Powered By Blogger

Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Εισαγωγή στην επιστήμη των ιατρικών νεολογισμών


"Είναι γνωστό ότι οι επικεφαλής προϊστάμενοι των πολιτικοθρησκευτικών Ιερατείων αλλά και των Πανεπιστημίων, σπάνια ανοίγουν διάλογο με τους απλούς κοινούς θνητούς. Τους ανοίγουν παράθυρα διαδικτυακών διαλόγων"

Μου παρεσχέθη η πληροφορία να αναζητήσω ένα άρθρο γραμμένο - δεν γνωρίζω πότε - από τον Δ/ντή καθηγητή της Α΄ Νευλολογικής Κλινικής του Αριστοτέλειου Παν/μίου Θεσ/νίκης, Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Συγγρφέας του άρθρου, με τίτλο "Ο εγκεφαλικός θάνατος : θάνατος ή ζωή", ο κύριος Σταύρος Ι. Μπαλογιάννης (εφεξής κ.ΣΙΜ) (*)
Στο επιστημονικο-φιλοσοφικό αυτό άρθρο ο συγγραφέας διαπραγματεύεται τα αφορώντα στον νεοεισαχθέντα και νεοανακαλυφθέντα εγκεφαλικό "θάνατο" και η πρόθεση του γράφοντος, δηλαδή η δική μου, δεν είναι να αντιπαραθέσει επιστημονικά επιχειρήματα, που θα αναιρούσαν, αν όχι όλα, πάντως πλείστα εξ όσων καταθέτει ο κ.ΣΙΜ.

Το βασικότερο, κατά την ιδικήν μας γνώμη, είναι ότι ο κ.ΣΙΜ απαριθμεί τις διαγνωστικές μεθόδους διακρίβωσης του εγκεφαλικού θανάτου επί βαρέως πασχόντων ατόμων. Οι οποίοι δεν αντιμετωπίζονται ως ασθενείς. Αντιμετωπίζονται σαν νεκροί ή υποψήφιοι να χαρακτηρισθούν νεκροί.

Μέχρι σήμερα ο κλάδος της in vivo Ιατροδικαστικής Νευρολογίας δεν υπήρχε. Ο κ.ΣΙΜ είναι ο εισηγητής της νέας ειδικότητας στον τομέα της Ιατρικής επιστήμης.

Στην κατεύθυνση αυτή οδηγείται ο αναγνώστης είτε είναι γιατρός ή άτομο με ευρύτερα ενδιαφέροντα. Ο τίτλος και μόνο του άρθρου (:"Ο εγκεφαλικός θάνατος, θάνατος ή ζωή") με το διαζευτικόν "ή" και τα ακολουθούντα διαγνωστικά ευρήματα, προδικάζουν το τελικό συμπέρασμα στο οποίο θα καταλήξει ο αναγνώστης.

Όχι όμως αν έχει ιατρικές γνώσεις οι οποίες απορρίπτουν τους καθ΄ έξιν σύγχρονους επιστημονικούς νεολογισμούς. Διότι ο κ.ΣΙΜ αγνοεί ηθελημένα ότι η Ιατρική εξετάζει, διερευνά και κατατάσσει τα νοσήματα κατά συστήματα. Σκοπό έχει τη διάγνωση και την ενδεχόμενη θεραπεία νόσων και νοσημάτων.

Παραδείγματος χάριν, έχουμε τα νοσήματα του καρδιοαγγειακού, αναπνευστικού, πεπτικού, ουροποιητικού, γαστρεντερικού και νευρικού συστήματος. Παραλείπω άλλα. Ουδέποτε νόσημα ενός συστήματος, λόγου χάριν του ουροποιητικού, δεν προσδιορίζεται ή ονομάζεται σαν "ουροποιητικός ή νεφρικός θάνατος". Ούτε ποτέ θα τολμούσε κανείς να αναφερθεί ή να γράψει για "ηπατικό θάνατο", "αναπνευστικό θάνατο" και τα όμοια, αν πρόκειται για τα άλλα συστήματα.

Παρ΄ όλα αυτά, οι διακονούντες την ειδικότητα της Νευρολογίας απετόλμησαν την είσφρυση στην Ιατρική των δικών τους επιστημονικών νεολογισμών.

Έτσι, ενώ αναφερόμαστε σε καρδιακή, αναπνευστική, νεφρική ή άλλη ανεπάρκεια, εντελώς αυθαίρετα μετονομάζουν την εκτεταμένη και έκδηλη εγκεφαλική έκπτωση (: ανεπάρκεια του κεντρικού νευρικού συστήματος) σε "εγκεφαλικό θάνατο". Η νόσος ενός συστήματος, ανεξάρτητα αν είναι ιάσιμος ή μη, χαρακτηρίζεται "θάνατος", για να έχουμε αυτό που ποτέ μέχρι τώρα δεν είχαμε : Τη "νόσο" θάνατος! Μιλούν ανερυθρίαστα και συγγράφουν εργασίες και μελέτες για τον "εγκεφαλικό θάνατο" προσκομίζοντας τις έμεσες επιβεβαιωτικές αποδείξεις του εργαστηρίου προς πιστοποίηση του θανάτου και όχι μιάς νόσου. Και εδώ όμως απουσιάζει το σημαντικότερο :

Η επισφράγιση των εργαστηριακών ευρημάτων γίνεται με την ιστολογική εξέταση και αυτή απουσιάζει από την φαρέτρα των διαγνωστικών κριτηρίων του "εγκεφαλικού θανάτου", τα οποία κομίζει ο κ.ΣΙΜ. Δεν αναφέρομαι στα ευρήματα επί των πειραματοζώων.

Δεν απαξιώνω όσα αποδεικτικά καταθέτει. Η ιατρική βιβλιογραφία όμως απαριθμεί αρκετά άλλα τα οποία δεν συνηγορούν με τα επιστημονικά δεδομένα του καθηγητή της Α΄ Νευρολογικής Κλινικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.
Πιθανολογώ, το μέλλον θα μας αποκαλύψει ακόμη περισσότερα.

Θα ήθελα, τέλος, να κάνω και μια σύντομη παρατήρηση σε αυτό που γράφει :

"Η ζωή και συνεπώς η λειτουργικότης ενός ή περισσοτέρων ασθενών θα εξαρτηθή από την έγκαιρον λήψιν και μεταμόσχευσιν των ζωτικών οργάνων του εγκεφαλικώς νεκρού ατόμου",

για να του υποβάλλω το ερώτημα, αφού όλα εξαρτώνται από την έγκαιρον λήψιν των ζωτικών οργάνων, πόσος χρόνος διατίθεται στον ασθενή με καταφανή και έκδηλη την εγκεφαλική - μετατραυματική ή άλλη - ανεπάρκεια για να επιβεβαιωθεί η "νόσος θάνατος"; Διότι τα εργαστηριακά ευρήματα που απαριθμεί :

1. Αναζήτηση των αιτίων
2. Κλινική εκτίμηση της καταστάσεως
3. Κλινικαί δοκιμασίαι διαπιστώσεως του "θανάτου" (σ.σ. προφανώς όχι νόσου)
4. Ηλεκτροφυσιολογικαί μέθοδοι
5. Ραδιοφαρμακευτικός έλεγχος αιματώσεως εγκεφάλου
6. Ακτινολογικός έλεγχος και,
7. Υπερηχοεγκεφαλογραφικός έλεγχος

απαιτούν κάποιο χρόνο και ο χρόνος αυτός αφορά σε βαρύτατα πάσχοντα ασθενή. Ο οποίος υπό διαφορετικές συνθήκες (μη υπάρχοντος του "επείγοντος") θα αντιμετωπιζόταν ενδεχομένως ηπιότερα, ως προς τη διάγνωση της νόσου. Παραδείγματος χάριν, αν πιθανολογούσαμε κάκωση στο δεύτερο ή στο τρίτο αυχενικό νευροτόμιο, ποιος θα ήταν εκείνος ο γιατρός που θα τολμούσε να κάνει τη δοκιμασία διακλυσμού
"της κεφαλής ευρισκομένης υπό γωνίαν 30° εν σχέσει προς το οριζόντιον επίπεδον", όπως γράφει;;;

Ακόμη και η παραμικρότερη "κλίση υπό γωνίαν" του αυχένος, θα επέφερε μοιραία αποτελέσματα στον πάσχοντα.

(*) http://www.a-neuroclinic.gr/41/%CE%BF-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%B8%CE%AC%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%B8%CE%AC%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%AE-%CE%B6%CF%89%CE%AE

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Χριστοδουλίδη καλημέρα,
Βρήκα ένα ενδιαφέρον άρθρο σχετικό με αυτά που γράφετε και σκέφτηκα να σας το στείλω

[Kαθυστερούσα να συνέλθω και βιάστηκαν να με... τελειώσουν


Nοσηλευόταν σε κώμα, στην εντατική μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας και μερίδα γιατρών διέγνωσε... εγκεφαλικό θάνατο, πιέζοντας τους συγγενείς της να δωρίσουν
τα όργανά της.
Tελικά ανένηψε!

Άγιο είχε η 55χρονη Παναγιώτα Αποστολοπούλου, κάτοικος Σαλαμίνας, που τη βοήθησε να επιστρέψει από... τον άλλο κόσμο! Στο διάστημα που νοσηλευόταν στην εντατική σε κώμα, μετά από πνευμονία με μυκόπλασμα, οι συγγενείς της δέχονταν πιέσεις να δώσουν τη συγκατάθεσή τους και να υπογράψουν δήλωση δωρεάς οργάνων για μεταμόσχευση, αφού είχε ήδη καταγραφεί στα βιβλία του νοσοκομείου ο... εγκεφαλικός της θάνατος!

Οι πιέσεις, μάλιστα, άρχισαν από την πρώτη εβδομάδα νοσηλείας της στη ΜΕΘ μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας. Το συγκλονιστικό περιστατικό, μάλιστα, κατήγγειλε εγγράφως γιατρός του νοσοκομείου, αλλά και η οικογένειά της με αναφορά στον διοικητή του νοσοκομείου. Οι συγγενείς αρνήθηκαν κάθε συζήτηση για αφαίρεση οργάνων.

Ενώ η 55χρονη Παναγιώτα Αποστολοπούλου βρισκόταν σε κώμα, μερίδα γιατρών διέγνωσε «εγκεφαλικό θάνατο οφειλόμενο σε μυκοπλασματική, ανοσολογικής αιτίας, εγκεφαλίτιδα». Ευτυχώς, κάποιοι άλλοι γιατροί είχαν αντίθετη γνώμη...


Διαφωνίες

Μετά από πολύμηνη νοσηλεία -στη διάρκεια της οποίας οι γιατροί είχαν χωριστεί στα δύο, επιμένοντας η μια πλευρά ότι «τελείωσε» και η άλλη ότι «είναι ζωντανή»- τελικά η γυναίκα ανένηψε!

Τη διάψευση του «θανάτου» της κάνει πλέον η ίδια η κ. Αποστολοπούλου και στο «Εθνος της Κυριακής»: «Δεν πίστευα στ’ αυτιά μου για όσα μου είπαν οι συγγενείς μου όταν συνήλθα.

Οι άνθρωποι που η ζωή μου είχε αφεθεί στα χέρια τους, θέλοντας να βοηθήσουν κάποιον που είχε ανάγκη για μεταμόσχευση, βιάζονταν να τελειώνουν με μένα. Νοσηλεύτηκα στην εντατική με σοβαρές επιπλοκές από πνευμονία και καθώς καθυστερούσα να συνέλθω, εκείνοι με είχαν ξεγράψει. Ο αδελφός μου ο Μιχάλης, κάποια στιγμή, αφού φύγαμε από το νοσοκομείο, μου λέει:
«Nα ευχαριστείς τον Θεό και τον γιατρό Κοφινά που σε έσωσε, κάνοντας καβγάδες με τους άλλους, γιατί ήταν αντίθετος και δεν άφησε να σε τελειώσουν».

Κινησιοθεραπεία
Σιγά σιγά βελτιώνεται -με ειδική κινησιοθεραπεία που ακολουθώ- και το κινητικό πρόβλημα που είχα στα χέρια και τα πόδια», μας λέει η κ. Αποστολοπούλου, που τη συναντήσαμε σε κλινική αποκατάστασης.

