Powered By Blogger

Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Οι νεοβάρβαροι με τα ράσα ή άνευ


"Ὁ Θεός καί οἱ Ἅγιοι νά μᾶς λυτρώσουν ἀπό τούς νεοβαρβάρους Βαρλααμίτες πού εἰσήλασαν στήν Ἐκκλησία μας", έγραφε σχολιαστής με αφορμή το νέο, πάλι, κατόρθωμα του ακαδημαϊκού - και με άμφια - θεολόγου. Του γνωστού μας Ιγνατίου, μητροπολίτη Δημητριάδος. Τίμησε έναν άγιο της Εκκλησίας στην Αγιά του Βόλου απαγγέλλοντας τα αναγνώσματα εκ της Παλαιάς Διαθήκης στην φιλτάτην καθομιλουμένη λαλιά. Το εκκλησίασμα εκτός από την κατανόηση, πρέπει να μετέχει και μετοχή δίχως γλώσσα "μαλλιαρή" δεν γίνεται, κατά τον Ιγνάτιο.

Κακώς, κατά τη γνώμη μου, όλοι αυτοί οι αποκαλούμενοι Βαρλααμίτες, προσδιορίζονται με βάση τον αιρετικό Βαρλαάμ, του οποίου οι ψευδοθεολογικές εισηγήσεις "παλαμίστηκαν" από τον αγ. Γρηγόριο Θεσ/νίκης (ή Παλαμά, εκ του κατά Βαρλαάμ "παλαμισμού").

Όλοι αυτοί συμπεριλαμβανομένου και του Βαρλαάμ έχουν δάσκαλο τον Βαλαάμ και τους Μωαβίτες του Βαλάκ. Ο Βαλαάμ, ως γνωστόν, υπέδειξε στον Μωαβίτη βασιληά Βαλάκ να αποφύγει τον πόλεμο με τους Ισραηλίτες. Του συνέστησε την διαπραγμάτευση, διάλογο θα λεγαμε σήμερα, όχι την κατά μέτωπο σύγκρουση, για να τους κατακτήσει (νικήσει) έπειτα ειρηνικά εξωθώντας τους στην πορνεία "και φαγείν ειδωλόθυτα".

Παρένθεση
Γίνεται σε παγκόσμια κλίμακα αυτό σήμερα και όπου υπάρχουν αντιστάσεις, εκεί εντοπίζεται κυρίως η τρομοκρατία και δευτερευόντως ο συντηρητισμός, ο ρατσισμός, η ομοφοβία, τελικά ο φασισμός. Η παρένθεση κλείνει.

Αυτό κάνουν και οι σημερινοί Μωαβίτες διδαχθέντες εκ του Βαλάκ, που ονομάζονται Βαρλααμίτες, διότι δεν αναλύεται και δεν επεξηγείται που οδηγεί ο αποκαλούμενος σήμερον ως "νεοβαρλααμισμός".

Ένα "ρω" χωρίζει τον Βαλαάμ από τον Βαρλαάμ και αυτό δεν είναι άλλο από "Τα ρω του έρωτα", για να δώσουμε λίγη ποιητική (αισθητική) νότα στα αφορώντα τη σύγχρονη "θεολογία" των νεοβαρβάρων με τα ράσα ή και χωρίς αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: