" ... οι υποκινούντες όλη αυτή την αντίδραση στηρίζονται ανοήτως σε μεταφραστικά λανθασμένα κείμενα όπου τονίζεται ότι οι Χριστιανικές Εκκλησίες σε ορισμένα μέρη πρέπει να αποκτήσουν ανοικτότητα-εξωστρέφεια και να πάψουν πλέον να είναι κλειστές κοινότητες-κοινωνίες "
κχ
Αυτά μας είπε ο μ. Μεσσηνίας, σχετικά με την είδηση για την κατάργηση του Άβατου στο αγ. Όρος και απορούμε ! Τι άραγε να σημαίνει αυτή η "ανοικτότητα"; Ο μ. Μεσσηνίας μας λέει ότι αυτό σημαίνει "μερικές χριστιανικές εκκλησίες να πάψουν να είναι κλειστές κοινότητες-κοινωνίες, να γίνουν εξωστρεφής". Προτίμησε να μας μιλήσει για "ανοικτότητα", αν και θα μπορούσε να κάνει λόγο για "εξωστρεφικότητα", για να πάψει η υφιστάμενη "εσωστρεφικότητα". Φυσικά, απέφυγε τα δύσκολα. Μίλησε αόριστα για "μερικές χριστιανικές εκκλησίες ( με κλειστότητα, δικό μου αυτό ) σε ορισμένα μέρη". Σε δεύτερη φάση και σε άλλο διαθρησκευτικό πλέον Συνέδριο, περιμένουμε με ανυπομονησία να ακούσουμε για την ανοικτότητα (sic) και των άλλων δρόμων-θρησκειών, που οδηγούν στον ένα θεό. Προς το παρόν, η ανοικτότητα ζητήθηκε (*) μόνο από τις χριστιανικές, και αδελφές, εκκλησίες. Δεν γνωρίζουμε από ποίες.
Γράφω δευτερευόντως με πολλά λήγοντα σε -οτητα, επειδή προσπαθώ να αποφύγω μεταφραστικά λάθη . ... Ρωτάμε λοιπόν το αφελές ερώτημα : Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία έχει εντός του κόλπου της την Μοναστική Κοινωνία του αγίου Όρους ; Τι υπάρχει εκεί ; Κοινωνία ή Κοινότητα ; Και πως υπάρχει αυτή η κοινότητα-κοινωνία ; Σε κλειστότητα ή σε ανοικτότητα (sic) ;
Λοιπόν, περιμένουμε τον πάνσοφο μητροπολίτη να ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Πρώτον, να μας πει αν η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία έχει "επί τα εντός" αυτής την Κοινότητα (ή Κοινωνία) του αγίου Όρους και δεύτερον, να μας κάνει τη διάκριση, αν υπάρχει και γνωρίζει ποια είναι αυτή, μεταξύ κοινότητας ή κοινωνίας του αγίου Όρους και κοινότητας ή κοινωνίας της παραπαίουσας ελλαδικής επικράτειας μετά της επισήμου αυτής Εκκλησίας ; Μένουμε συντονισμένοι, περιμένουμε απάντηση.
Υστερόγραφο
Εγώ τα λέω, εγώ τα ακούω.
(*) Τα ανωτέρω στη 10η Γενική Συνέλευση του ΠΣΕ, έγινε στο Πουσάν της Κορέας τον Οκτώβριο του 2013, όπου και παρευρίσκονταν παρατηρητές άλλων θρησκειών. Αυτοί ζήτησαν, μεταξύ άλλων, ελευθερία εις όλας τας χώρας των θρησκευτικών πεποιθήσεων και ανεγέρσεις ναών. Συγκεκριμένα, η 8η Συμφωνία που υπεγράφη αναφέρει : Κατάργησις ΑΒΑΤΩΝ σε διάφορα μέρη του πλανήτη κόσμου των Χριστιανικών “Εκκλησιών” καθώς και διαφόρων θρησκειών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου