Powered By Blogger

Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Αεροπορική τραγωδία



Οικτίροντας τη σημερινή μας κατάσταση, έγραφε ένας στον ψηφιακό του μαυροπίνακα τα ακόλουθα:

"Ναι, (ανάμεσα στα άλλα) η ορθόδοξη εκκλησία, με την πρακτική και την θεωρία της, είναι αυτή που “κατέρριψε” την ελληνική μεσαιωνική κοινωνία, είναι αυτή που την καταδίκασε στην μακροχρόνια δουλεία".

Παρομοίαζε το δράμα του σύγχρονου ελληνισμού με αεροπορική τραγωδία. Να σημειώσω ότι ο περιλυπόμενος είναι ένα λαμπρό παράδειγμα νεοέλληνα μίμου του δυτικού τρόπου ζωής με το πρόσθετο πλεονέκτημα,ότι είχε διατελέσει πρώην μοναχός. Και μάλιστα, με πτυχίο Θεολογίας. Έβγαλε τα ράσα (προφανώς κάτι θα κατάλαβε...) και άρχισε να μας παιδαγωγεί για το μέγα λάθος που κάνουμε, να εξακολουθούμε να ασχολούμαστε με Θεολογία και Θρησκευτικά. Πάντως ο ίδιος, βγάζει τον "επιούσιο" διδάσκοντας στη Μέση εκπαίδευση το μάθημα των Θρησκευτικών! Τόσο συνεπής είναι.

Φαίνεται ότι εμείς οι υπόλοιποι δεν γνωρίζουμε κάποια ιδιαίτερα "μυστικά" και άλλοι είναι καλοί γνώστες τούτων. Για παράδειγμα, ένας (θεολόγος κι αυτός) έγραφε για όλες αυτές τις "ανοησίες" που γίνονται κάθε χρόνο με το Άγιον Φως. Αυτά όλα, έλεγε, είναι ιδεολογήματα και ψυχολογικά άλλοθι μιας ανύπαρκτης βεβαιότητας. Άλλος,πάλι, κι αυτός θεολόγος, μας ζητούσε να ξεχάσουμε το αειπάρθενο της Θεοτόκου. Τι θα πει "αειπάρθενο"; διερωτάτο. Εδώ έχουμε το μεγαλείο του θαύματος να "χωρείται ο αχώρητος ασπόρως" κι εμείς νοιαζόμαστε για το αειπάρθενο; Δεν υπάρχει αυτό (και ο καθένας ας φαντάζεται ό,τι θέλει για να γράφει βιβλία τύπου "κώδικας Ντα Βίντσι" συμπληρώνω). Τέλος, υπάρχει ακόμη ένα "μυστικό" που το μαθαίνουμε σιγά-σιγά. Ο θεός αφού έφτιαξε τα πάντα είδε τον πίθηκο και τον συμπάθησε. Και του απηύθυνε "κλήση ερωτική".Ο πίθηκας κατάλαβε ότι αυτή η "κλήση" ήταν "κάλεσμα" για "υπαρκτική απάντηση" και αίφνης το κτήνος έγινε άνθρωπος. Έτσι, άρχισε ο άνθρωπος να ορέγεται το θεό ή καλύτερα τον έρωτα, για να φτάσουμε στη σημερινή αποθέωση του σεξ με ερωτικό καρύκευμα θεολογίας, που οι περισσότεροι δεν το προτιμούν. Υποθέτω λοιπόν ότι ο δικός μας μιμητής των δυτικών, αυτά είδε "και νοών ουκ έγνω", για να παραφράσουμε λίγο τον Όμηρο.

Ας φύγουμε όμως από αυτά και ας πάμε στην αεροπορική τραγωδία. Η μοναδική απάντηση που δόθηκε είχε ως εξής:

- " Ενδιαφέρουσα άποψη! Αλλά αν ανοίγαμε τη συζήτηση και μπαίναμε στα χωράφια της θεολογίας, θα λέγατε στο συνομιλητή σας - το συνηθίζετε άλλωστε - ότι δεν σας ενδιαφέρει η θεολογία. Σας ενδιαφέρει μόνο η κοινωνική διάσταση της Εκκλησίας. "Θεολογία και σαχλαμάρες ! Άνθρωποι τα έκαναν αυτά". Εντάξει λοιπόν. Η Εκκλησία φταίει που ... κατερρίφθη (μάλλον, καταστράφηκε) η μεσαιωνική ελληνική κοινωνία και καταδικαστήκαμε στη μακροχρόνια δουλεία.

Αυτή είναι μιά εύκολη ιστορική εξήγηση όταν βλέπουμε σε τι επίπεδο βρίσκονται σήμερα αυτοί, τους οποίους άλλοι κατηγορούν ότι ζούσαν στα δέντρα όταν εμείς φτιάχναμε Παρθενώνα. Υπάρχουν όμως και άλλοι που τους ζηλεύουν. Και νομίζουν ότι αν δεν μας είχε καταρρίψει (σαν αεροπλάνο) η Εκκλησία, θα είμαστε σήμερα σε καλύτερη μοίρα.

