Powered By Blogger

Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Ταπεινολογίας ανάγνωσμα



Τους παπικούς, τους έχει πιάσει τώρα τελευταία η μόδα με τη "μετάνοια" και μας ζητούν συγγνώμη για κάποια λάθη τους (εγκλήματα) κατά το παρελθόν.Αυτό προκύπτει από ένα ενδιαφέρον "Σχόλιο στην επικαιρότητα" που αναρτήθηκε στο blogspot "Αμέθυστος" (http://amethystosbooks.blogspot.com/2009/07/blog-post_26.html). Καλή βέβαια η αναγνώριση λαθών και ακόμη καλύτερη η μετάνοια. Όταν όμως ένας αιρετικός μετανοεί και μένει στην αίρεση που πρεσβεύει "εις ουδέν ωφελεί".
Αν ο πάπας ήταν άνθρωπος αγαθής προαίρεσης και ήθελε πραγματικά να ζητήσει συγγνώμη,θα έπρεπε να τολμήσει να πει ένα και μόνο λόγο : "Ζητώ συγγνώμη γιατί η παπική εκκλησία πλανήθηκε" και μετά να απαγγείλει urbi et orbi το Σύμβολο Πίστεως της Νικαίας-Κων/πόλεως.

Βέβαια,μια πράξη όπως αυτή θα ξεσήκωνε θύελλα διότι το ερώτημα που εγείρεται προβάλλει αμείλικτο: "Και τι γίνεται τώρα με όλα αυτά τα αμέτρητα πλήθη των ψυχών που πέθαναν μέσα στην αίρεση του παπισμού";
Αν όμως η "επηρμένη δυτική οφρύς" αποφάσιζε να ομολογήσει την πλάνη της,το δίχως άλλο,πολλοί ( μπορεί και όλοι ) από αυτούς που χάθηκαν μέσα στα σκοτάδια της αίρεσης θα σώζονταν χωρίς την ανάγκη του "ήχου του χρυσού νομίσματος".Γι΄ αυτό εμείς οι Ορθόδοξοι κάνουμε τα δικά μας μνημόσυνα και οι Μοναχοί προσεύχονται για τη σωτηρία του κόσμου.Η μετάνοια προϋποθέτει ταπείνωση και όχι ταπεινολογία, την οποία ο παπισμός γνωρίζει άριστα να την μεταχειρίζεται με απαράμιλλο ζήλο. Για να δίνει άλλωστε το παράδειγμα και σε κάποιος δικούς μας.

Θα αναφέρω πρόχειρα ένα παράδειγμα. Το διαβάσαμε* πρόσφατα και αφορά στον γνώριμο νεο "διδάσκαλο του γένους",που κάθε Κυριακή χρόνια τώρα μας κατηχεί στη νέα ορθοδοξία της ευρωπαϊκής διανόησης.Έγραφε λοιπόν ο "διδάσκαλος του γένους" ότι το καλύτερο που έχει να κάνει ο πρωθυπουργός της χώρας, αν θέλει να γυρίσει στο σπίτι του με "ψηλά το κεφάλι", νικημένος από τον πιο ανάξιο και ανίκανο αντίπαλο που θα μπορούσε να σκεφθεί, θα ήταν να μετανοήσει. Να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τα "εγκλήματα" που διέπραξε, συνεχίζοντας τα "εγκλήματα" του προκατόχου πολιτικού σχηματισμού, το οποίο τώρα φαίνεται ότι θα κερδίσει το χρίσμα του νέου εγκληματία - κυβέρνηση της χώρας.

Αυτός λοιπόν ο δάσκαλος θέλει τoυς άλλους να ζητήσουν συγγνώμη! Αλλά δεν είναι σε θέση να δει όλα όσα στραβά κι ανάποδα έχει γράψει. Είναι ο ίδιος έξω από τον πολιτικό χορό των εγκλημάτων και των εγκληματιών παρότι χρόνια ολόκληρα δίδασκε και έγραφε περί πάντων στο πανεπιστήμιο ... των πάντων, και παραμόρφωσε χιλιάδες νέους με τις νέες διδαχές που μας έφερνε. Αυτός δεν έχει σχέση με τους "εγκληματίες" πολιτικούς και τους προκαλεί να ζητήσουν συγγνώμη, αν και δάσκαλος της "πολιτικής φιλοσοφίας" !!

Φαίνεται ότι η πολιτική φιλοσοφία αφήνει ανεπηρέαστους αυτούς που μας κυβερνούν. Δεν τους αγγίζει καθόλου και καλά θα κάνουν αυτό το μάθημα να το καταργήσουν από το πανεπιστήμιο. Τι το θέλουν; Η ταπεινολογία μας είναι άχρηστη ή μάλλον, τη διδάσκει αποτελεσματικότερα η σχολή του παπισμού.

*http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_26/07/2009_323548

2 σχόλια:

Σαλογραια η Ευαν.Παναγοπούλου-Κουτσούκου είπε...

Κυπριανέ μου
αυτό με την ταπεινολογία είναι πράγματι εμετικό, πια!
Ομως θα επιμείνω ότι ο Γιανναράς έχει καταπλήσσον χάρισμα προφορικού και γραπτού λόγου, άλλο που η έλλειψη π ρ ά ξ η ς , το λογο του, τον ακυρώνει στα τρελά αυτάκια μου, και τον κάνει να φαίνεται εν τέλει ασήμαντος, κατά το ρηθέν:
Αυτό που κ ά ν ε ι ς φωνάζει τόσο δυνατά που ΔΕΝ με αφήνει να ακούσω αυτό που λές!

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Άνοιξε τα βιβλία να δεις τι έλεγαν για τον Άρειο,για τον Διόσκορο,τον Ωριγένη και πολλούς άλλους,που εξέμεσε η Εκκλησία.