Powered By Blogger

Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Πνευματικότητα ή περί της λεγόμενης κοινής λογικής


Σχετικά με ένα βίντεο  https://youtu.be/534B3hD7kWc

Kύριε Χριστοδουλίδη,
 το να υποστηρίζετε πως ο Φάρος είναι θρασύς αυτόματα και αυτοδικαίως σας προβιβάζει σε τιμητή προθέσεων και ψυχών. Καλά θα κάνετε να συμβιβαστείτε με το γεγονός πως ο λόγος σας δε συγκινεί όσο αυτός του εν λόγω κληρικού. Μείνετε στο βαυκαλισμό πως μόνο εσείς εκφράζετε πλήρως και αληθώς την Εκκλησία και το θέλημα του Θεού.Που από μόνο του συνιστά το έγκλημα της έλλειψης ταπείνωσης. Και μην επικαλείστε συνεχώς τους Πατέρες που μπορεί να ήταν σοφοί αλλά μιλούσαν για άλλες εποχές. Είστε ένας από τους πολλούς "ερμηνευτές" του Θεού , υπεύθυνος κι εσείς για τον αποστεωμένο λόγο της επίσημης Εκκλησίας. Συνεχίστε στον πνευματικό σας αυτισμό. Οι άνθρωποι διψούν για πνευματικότητα κι εσείς κουνάτε επιδεικτικά μπροστά τους την ταυτότητα του απόλυτου ερμηνευτή της Θείας Θέλησης.

Πνευματικότητα ή περί της λεγόμενης κοινής λογικής

Επειδή η ούτως αποκαλούμενη σήμερα πνευματικότητα διέπεται από την κοινή λογική ενός εξελιγμένου από τον πίθηκο ανώτερου θηλαστικού, θα πρέπει να γίνει δεκτό ότι υπάρχει και μια διαφορετικού είδους πνευματικότητα. Είναι η πνευματικότητα μιας άλλης αφετηριακής αρχής όσον αφορά στην κοινή λογική, δηλαδή, στην πίστη ότι ο άνθρωπος δημιουργήθηκε ως έχει και όπως γνωρίζουμε, εκ Θεού.

Όσοι και όποιος έχει αυτή την κοινή λογική και συναφώς την πνευματικότητα εκ Θεού, δεν σημαίνει ότι γίνεται αυτόκλητος εκφραστής ή αντιπρόσωπος της Εκκλησίας. Πόσο μάλλον και ερμηνευτής του θείου Θελήματος !. Τούτο, διότι και οι εκ των πιθήκων προελθόντες άνθρωποι, φρόντισαν να φτιάξουν κι αυτοί τη δική τους εκκλησία και, ως γνωστόν, σήμερα υπάρχουν πολλών λογιώ εκκλησίες. Αντίστοιχα και θεοί. Ισχύει γι΄ αυτούς, ερώτημα θέτω, ότι γίνονται ερμηνευτές του θείου Θελήματος ή δεν ισχύει ;

Με άλλα λόγια, η θρησκεία, η εκκλησία, η πίστη, η θεολογία, η πνευματικότητα (κοινή λογική), αλλά και αυτός ο ίδιος ο θεός, έγιναν εμπόρευμα, που κάποιος το αγοράζει σε σουπερμάρκετ. Εδώ, βέβαια, το εμπόρευμα είναι βιβλίο και βιβλία. Παράδειγμα, σαν αυτά που γράφει ο π. Φιλόθεος Φάρος και πολλοί άλλοι.

Για να βάλουμε λοιπόν σε τάξη κάποια πράγματα, οφείλουμε να διευκρινίζουμε πώς διαπραγματευόμαστε το θέμα αυτό, όταν ρίχνουμε στο παζάρι τη δική μας πραμάτεια. Και η πραμάτεια του γράφοντος - δεν είναι άλλωστε ο μόνος - δεν είναι με την κοινή λογική (ή πνευματικότητα) του προελθόντος από τον πίθηκο ανθρώπου. Είναι με μια άλλου είδους κοινή λογική - κάποιος μπορεί να την χαρακτηρίσει αυτιστική - που εξακολουθητικά υπάρχει εδώ και χιλιετίες και σώζει τον άνθρωπο,

( : 24 ἐξεγέρθητι· ἱνατί ὑπνοῖς, Κύριε; ἀνάστηθι ... 27 ἀνάστα, Κύριε, βοήθησον ἡμῖν καὶ λύτρωσαι ἡμᾶς ἕνεκεν τοῦ ὀνόματός σου )

θυμίζοντάς του ότι "21 καὶ ἄνθρωπος ἐν τιμῇ ὢν οὐ συνῆκε, παρασυνεβλήθη τοῖς κτήνεσι τοῖς ἀνοήτοις καὶ ὡμοιώθη αὐτοῖς".

