Powered By Blogger

Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Αιρέσεις ή καταστροφικές λατρείες;


Με τίτλο : "Τι είναι μια καταστροφική λατρεία", αρθρογράφος της Αποστολικής Διακονίας παρείχε πληροφορίες στο χριστεπώνυμο πλήρωμα σχετικά με το περιεχόμενο που καλύπτει ο όρος "καταστροφική λατρεία", αλλά και με τις διάφορες μορφές που αυτή σήμερα παρουσιάζεται. Παρέλειψε όμως κάτι πολύ σημαντικό και απλό. Γι΄ αυτό έγραψα τα κατωτέρω :

Να με συγχωρέσει ο αρθρογράφος της Αποστολικής Διακονίας, αλλά νόμίζω ότι δεν υπάρχουν "καταστροφικές λατρείες". Υπάρχουν αιρετικές θρησκείες, οι οποίες, άλλες μέν κρύβουν επιμελώς το καταστροφικό λατρευτικό τους πίστευμα (εικονικό ή ανεικονικό, δεν έχει σημασία), άλλες δε το εμφανίζουν αποκλειστικά και μόνο στην ομάδα των εκλεκτών μεμυημένων. Εκεί γίνεται απόλυτα εμφανές το καταστροφικό λατρευτικό τους πίστευμα.

Ούτως ή άλλως, στην περίπτωση όπου αυτό το "θείο" λατρεύεται υποδυόμενο και υποσχόμενο την ειρήνη, την φιλανθρωπία και άλλα εύηχα και ενάρετα, δεν θα αργήσει η αιρετική θρησκεία, διότι περί αυτής πρόκειται, να δείξει το πραγματικό της πρόσωπο. Που δεν είναι άλλο από το πρόσωπο της καταστροφής και του ολέθρου, για να εξαναγκάσει τους πάντες να υποταχθούν και ει δυνατόν, να το προσκυνήσουν.

Στην εξ αποκαλύψεως θρησκεία δεν υπάρχουν ούτε κρυφά, ούτε άδηλα, ούτε μυστικά. Όλα όσα δύναται ο άνθρωπος να γνωρίσει από την άπειρη σοφία του Θεού έγιναν προσιτά, προσφιλή και οικεία, για τον άνθρωπο. Αυτά, μας διερμήνευσαν οι πατέρες της Εκκλησίας διαχωρίζοντας την εξ αποκαλύψεως θρησκεία του Χριστού, από όλες τις μυστικιστικές παραλλαγές και τις, σε τελική ανάλυση, καταστροφικές λατρευτικές προεκτάσεις στις οποίες οδηγούνται οι προσκείμενοι σ΄ αυτές. Δηλαδή, στις αιρέσεις.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

re xristodoulidh! se poio magazi, phgaineis re paidi na rthoume na sou petaksoume kamia gardeniaa?

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

http://kyprianoscy.blogspot.com/

Αυτό είναι το μαγαζί, ευχαριστώ για τη γαρδένια.