Προσωπικά δεν με απασχολεί το ζήτημα και δεν το θέτω όπως εσείς. Αυτοί που σήμερα ζουν σε "παρθενώνες" (σε εισαγωγικά φυσικά) και μας έχουν δώσει τον πολιτισμό στον οποίο ζούμε - μάλιστα τον ζηλεύουμε αφού θα μπορούσε να ήταν δικός μας - δεν έκαναν τίποτα περισσότερο απ' ότι κάναμε κι εμείς παλιά. Μεταξύ μας σφαζόμαστε,εκτελούσαμε κάποιους ναυμάχους νικητές, εξολοθρεύαμε κατοίκους νήσων,είχαμε και έναν Αλκιβιάδη. Α, ναι! Ήταν και ο σοφός Σωκράτης.Ήπιε το κώνιο,αν και θα μπορούσε να δραπετεύσει.Η αθηναϊκή δημοκρατία τον καταδίκασε είτε να αυτοκτονήσει ή να δραπετεύσει.'Ήταν πολύ έξυπνοι οι πρόγονοι.Τόσο έξυπνοι,που έστησαν και άγαλμα στον άγνωστο θεό. Ήθελαν να τα έχουν καλά και με εκείνους που δεν ήξεραν. Γιατί, ποιος ξέρει, αυτοί οι άγνωστοι μπορεί να απέκλειαν την παραμονή τους στη γη των μακάρων, αφού δεν τους τίμησαν όσο ήταν ζωντανοί. Έτσι λοιπόν στήσαμε και σ΄ αυτούς άγαλμα, για να τα έχουμε με όλους καλά. Εννοείται, άλλοι αυτά τα περιγελούσαν.

Με αυτά θέλω να πω ότι τίποτα δεν θα άλλαζε,αν, στη θέση που είναι σήμερα οι δυτικοί, είμαστε εμείς και ο θαυμάσιος αρχαιοελληνικός πολιτισμός της μεσαιωνικής κοινωνίας συνέχιζε ακάθεκτος το έργο των προγόνων μας.

Αυτά εν συντομία γιατί δεν είναι εκεί το θέμα μας. Το πιθανότερο είναι, κατά τη γνώμη μου, αν κατερρίπτετο το αεροπλάνο, που μετέφερε την ελληνική μεσαιωνική κοινωνία, ούτε εσείς θα γράφατε σήμερα στην ελληνική γλώσσα, ούτε κι εγώ θα προσπαθούσα να πω ότι, παρά τις "τούμπες" και τα αεροκοπανήματα των επιβατών (πολλοί ενδέχεται και να σκοτωθούν) το αεροπλάνο εξακολουθεί ακόμη να πετά. Όσο,βέβαια, ο κυβερνήτης το επιτρέπει (μάλλον με Κεφαλαίο πρέπει να γράψω τον Κυβερνήτη, αλλά καλύτερα να μην ανακατεύουμε τη θεολογία). Εσείς όμως μπορεί να νομίζετε ότι έπεσε. Αλλά όπως έγραψα, κάποιοι από τους επιβάτες ενδεχομένως να σκοτώθηκαν. Οπότε, δεν έχει σημασία γι΄ αυτούς αν το αεροπλάνο έπεσε ή δεν έπεσε.

4 σχόλια:

Σαλογραια η Ευαν.Παναγοπούλου-Κουτσούκου είπε...

Κυπριανέ μου
αν η τραγωδία ήταν μόνο αεροπορική, θα ήταν παρήγορο.
Αλλά συμβαίνει κάτι πολύ χειρότερο, δυστυχώς, και πρέπει να διαθέτει κάποιος υγιή πνευματικά αισθητήρια για να το καταλάβει.
Σήμερα στον εν λόγω ρίψασπι έρμο και μόνο θεολογούντα της συφοράς, διανοούμενο, έστειλα στο ακόλουθο κείμενο, το οποίο,
ε ν ν ο ε ί τ α ι
ότι δ ε ν θα το ανεβάσει:

Είστε τόσο βαθιά ζυμωμένος με την Ορθοδοξία και το Βυζάντιο, επι τόσες δεκαετίες που ο,τι βλασφημία και να εκτοξεύετε , απο εκεί δεν είστε σε θέση να ξεφύγετε.
Πάντως, βρισκόμαστε στην εποχή της Μεγάλης Τρέλας , λόγω του Πειρασμού της Παγκόσμιας Θέασης που έγραφα και στη σελίδα του Κυπριανού.
Ο Πειρασμός της Παγκόσμιας Θέασης, πράγματι, σπάει κόκκαλα!
Και γω αν δεν είχα τον αγαπημένο μου άντρα να με συγκρατεί, σαν χριστιανή με αυτά που βλέπω και γίνονται απο παπάδες και μη παπάδες, εντελώς θα είχα σαλτάρει.
Αλλά εμένα με κρατάει η Αγάπη.

