν άλλωστε και οι κομμουνιστές.Αυτό μη το ξεχνάμε.

Σαλογραια η Ευαν.Παναγοπούλου-Κουτσούκου είπε...

Μου άρεσε το τελευταίο σου σχόλιο.
Και οι φωτο...πάντα υπέροχες
ό,τι θέμα και αν επιλέγεις...

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Καλά τα γράφεις."Χανούμεθα" γιατί αυτοί που μας κυβερνούν είναι χαμένοι,αλλά και αυτοί που πασχίζουν να τους σώσουν,είναι ακόμη πιό πολύ καταχαμένοι.Διάβασε εφημερίδες,άκουσε ραδιόφωνο ή δες τηλεόραση και μετά έλα να μου πείς πόσο "σεσωσμένοι" είναι όλοι αυτοί,που κάθονται "πρώτο τραπέζι πίστα".