Powered By Blogger

Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

Η καταμέτρηση της νοητικής και κριτικής καλλιέργειας



Διάβασα τη σημερινή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ όπου ο μόνιμος επιφυλλιδογράφος της Κυριακής υπέβαλε την πρόταση να υποβληθούμε σε έναν στατιστικό έλεγχο. Ζητούμενο, η καταμέτρηση της νοητικής και κριτικής μας ικανότητας σε θέματα που αφορούν στην καλλιέργειά μας.

Όπως το συνηθίζω, όταν βλέπω τέτοιες προκλήσεις, πήρα χαρτί και μολύβι και τους έστειλα ένα ΓΡΑΜΜΑ. Δεν ξέρω αν κι αυτό, όπως αμέτρητα άλλα που χάθηκαν, θα έχει την καλή τύχη μερικών, που βγήκαν προς τα έξω. Δεν τους κατηγορώ. Μπορεί αυτά που γράφω να είναι "άτσαλα" ή να μην έχει χώρο η εφημερίδα. Το γράμμα ήταν αυτό :

Στην επιφυλλίδα της 5/7/2009 ο κ.Χ.Γιανναράς ζητά να γίνει καταμέτρηση της νοητικής και κριτικής καλλιέργειας ημών των Νεοελλήνων.Ισχυρίζεται ότι "απαιτείται ιδιάζουσα ευφυΐα και κατάρτιση προκειμένου να ανιχνευτούν δείχτες νοητικής και κριτικής επάρκειας «ηγετικών» ομάδων της ελλαδικής κοινωνίας σήμερα".

Δεν γνωρίζω αν θα ήταν διατεθειμένος, ανάμεσα στους δείχτες, να συμπεριληφθεί αυτό που ο ίδιος έχει γράψει στο αλφαβητάρι της πίστης και αυτό που γράφει το πρωτότυπο της μετάφρασης των Εβδομήκοντα. Εκείνος γράφει :
" Η διαφορά του ανθρώπου από τον πίθηκο δεν βρίσκεται στην ποσοτική διαφοροποίηση της αρτιότητας των ψυχοσωματικών λειτουργιών,αλλά στην ποιοτική διαφοροποίησηση (: υπαρκτική απάντηση στην κλήση του Θεού για ζωή)".
Στο πρωτότυπο των Εβδομήκοντα διαβάζουμε :
"Επλασε ο Θεός τον άνθρωπον,χουν από της γης,και ενεφύσησεν ... και εγένετο εις ψυχήν ζώσαν ... και έπλασεν έτι ο Θεός εκ της γης πάντα τα θηρία ... και ήγαγεν αυτά προς τον Αδάμ".

Ο κύριος Γιανναράς μας μιλεί για την, μετά την κατασκευή, ποιοτική ψυχοσωματική αρτίωση και η Βίβλος για την καθ' αυτό κατασκευή. Ο άνθρωπος πλάθεται,εμφυσείται και εγένετο εις ψυχήν ζώσαν, τα δε ζώα απλώς πλάθονται. Άλλα υλικά φτιάχνουν εν τω γενάσθαι τον άνθρωπο και άλλα τα ζώα (πίθηκο). Το πλάθω και εμφυσώ συνδέεται άμεσα με την κατασκευή (εγένετο) και τούτο, δεν παρεμβάλλεται σε κάποιο κρίκο της αλυσιδωτής εξέλιξης, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται -διαζευτικά- στο βιβλίο του. Τα ζώα, απλώς, πλάστηκαν.

Εκείνος εύχεται να βρεθεί ιδρυματικός φορέας να αναλάβει το εγχείρημα κι εγώ εύχομαι, χωρίς να αποτελώ εκπρόσωπο ηγετικής ομάδας, να υπάρξει χώρος στη στήλη ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ.

1 σχόλιο:

Σαλογραια η Ευαν.Παναγοπούλου-Κουτσούκου είπε...

H φωτό καταπληκτική όπως όλες...
Κυπριανέ μου αδικείσαι που δεν ασχολήθηκες με τις εικαστικές τέχνες...:-)άλλα σχόλια δεν θα κάνω...προτιμώ μια βόλτα στην παραλίαααα!