Και εσάς, πάντα σας συμ-πονώ και σας συν-αισθάνομαι, μόνο μην το παρακάνετε στην κακία γιατί μου μπαίνει ως πειρασμός ότι ως κακιασμένη παλιαδερφή, συμπεριφέρεσθε και είναι κρίμαααα, αδικείτε τον υπέροχο εαυτό σας

(υπέροχο όπως ο Κύριος τον έπλασε με Σοφία...)

Σαλογραια η Ευαν.Παναγοπούλου-Κουτσούκου είπε...

Συνεχίζοντας λίγο ακόμα του έστειλα χτες το ακόλουθο σχόλιο το οποίο αναφερόταν στα γεγραμμένα του, και το οποίο ούτε αυτό το ανέβασε, για να καταλάβεις δηλαδή πόσο υποκριτική είναι η δήλωσή του, ότι τον ενδιαφέρει ο διάλογος.
Τα βιβλία του θέλει να πλασάρει ο αθρωπάκος για να αυξήσει το πενιχρό του εισοδημα έστω και καταστρέφοντας ψυχές και ουδέν έτερον.
Κοινώς: Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΡΑΤΑΙΟΥΤΑΙ.
Σου παραθέτω το κείμενο:

22-7-09
Κύριε μπλογκάρχη
Γράφετε στη σελ. 153 του τελευταίου σας βιβλίου, τη φράση:

Το πρόβλημα ξεκινά απο μια αυθαίρετη γενίκευση που κάνει ο άνθρωπος και που τον οδηγεί στην πεποίθηση ότι οι κανόνες που ισχύουν στο μικρόκοσμο στον οποίο ζει , ισχύουν σε όλο τον κόσμο, σε όλο το σύμπαν.

Αυτό γράφετε.

Το σύντομο σχόλιό μου είναι ότι

αυτό που πιστεύει σήμερα η θεά επιστήμη

(είμαι σε θέση να το γνωρίζω καλά επειδή τα παρακολουθώ απο πρώτο χέρι μερικά επιτεύγματα στο χώρο της)

για τα μ α κ ρ ο σ κ ο π ι κ ά φαινόμενα, είναι ότι αυτά τα μακροσκοπικά φαινόμενα
κ α θ ο ρ ί ζ ο ν τ α ι
απο το τ ι
γ ί ν ε τ α ι στον
μ ι κ ρ ό κ ο σ μ ο .

(Επομένως έχει απίστευτη σ η μ α σ ί α και η παραμικρή λ ε π τ ο μ έ ρ ε ι α στην
π ρ ά ξ η.
Στην κ ά θ ε πράξη, ακόμη και στην κ ά θ ε
σ κ έ ψ η. Και οι σκέψεις αφήνουν χημικά ίχνη και αποτυπώματα στον εγκέφαλο, που πλέον, φωτογραφίζονται... Και αυτή τη σημασία στη λεπτομέρεια, με μια διαισθητική σοφία τη σεβόταν ο Βυζαντινός κόσμος για πολλούς αιώνες που μεγαλούργησε με ανθρώπους αγίους)

Γι αυτό και η θεά επιστήμη μελετά τις φαινομενολογικές ιδιότητες, με βάση τις ιδιότητες σε μοριακό ή σε ατομικό επίπεδο, με πολλή επιτυχία σήμερα.

Επίσης στην ύλη
(όπως παρατηρούν οι αληθινοί επιστήμονες και όχι κάποιοι που φ α ν τ ά ζ ο ν τ α ι ότι είναι επιστήμονες ενώ δεν βρίσκονται στην πρωτοπορία των εργαστηρίων με μόχθο και δημοσιεύσεις και πάθος για την Α λ ή θ ε ι α και μόνο την Α λ ή θ ε ι α )

ανατρέπεται η σχέση αιτίου και αιτιατού,με την απλότητα της μορφής που θεωρούσαμε κάποτε.

Αυτό αμέσως- αμέσως θέτει τη λογική σας επιχειρηματολογία, σε ένα άκρως επισφαλές έδαφος, αποδεικτικής δύναμης.
Ο καθηγητής της Οξφόρδης, Λιούις στο υπέροχο άθροισμα ομιλιών του
που δημοσιεύτηκαν στο έργο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΛΩΣ
(εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα) δίνει καταπληκτικές εικόνες και λογικές για όποιον θα ήθελε να ψάξει το μεταφυσικό ζήτημα με εντιμότητα, και όχι υπό το σκότος της προσωπικής του εμπάθειας, ελαυνόμενος

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Άκουσε αγαπητή Σαλογραία. Το πρόβλημα δεν είναι ο συγκεκριμένος άνθρωπος. Υπάρχουν χιλιάδες, εκατομμύρια όπως αυτός. Το πρόβλημα είναι οι ιδέες που διαχειρίζεται και οι οποίες καταλήγουν στον επιστημονικό μηδενισμό ή στο φιλοσοφικό μη ον - πανθεϊστικής ή μασονικής προέλευσης.