Εφόσον λοιπόν, κατά τον λόγο του αγίου Ιωάννη του Βαππτιστή, ο άγιος Θεός μπορεί να εγείρει τέκνα τω Αβραάμ από τις πέτρες ( : "λέγω γὰρ ὑμῖν ὅτι δύναται ὁ Θεὸς ἐκ τῶν λίθων τούτων ἐγεῖραι τέκνα τῷ ᾿Αβραάμ" ) καλό θα ήταν οι εκ των πιθήκων προελθόντες άνθρωποι να αναθεωρήσουν την εξελικτική τους προέλευση. Και επί πλέον, ας πάψουν να μας φέρνουν παραδείγματα από τη Φύση, προκειμένου να δικαιολογήσουν τις ερωτικές τους προτιμήσεις ή ιδιαιτερότητες.

6 σχόλια:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Kalas Joy (Βλέπε "Η γκρίζα ζώνη της νεο-ορθοδοξίας" https://www.youtube.com/watch?v=534B3hD7kWc

Πάλι πέφτετε σε άκρατους βερμπαλισμούς. Κάποιος πρέπει να σας πει πως αποφεύγετε την ουσία στα λόγια σας καταφεύγοντας σε έναν συνεχή υποκειμενισμό όταν το έχετε ανάγκη (είδη και διαφορετική προέλευση πνευματικότητας, η μια βιολογική , η άλλη εκ Θεού) αλλά όταν έρχεται η ώρα να κατηγοριοποιήσετε δράσεις , κίνητρα και ανθρώπινες συμπεριφορές διατυμπανίζετε την αντικειμενικότητα σας(ας πάψουν να φέρνουν παραδείγματα από τη φύση οι εκ πιθήκου προερχόμενοι) που τη δικαιούστε καθότι "άλλης" πνευματικότητας εσείς. Επί της ουσίας:

1)Αν αποδέχεστε πνευματικότητα σε πλάσματα εκ πιθήκου και πλάσματα εκ Θεού όπως το διαχωρίζετε , τότε γνωρίζετε με σαφήνεια τι εστί πνεύμα οπότε και τα είδη πνευματικότητας. Πως φτάσατε σε τέτοια γνώση δεν το γνωρίζω. Ο ταπεινότερος από εσάς πατήρ Φάρος δε προβαίνει σε τέτοιας εωσφορικής αλαζονείας δηλώσεις. Όπως και άγιοι της Εκκλησίας.

2) Το γεγονός ότι κάτι υπάρχει για χιλιάδες χρόνια αποδεικνύει άραγε και την ορθότητα του; Με την οπτική αυτή ο βραχμανισμός είναι γνησιότερος πνευματικά από τον χριστιανισμό; Διότι υπάρχουν θρησκείες παλαιότερες του χριστιανισμού. Αφέλεια ; Ολιγωρία; Φανατισμός; Ή απλώς συντηρητισμός και μονολιθική άποψη των πνευματικών πραγμάτων;

3) Επικαλείστε λόγια από το θεόπνευστο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης. Αναφερθείτε με τον ίδιο στόμφο και στους μέθυσους και βιαστές που παρελαύνουν μέσα σε αυτό.

4) Ελπίζω να καταλαβαίνετε πως η διαφορετική σας τοποθέτηση δε σας δίνει καμία εγγύηση πως κατέχετε και την αλήθεια. Από πότε η ετερότητα αποτελεί απόδειξη αλήθειας; Κι αν ναι σε ποια πνευματικότητα εδράζεται; Τη λογική δεν την αποφεύγετε κύριε γιατί ο ίδιος ο Δημιουργός σας τη μπόλιασε και δεν μπορείτε να τη κρύβετε κατά το δοκούν κάτω από το χαλί όταν υπερασπίζεστε τις ιδεοληπτικές σας ομολογίες περί της δεδομένης αλήθειας των λεγομένων σας . Δεδομένης γιατί εσείς μόνο ξέρετε τη σωστή επιλογή και τις επιθυμίες του Πλάστη και αλήθειας διότι εκφέρεται από γνήσιο πνευματικό απόγονο του Θεού και όχι -φευ-του πιθήκου.