Η διαδικασία...
Παρά την προσπάθεια «κουκουλώματος» της υπόθεσης, είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται τέτοιο σοβαρό περιστατικό, καθώς είναι γνωστό ότι υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες στη διαδικασία διαπίστωσης του εγκεφαλικού θανάτου, που αποκλείουν το ιατρικό λάθος, για να προχωρήσει στη συνέχεια η διαδικασία της δωρεάς. Μένει να αποδειχθεί αν, στη συγκεκριμένη περίπτωση, τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία.


Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) οφείλει να αποσαφηνίσει αν η τακτική αυτή, που ακολουθήθηκε με την περίπτωση της κ. Αποστολοπούλου, είναι η μοναδική, γιατί, διαφορετικά, κάποιοι πλήττουν το «κίνημα» της δωρεάς οργάνων. Η διοίκηση του νοσοκομείου, παρά το γεγονός ότι από τις 23/10/2008 έχει λάβει επιστολή συγγενών της κ. Αποστολοπούλου, μέχρι σήμερα δεν έχει ζητήσει «συγνώμη».



ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Η αναφορά του γιατρού που την έσωσε
Hδη από τις 30 Μαρτίου 2009, ο γιατρός Γεώργιος Κοφινάς με αναφορά του σε αρμόδια όργανα εξιστορεί αναλυτικά ότι παρά τις δικές του αντιρρήσεις η οικογένεια δεχόταν πιέσεις από συναδέλφους του στο νοσοκομείο που συνεργάζονται με τον ΕΟΜ να δώσει τη συγκατάθεσή της για δωρεά οργάνων.
«Η κατάσταση ξέφυγε από τα όρια του νοσοκομείου μας και ενεπλάκη και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων.
Η κ. (...) επείσθη, χωρίς να δει την ασθενή, να τηλεφωνήσει στους συγγενείς, για να συγκατατεθούν στην αφαίρεση οργάνων», λέει στην αναφορά του ο κ. Κοφινάς.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ]
Πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2011/04/k.html

Χαιρετισμούς,
μία πιστή

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση τον κύριο Γιάννη Κρητικό.

cummulus είπε...

Γιατρέ, ἡ θεσμοθἐτηση τοῦ "ἐγκεφαλικοῦ θανάτου" ὡς κατάσταση κατά τήν ὁποῖα δέν ὑπάρχει πλέον ζωή, κατά μία ἔνοια ἰσως νά συνιστᾶ και τό τέλος τῆς ἰατρικῆς ἐπιστήμης, ἔτσι ὄπως τήν ξέρουμε μέχρι σήμερα. Προσωπικά ἀντιλαμβανόμουν τήν ἰατρική, σάν τήν επιστήμη ἐκείνη, πού ἐνδιαφερόταν γιά τήν συνέχεια τοῦ "ζεῖν" καί ὀχι τῆς διακοπῆς του.
Τώρα άρχίζω καί νοιώθω τό ἀντίθετο. Ἀν ἠ ἰατρική βάζει πλέον τέτοια ὅρια, ποιό θά εἶναι τό κίνητρο της γιά νέες ἐπιστημονικές άνακαλύψεις προκειμένου νά έπανέλθουν τέτοιοι άσθενεῖς; Φοβοῦμαι κανένα!
Ἐξ΄ ἄλλου νά μήν ξεχνάμε ὅτι ἡ περίθαλψη τέτοιων ἀσθενῶν εἶναι κσστοβόρα. Ἀς μή μας διαφεύγει καί αὐτό τό στοιχεῖο, πού σίγουρα λαμβάνεται ὕπόψη ἀπό τούς νομοθετούντας.

cummulus είπε...

Ἀντί γιά "συνέχεια τοῦ ζεῖν" ἴσως νά εἶναι πιό δόκιμο τό "αποκατάσταση τῆς ὔγείας"

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Ευχαριστώ τον cummulus - συμμερίζομαι τη γνώμη και τους φόβους του - και ζητώ συγγνώμη από την "μια πιστή" για την ενημέρωση (pentapostagma, κ. Γιάννης Κρητικός) σχετικά με το περιστατικό.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Ναι, είναι προτιμότερο cummulus.