Αυτό από κάπου ξεκινά και η αρχή βρίσκεται στο: "Συ εκ του μη όντος εις το είναι ημάς παρήγαγες" κι εκεί πάνω οικοδομούν όλες τις φιλοσοφικές ανοησίες τους. Λησμονούν αυτοί οι κακοί φιλόσοφοι,ότι υπάρχουν στο "είναι" και όχι στο "μη είναι". Πώς λοιπόν μπορούν να στοχαστούν για το "μη είναι"; Ο καθένας λέιε ό,τι του κατεβαίνει στο κεφάλι. Το δε αποκορύφωμα της ανοησίας είναι, ότι προτιμούν τη συμπαντική σκόνη ή άλλου είδους βλακείες τύπου "ενέργειας", βλέπε UFO κλπ, από την ανθρωπομορφική (εν σώματι το αυτό και ουκ αυτό) αφθαρσία και αιωνιότητα της ζωής που όλοι έχουμε και βιώνουμε.

Μην προσεγγίζεις διαφορετικά το θέμα.

Σαλογραια η Ευαν.Παναγοπούλου-Κουτσούκου είπε...

Κυπριανέ μου

Συμφωνώ βασικά μαζί σου.
Πολύ σωστά το έθεσες.
Και επίσης, αγνοούν τα πάντα πάνω στο Μυστήριο του Χρόνου, και εκτός Χρόνου.
Και παρότι αγνοούν τα πάντα
(εδώ κοτζά Επιστήμη και αγνοεί και πορεύεται με τις άπειρες ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ)
αποφαίνονται οι συγκεκριμένοι πρώην ρασοφόροι με το επηρμένο ύφος της πολύξερης ξανθιάς που μόλις βγήκε απο το κομμωτήριο και τρέχει να προλάβει τα φανταχτερά, φτηνιάρικα τσόκαρα στις εκπτώσεις .
Αναρωτιέμαι γιατί ασχολούμαι μαζί του και τον σχολιάζω, ΑΚΟΜΗ.
Ισως λόγω του προτέρου εντίμου βίου του, ίσως λόγω των προτέρων εντίμων γραφών του.
Ισως επειδή τον έχω στην προσευχή μου σε καθημερινή βάση, γιατί όλο σκέφτομαι τη φουκαριάρα τη μάνα του...που έλεγε και ο Νίκος Ξανθόπουλος κάποτε...
Πάντως, ενώ αναλώνεται σε λογισμούς επι λογισμών χρησιμοποιώντας το δυαδικό σύστημα σκέψης, αφήνει έξω απο το πεδίο της εμπαθέστατης επιχειρηματολογίας του, το ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ, ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ δηλαδή του ΚΥΡΙΟΥ ΙΗΣΟΥ...
Ο αρεσκόμενος σε σοφιστείες θα βρίσκει πάντα τρόπο το μαύρο να το παρουσιάζει για άσπρο, και το αντίθετο.
Εκείνος όμως ο γρανίτης στον οποίο ο καθε βλάσφημος θα σπάει τα μούτρα του, είναι ο Κεκυλισμένος Λίθος της Αναστάσεως.
Και θα ήταν σκόπιμο να κάνει ο κάθε αποστάτης εωσφορικός ρασοφόρος, στον εαυτό του την ερώτηση:

Θα ΗΘΕΛΑ να έχει αναστηθεί ο Χριστός ή ΔΕΝ θα ΗΘΕΛΑ;
Γιατί το τι θα ήθελε, ή δεν θα ήθελε να έχει συμβεί, καθορίζει σε μέγιστο βαθμό την ποιότητα των επιχειρημάτων του.

Προσωπικά, εγώ, εντίμως ομολογώ, ότι μέχρι στιγμής, ΔΕΝ θα ήθελα να έχει αναστηθεί ο Χριστός , διότι πολύ στενός κορσές μου φαίνονται κάποιες στιγμές οι εντολές Του, και βασανίζομαι προσπαθώντας να τις τηρήσω -λησμονώντας πάντα, ότι ο Νομοθέτης, δια των Εντολών Του, εμένα επιχειρεί να προφυλάξει απο γκάφες ολέθριες, και δεν είναι στρυφνός σαν ψυχωτικό και κακιασμένο γεροντοπαλίκαρο- σε καμία περίπτωση!