5) Μπορείτε φυσικά και αναπαλλοτρίωτα να έχετε όποια πίστη και λογική και πνευματικότητα επιθυμείτε. Αναφαίρετα. Δεν έχετε όμως σε μια κοινωνία του σήμερα να επικαλείστε την "ειδική" σας σχέση με το θείο για να εξαπολύετε λάσπη περί καταγωγής εκ πιθήκου σε έναν κληρικό που και καταγγέλλει τους χρυσοποίκιλτους ιεράρχες και διάγει βίο αποδεδειγμένα ταπεινό. Δείτε κύριε τις τρύπες του δικού σας ρούχου. Εκτός κι αν εσείς δεν έχετε. Από τη στιγμή που κρίνετε και κατακρίνετε αυτομάτως θιγόμενος ενώ κανένας δεν σας απευθύνθηκε όχι τουλάχιστον ο πατήρ Φάρος έχετε ήδη παραβιάσει μια από τις βασικές εντολές του Ιησού. Και μην επισυνάπτετε εδάφια βιβλικής γλώσσας .Αν και υπέροχη γλώσσα-των "ειδωλολατρών Ελλήνων - δε μπορεί να κρύψει τον πνευματικό σας εκλεκτισμό που καταντά αυτισμός κι εγωπάθεια ασύμμετρη. Τη ματαιοδοξία σας ποτίζετε με τις αναφορές σας δημοσία . Το γνωρίζετε πολύ καλά. Κουράσατε μια ολόκληρη κοινωνία εσείς και οι όμοιοι σας και γίνεστε αφορμή για απομάκρυνση ανθρώπων από τον χριστιανισμό. Ο πατήρ Φάρος μιλά για αγάπη ενώ εσείς δίνετε συνταγολόγια πνευματικής ορθότητας. Κι ακόμη κι αν κάνει λάθη αυτός συγκρούεται σε έναν κόσμο που ουρλιάζει γι αλήθεια ενώ εσείς ησυχάζετε στρουθοκαμηλίζοντας πως το καράβι της Εκκλησίας δεν έχει πέσει σε βράχια εδώ και αιώνες.Χαίρετε.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Απάντηση σε Kalas Joy
Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και το (δεύτερο) σχόλιό σας. Ειδικότερα, για τους δημόσιους χαρακτηρισμούς με τους οποίους με στολίσατε. Όπως :

1) "άκρατοι βερμπαλισμοί εωσφορικής αλαζονείας και συντηρητισμός με μονολιθική άποψη των πνευματικών πραγμάτων"

2) "ιδεοληπτικές (σας) ομολογίες (αν και) κανένας δεν σας απευθύνθηκε"

3) "Δεν μπορείτε να κρύψετε τον πνευματικό σας εκλεκτισμό που καταντά αυτισμός κι εγωπάθεια ασύμμετρη"

4) "Αν και υπέροχη η γλώσσα -των "ειδωλολατρών" Ελλήνων -, δεν μπορεί να κρύψει τον πνευματικό σας εκλεκτισμό. (Επομένως) μην επισυνάπτετε εδάφια βιβλικής γλώσσας"

5) "Τη ματαιοδοξία σας (με την οποία) ποτίζετε τις αναφορές σας δημοσία (ενώ) εσείς ησυχάζετε στρουθοκαμηλίζοντας"

Παρενθετικά και σύντομα, τα δημοσίως λεγόμενα δημοσίως ελέγχονται. Αν κάνετε τον κόπο να δείτε την παράπλευρη στήλη, θα διαπιστώσετε ότι, όπως δείχνουν τα σχετικά βίντεο, ο δημόσιος λόγος του π. Φάρου αριθμεί αρκετές χιλιάδες προβολών. Αντίθετα, η "γκρίζα ζώνη της ορθοδοξίας" συγκεντρώνει μόλις τριψήφιο νούμερο. Μη ξεχνάμε, ακόμη, ότι καθώς μας πληροφορεί ένα σύντομο βιογραφικό "μετά την επιστροφή του (π. Φάρου) στην Ελλάδα επεχείρησε να θέσει στην υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος την εμπειρία του, οργανώνοντας ένα πρόγραμμα ποιμαντικής κλινικής εξασκήσεως για κληρικούς σ' ένα νοσοκομείο της Αθήνας. Ταυτόχρονα οργάνωσε ένα κέντρο νεότητος για την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπου καλλιεργείται και προάγεται η κοινοτική ζωή".

Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να συγκριθεί ο γράφων με τα δημοσίως πεπραγμένα του ειρημένου πολυτάλαντου ψυχοθεραπευτή και κοινωνικού μας ανακαινιστή. Ο οποίος παρεμπιπτόντως φέρει ένδυμα ιερατικό και είναι ένας εκ των επιφανών εισηγητών - με πανεπιστημιακές περγαμηνές - των "ειδικών" σχέσεων με το θείο και τον θεό των σχέσεων. Σχέσεις, σημειωτέον, οι οποίες επ΄ ουδενί θέτουν σε αμφισβήτηση την προέλευση του ανθρώπου εκ των πιθήκων. Αν έχετε διαφορετική γνώμη ή άποψη γιατί δεν μας το λέτε ;

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Kalas Joy
Συνεχίζετε να ξεχωρίζετε τους ανθρώπους κύριε σε καταγόμενους εκ θεού και σε καταγόμενους εκ πιθήκου. Διχαστικός ο λόγος σας όπως και πολλών ιεραρχών ευτυχώς όχι του προκαθημένου . Οι χαρακτηρισμοί μου είναι η άποψη μου. Σας ενοχλούν. Καλά κάνουν. Το να αντιληφθείτε τη παντοδυναμία του Θεού που μπορεί και εκ των πιθήκων αν χρειαστεί, να εμφυσά όπως Αυτός γνωρίζει πνεύμα και ψυχή και να επιτρέπει και σε πιθηκίζοντες να τον αγαπούν, είναι κάτι που δεν ονειρεύομαι.Συνεχίστε να αναμασάτε ¨θεόπνευστα" κείμενα αγνοώντας την άγνοια σας. Εγώ δε σας καταδικάζω και δεν διεκδικώ εξουσία πνευματικής ορθότητας έναντι των άλλων. Νομικίζετε κύριε επί των Γραφών και σας διαφεύγει αυτό που ο Φάρος έχει . Ανοιχτό βλέμμα. Διαμορφώνετε κρίση ακόμη στηριζόμενος σε αψιμαχίες περί της καταγωγής του ανθρώπου και δεν αναλώνεστε σε κανένα προβληματισμό μήπως το πνεύμα σας μυωπίζει. Σας έχει προβλέψει όμως εσάς και τους συνοδοιπόρους του εκλεκτισμού ο Ιησούς από τότε που ήρθε στη γη. Γιατί δεν διαθέτετε ανοιχτή καρδιά σε αυτό που ονομάζεται ανοχή και ταπεινότητα. Ούτε γω βέβαια αλλά εγώ δεν αυτοαναγορεύομαι σε "καθαρό" νου και σε κτήτορα της απολύτου αληθείας. Υπάρχει λόγος που ο Φάρος αγαπιέται και υπάρχει λόγος που οι απόψεις σαν τις δικές σας μυρίζουν κλεισούρα. Χάσατε την έξωθεν καλή μαρτυρία κι εσείς όπως και όσοι Εκκλησιάζοντες εκκοσμικεύτηκαν .Ταπεινωθείτε κύριε και μπορεί να καταλάβετε πως ανήκετε στους" Γραμματείς "της εποχής.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Απάντηση σε Kalas Joy
+Kalas Joy :
"Το να αντιληφθείτε τη παντοδυναμία του Θεού που μπορεί και εκ των πιθήκων αν χρειαστεί, να εμφυσά όπως Αυτός γνωρίζει πνεύμα και ψυχή και να επιτρέπει και σε πιθηκίζοντες να τον αγαπούν, είναι κάτι που δεν ονειρεύομαι."

