Powered By Blogger

Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Ο χρόνος και οι θεσμοί


Αναγνώστης ιστολογίου σχολιάζοντας ένα θέμα αναφέρθηκε παρεμπιπτόντως και στο ζήτημα του ημερολογίου. Και μεταξύ άλλων έγραφε : "... είναι δε γνωστό, ότι "το σάββατον (και το ημερολόγιο) δια τον άνθρωπον εγένετο, ουχ ο άνθρωπος δια το σάββατον (και το ημερολόγιο)".

Η δική μου γνώμη αναφορικά με το εδάφιο  Μκ. β΄ 27 και το συσχετισμό που έχει με το ημερολόγιο είχε ως ακολούθως:

[ Αυτό είναι σωστό. Αλλά ειπώθηκε προς εκείνους, τους υποτιθέμενους τηρητές των θεσμών, οι οποίοι αδυνατούσαν να αναδείξουν στα πρόσωπά τους αυτά που έπρεπε να τηρούνται. Ήταν υποκριτές. Και μολονότι έβλεπαν συγκλονιστικά πράγματα τα διέβαλαν.

Στην περίπτωση του ημερολογίου όμως η αναφορά στο Μκ. β΄ 27 και η κατ΄ αντιστοιχία ανάγνωση είναι: ο χρόνος για τον άνθρωπο έγινε, για να διευθετεί τα του βίου του, και όχι ο άνθρωπος για το χρόνο, δηλ. ο άνθρωπος να υπηρετεί το χρόνο. Και αυτά μεν ως προς τα κοσμικά. Αλλά υπάρχουν και τα πνευματικά . Ποιά και πώς; Όταν ο άνθρωπος αναιρεί το χρόνο μέσα στο χρόνο και γίνεται ο ίδιος, αφενός μεν η φανέρωση του χρόνου αλλά και αυτού ακόμη του άχρονου χρόνου (: Χρόνου). Τότε καταλαβαίνουμε κάτι άλλο: Την ιερότητα που ενυπάρχει στη διαδοχή των ημερών, στην κύλιση των εποχών και στην τήρηση που οφείλουμε προς αυτά. Σεβόμαστε και τηρούμε την Κυριακή αργία. Τούτο δεν σημαίνει σεβασμό και τήρηση του αριθμού οκτώ. Σημαίνει ότι ο σεβασμός και η τήρηση "επί το πρωτότυπο διαβαίνει", δηλαδή, στο Πρόσωπο που ενεδύθη τον χρόνο και όχι στον αριθμό. Τον οποίο φυσικά δεν καταργούμε λόγω υποτιθέμενης επιστημονικής ακρίβειας. ]

Αυτά έγραψα και το ξέρω, δεν έχει πιά σημασία να ασχολείται κανείς με αυτό το ζήτημα. Ο ελευθεροτεκτονισμός, η παπική ουνία και η προτεσταντική θεολογία των προοδευτικών απόψεων, μας έχουν διαβρώσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε κάθε τι που αναφέρεται σ΄  αυτή την άληκτη διαμάχη που έχουμε μεταξύ μας, να θυμίζει εποχές ακραίου αναχρονισμού ή ακόμη και  συμπαθητικού γραφικού φολκλόρ. Τόση σύγχυση πάθαμε, ώστε βλέπουμε τους θεολογικά κλπ. εκσυγχρονισμένους, άλλοτε να μας θυμίζουν τους Κολλυβάδες, άλλοτε το Μακρυγιάνη, συχνά δε τον Παπαδιαμάντη, αλλά ποτέ δεν διερωτόμαστε : Μα, καλά, τι άφησαν πίσω τους αυτοί; Μόνο το μνημόσυνο του ονόματός τους στη ρύμη του λόγου των μνημονευτών - προοδευτικών μας διδασκάλων;  Την ίδια τους τη ζωή δεν μας άφησαν κληρονομιά; Την βλέπουμε τη ζωή αυτή, έστω και αμυδρά, να διαζωγραφίζεται πουθενά;  Δεν το νομίζω. Το μόνο που ακούμε ή βλέπουμε, είναι  λόγια ασυγκράτητα,  γραφές ακατάσχετες, φλύαρες και συχνά ακατανόητες, μέσα στα πλαίσια της αγάπης, του έρωτα και της ελευθερίας. Πράγματα που καταλαβαίνουμε πολύ καλά.

3 σχόλια:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Οι ουράνιες σταθερές που έχουν σχέση με τα ασταθή ανθρώπινα και αυτό που ο άνθρωπος έχει ορίσει - όχι από μόνος του - ως ιερό, παραμένουν αμετάβλητες, αφού προσδιορίστηκαν με βάση το σεληνιακό κύκλο. Τα δίσεκτα ανά τετραετίαν έτη, εξυπηρέτησαν και εξυπηρετούν την ακρίβεια της χρονικής υστέρησης.

Η σχολαστικότητα στην ακριβή μέτρηση του χρόνου, φανερώνει προσπάθεια εκ μέρους της παπικής εκκλησίας, να είναι πλήρως κεκαθαρμένη και ακριβέστατη η λατρεία της προς το Ιερό και το Άγιο. Φυσικά αγνοεί τα Δόγματα που οι Άγιες Οικουμενικές Σύνοδοι διατύπωσαν.

Εμείς οι Ορθόδοξοι, έστω και ανακριβείς κατά χιλιοστά χιλιοστών, παραμένουμε στα θεσπίσματα των αγίων Πατέρων μνήμην ποιούμενοι πάντοτε το : "Ουδείς άξιος". Οι κεκαθαρμένοι παπικοί και οι όμοιοι με αυτούς ανά την οικουμένη Φαρισαίοι, ας κάνουν ό,τι καταλαβαίνουν. Πάντως ένα πράγμα δεν μπορούν να διαψεύσουν : "Καθαρό γουρούνι δεν θρέφετε", που έλεγε ο συγχωρεμένος παππούς μου. Μόνος αναμάρτητος και καθαρότητας πλήρης, είναι ο άγιος Τριαδικός Θεός.

cummulus είπε...

Γιατρέ καλή χρονιά. Θέλω να επισημάνω ένα προβληματάκι του ιστολογίου σας. Τόσο στο δικό μου μπλόγκ, όσο και στο koukfamily, οι σύνδεσμοι πρός το ιστολόγιο σας, σταματάνε σε ανάρτηση πυο κα΄νατε πρίν μήνες, τουτέστιν δεν υπάρχει ενημέρωση για τις νεότερες αναρτήσεις σας. Μήπως "γαργαλίσατε" τίποτα στις "ρυθμίσεις", έτσι ώστε να σταματήσετε τον χρόνο, που σας απασχολεί στην σημερινή ανάρτηση; (παρακαλώ δεχθείτε τό αστείο)

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Καλή Χρονιά και εις ημάς cummulus. Ευχαριστώ για την πληροφορία. Τίποτα δεν έκανα. Το μόνο ήταν ότι κατήργησα τη μηχανή αναζήτησης Yahoo. Κακώς βέβαια, γιατί ένα πρόβλημα που μου παρουσιάστηκε, το απέδωσα στον browser της Yahoo. Δεν γνωρίζω αν είναι αυτή η αιτία, που δεν φαίνονται οι νέες αναρτήσεις.