Kyprianos Christodoulides
Φαίνεται, από αυτά που γράψατε, εσείς και οι όμοιοι με σας προτιμάτε την παντοδυναμία του Θεού, "που μπορεί και εκ των πιθήκων αν χρειαστεί, να εμφυσά όπως Αυτός γνωρίζει πνεύμα" (sic), παρά να εγείρει τέκνα τω Αβραάμ εκ λίθων :

α) "9 ... λέγω γὰρ ὑμῖν ὅτι δύναται ὁ Θεὸς ἐκ τῶν λίθων τούτων ἐγεῖραι τέκνα τῷ ᾿Αβραάμ" (Μτ. γ΄) και
β) "40 ... ἀποκριθεὶς εἶπεν αὐτοῖς· λέγω ὑμῖν ὅτι ἐὰν οὗτοι σιωπήσωσιν, οἱ λίθοι κεκράξονται." (Λκ. ιθ΄).

Ότι ο άνθρωπος μπορεί να προέρχεται από τον πίθηκο το λέει η επιστήμη, ότι ο άνθρωπος μπορεί να προέλθει από τις πέτρες (παρένθεση, τη γη, το χώμα) αυτό το λένε εκείνοι που έχουν απόψεις σαν αυτές που γράφει το Ιερό Ευαγγέλιο και μυρίζουν κλεισούρα.
Έκαναν λάθος αυτοί που έγραψαν τις παραπάνω αναφορές στο κατά Ματθαίον και κατά Λουκά. Έπρεπε να μας πουν ότι ο θεός μπορεί να εγείρει τέκνα από τους πιθήκους και ότι όποιος σιωπά, τότε θα αρχίσουν να κράζουν οι πίθηκοι.

Μετά από αυτά, αγαπητέ κύριε Kalas, το ποιος έχασε την έξωθεν καλή μαρτυρία, αφήστε να μας το πουν άλλοι. Οι οποίοι θα είναι ντουβάρια, όπως ο αταπείνωτος "Γραμματεύς" της εποχής και συνομιλητής σας, και όχι πίθηκοι, που προέκυψαν και μας πρόκοψαν, επειδή ο Παντοδύναμος, αν χρειαστεί, εμφυσά όπως αυτός γνωρίζει πνεύμα και ψυχή, για να τον αγαπούν τα εξελιγμένα θηλαστικά "άνθρωποι" - και συγχώρα με θεέ μου.

Υστερόγραφο
"21 καὶ ἄνθρωπος ἐν τιμῇ ὢν οὐ συνῆκε, παρασυνεβλήθη τοῖς κτήνεσι τοῖς ἀνοήτοις καὶ ὡμοιώθη αὐτοῖς".
Κάμετε τον κόπο να ρωτήσετε τον πνευματικό σας παπά-Φιλόθεο, αν και αυτό μυρίζει μούχλα.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Kalas Joy
+Kyprianos Christodoulides, Μακάρι να είχες να πεις κάτι δικό σου. Ό,τι λες το δανείζεσαι παπαγαλίζοντας και μηρυκάζοντας αποσπάσματα από την Εβραϊκή μυθιστορία. Έχεις από καιρό βγάλει τη σκέψη σου από τη πρίζα . Ένεκα της πίστης θα μου πεις. Η συζήτηση όμως απαιτεί και αυτενέργεια. Εσύ κύριε είσαι ενεργούμενο δόγματος και μόνο με αναμάσηση αυτού ασχολείσαι. Όλα σου είναι δοσμένα και δεδομένα. Δεν υπάρχει χώρος για να κινηθεί το μυαλό σου στο κλουβί που επέλεξες να ζεις. Εγώ άστεγος μεν, ασκεπής και παραδαρμένος από την αναζήτηση της αλήθειας ομολογώ την ελευθερία μου και ελευθερία σημαίνει αλήθεια κι αλήθεια αγάπη κι αγάπη θεός.Αλλά αυτό απαιτεί και θάρρος κι εσύ το έχεις χάσει από καιρό. Οικοσιτείς σαν το λύκο που χασε τα ένστικτα του και λοιδορεί την αβλεψία των ελεύθερων λύκων. Αλλά ο θεός αγαπά τους ανυπότακτους κι αυτό δυστυχώς δεν το κατάλαβες παρά τη πολύχρονη παραμονή σου στη γη. Καλύτερη η βροχή και η ελευθερία του νου και της ψυχής παρά το αφράτο χέρι που ταΐζει εσένα που σκύβεις το τράχηλο της ψυχής σου. Κι αν ποτέ εγώ αξιωθώ να ταπεινωθώ θα ναι ταπείνωση ενός ελεύθερου ανθρώπου κι όχι κάποιου που ψάχνει μέσα στις Γραφές να κρύψει το φόβο του. Και τώρα στείλε μου κι άλλα αποσπάσματα των "πατέρων" σου αφού εσύ ποτέ δεν παρήγαγες τη δική σου προσωπική κι επώδυνη αλήθεια.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Απάντηση σε Kalas Joy

+Kalas Joy
Έχεις από καιρό βγάλει τη σκέψη σου από τη πρίζα.
- Kyprianos Christodoulides
Ενώ εσύ σκέφτεσαι έχοντας την αυτενέρεγεια από την πρίζα. Δηλαδή, όσο υπάρχει η αυτενέργεια της πρίζας τότε σκέφτεσαι ! Και αυτό, εσύ το λές ελευθερία !! Μπράβο, και εις ανώτερα ... της αυτενεργούς πρίζας

+Kalas Joy
Όλα σου είναι δοσμένα και δεδομένα.
- Kyprianos Christodoulides
Ενώ σε σένα δεν είναι τίποτα δοσμένο ! Είσαι πηγαίος !! Αν κυττάξεις λίγο δίπλα σου, αν πάρεις κανένα βιβλίο Ιστορίας, θα δεις πόσοι άλλοι σαν εσένα λένε τα ίδια πράγματα. Αυτό πώς το ονομάζεις ; Αναμάσηση, μυρηκασμό ή μήπως "αυτενέργεια της πρίζας" ;

+Kalas Joy
Δεν υπάρχει χώρος για να κινηθεί το μυαλό σου στο κλουβί που επέλεξες να ζεις.
- Kyprianos Christodoulides
Εσύ τί προτιμάς ; Το κλουβί της αυτερεργούς πρίζας με την ένδειξη : Μην αγγίζετε, κίνδυνος ηλεκτροπληξίας ;

+Kalas Joy
Εγώ άστεγος μεν, ασκεπής και παραδαρμένος από την αναζήτηση της αλήθειας ομολογώ την ελευθερία μου και ελευθερία σημαίνει αλήθεια κι αλήθεια αγάπη κι αγάπη θεός

- Kyprianos Christodoulides
Αυτό, επειδή επαναλαμβάνεις το "αγάπη (σημαίνει) θεός". Μήπως, ερώτηση θέτω, είσαι κι εσύ κολλημένος σε δεδομένα και δοσμένα ;

"31 ῎Ελεγεν οὖν ὁ ᾿Ιησοῦς πρὸς τοὺς πεπιστευκότας αὐτῷ ᾿Ιουδαίους· ἐὰν ὑμεῖς μείνητε ἐν τῷ λόγῳ τῷ ἐμῷ, ἀληθῶς μαθηταί μού ἐστε, 32 καὶ γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν, καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς."

Στο τέλος όμως, οι πεπιστευκότες αὐτῷ ᾿Ιουδαίοι 59 ἦραν οὖν λίθους ἵνα βάλωσιν ἐπ' αὐτόν. Τέτοιος είσαι κι εσύ, διάβασε το κατά Ιωάννην άγιο Ευαγγέλιο, κεφάλαιο η΄, και μέσα στους Ιουδαίους που είχαν πιστέψει, θα δεις τον εαυτό σου να κρατά πέτρες.

Όπως βλέπεις δεν σου έστειλα αποσπάσματα των πατέρων. Έστειλα μόνο ένα από την Αγία Γραφή και τούτο, διότι με προκάλεσες να σε ακολουθήσω : "ελευθερία σημαίνει αλήθεια κι αλήθεια αγάπη κι αγάπη θεός". Δικό σου αυτό, αν και ανάποδα γραμμένο. Θεός σημαίνει αλήθεια, αλήθεια σημαίνει ελευθερία και ελευθερία σημαίνει να αγαπάς την άπειρη και ακατάληπτη Αγάπη.

Κύριος δώσει ῥῆμα τοῖς εὐαγγελιζομένοις δυνάμει πολλῇ (...) ἐν ἐκκλησίαις εὐλογεῖτε τὸν Θεόν. Τέλος.