Powered By Blogger

Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Η ανωνυμία στα διαδικτυακά μπλογκ

Τα ιδιωτικά, σε εισαγωγικά, ιστολόγια άλλοι τα θεωρούν κατάκτηση και άλλοι τα θεωρούν αρένα. Όπου μαζεύονται οι οπαδοί και ενδεχομένως άφιλοι φίλαθλοι, να εκτονωθούν. Χυδαιολογούν και βρίζουν ανώνυμα εν ονόματι της κατάκτησης  της ελευθερίας και της φιλίας. Λέει, προς το άθλημα.

Ο πρώτος λόγος, η κατάκτηση δηλαδή, είναι κατά τη γνώμη του γράφοντος η αιτία αυτής της άνθησης των ιδιωτικών, ας πούμε, ιστολογίων. Τα γήπεδα και λιγότερο τα καφενεία, μπήκαν στα σπίτια μας. Βουβοί αλλά παθιασμένοι, βγάζουμε τα απωθημένα μας γιατί "και η υπομονή έχει τα όριά της". Πραγματικά, έχει τα όριά της και όταν εκσπά, δεν καταλαβαίνει τίποτα πλέον. Καταιγιστική όλα τα ρίχνει κάτω και αυτό που μένει, είναι τα μπάζα: Λόγια ασυνάρτητα, ακκισμοί, αυτοσχέδιοι χαρακτηρισμοί και έντονη καχυποψία, χάριν της αληθείας δυστυχώς.

Έτσι ακριβώς μας θέλουν. Να είμαστε μπάζα, να εκτονωνόμαστε, αλλά να μην τα κάνουμε όλα "γυαλιά καρφιά". Η έκπτωση του λόγου τους ενδιαφέρει περισσότερο. Και το πετυχαίνουν. Διότι δεν ξέρουμε να μαχόμαστε για την αλήθεια και να την προβάλουμε. Μια ανώνυμη αλήθεια καλυμμένη, είναι μια αλήθεια μισή. Μπορεί να μην είναι ψέμα, δεν είναι όμως πλήρης. Ας την κρατάμε καλύτερα για τον εαυτό μας.

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γράφεις "λόγια ασυνάρτητα, ακκισμοί, αυτοσχέδιοι χαρακτηρισμοί και έντονη καχυποψία".

Αυτά αφορούν μόνο τους ανώνυμους ή εξίσου και τους επώνυμους;

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Θα το βρούμε κι αυτό καθ΄ οδόν.

Ανώνυμος είπε...

Γράφεις "Μια ανώνυμη αλήθεια καλυμμένη, είναι μια αλήθεια μισή".

Αν εγώ υποστηρίξω με επιχειρήματα ότι 1+1=2 ανώνυμα. Σε τι διαφέρει απο το να το υποστηρίξω το ίδιο, με τα ίδια επιχειρήματα επώνυμα; Πώς "μισώνεται" η αλήθεια με την ανωνυμία;
Δεν είναι εντελώς αβάσιμος ο ισχυρισμός σας;

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Αν το σκεφθείς καλά, και όχι αριθμητικά, θα βρεις την απάντηση.

Ανώνυμος είπε...

Αν υποστηρίξω άλλη, όχι αριθμητική αλήθεια. π.χ. "το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ορθόδοξο χριστιανικό κόμμα"; Αλλά εννοείται με επιχειρήματα ακαταμάχητα και λογικότατα.
Και πάλι θα είναι η μισή αλήθεια;

Εγώ τα βλέπω ακριβώς τα ίδια. Και μάλιστα προτιμώ ένα ανώνυμο σχόλιο, λογικότατο με π.χ. 6 σοβαρά και ισχυρά επιχειρήματα (πηγάζοντα απο την πραγματικότητα) παρα ένα σχόλιο επώνυμου με π.χ. 3 ανίσχυρα επιχειρήματα.

Μπορείτε να κάνετε τον κόπο να μας εξηγήσετε; Γιατί εγώ τα βλέπω εντελώς αθεμελίωτα.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Αν βρίσκεις λογικό να υποστηρίζεις την αλήθεια ανώνυμα, τότε ανώνυμη είναι η λογική και ανώνυμη η αλήθεια. Το ανώνυμο είναι συνήθως και αόριστο.

Τα επιχειρήματα γίνονται επιχειρηματολογία, αλλά η αλήθεια δεν γίνεται ποτέ "αληθειολογία". Αυτή, μεταξύ άλλων, είναι κατά τη γνώμη μου και η έννοια του "έστω δε ο λόγος υμών ναί ναί, ού ού".

Ανώνυμος είπε...

Αυτά που γράφετε είναι ασαφή και αρλουμπολογίες. Οι αρχαίοι έλεγαν "σοφόν το σαφές".

Τί διαφέρει η επιχειματολογία απο τα επιχειρήματα; Η επιχειρηματολογία είναι η παράθεση των επιχειρημάτων.

Η αλήθεια είναι δεν έχει όνομα, είναι ανώνυμη όπως και η λογική. Δεν ανήκει σε κάποιον άνθρωπο. Ούτε είναι κτήμα και αμπέλι κανενός ανθρώπου. Αλλά όχι όμως αόριστη.

Κανένα επιχείρημα δεν έφερες για να υποστηρίξεις τον ισχυρισμό σου και παραμένει ΑΘΕΜΕΛΙΩΤΟΣ.-

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Δεν πειράζει, κάποια άλλη φορά θα φροντίσω να είμαι "θεμελιωμένος".

Σημ. Οι ισχυρισμοί (ή τα επιχειρήματα) είναι ή δεν είναι, ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΟΙ, έτσι δεν λέμε συνήθως;

Ανώνυμος είπε...

Λέμε και το "θεμελιωμένοι" ή "βάσιμοι" ή "αθεμελίωτοι" ή "α-βάσιμοι" και πολλά άλλα σεβαστέ κ.Χριστοδουλίδη, που έχουν την ίδια σημασία με το "τεκμηριωμένοι" ή "ατεκμηρίωτοι".

Ανώνυμος είπε...

"Μια ανώνυμη αλήθεια καλυμμένη, είναι μια αλήθεια μισή. Μπορεί να μην είναι ψέμα, δεν είναι όμως πλήρης. Ας την κρατάμε καλύτερα για τον εαυτό μας".

Tότε εσύ γιατί γράφεις σε ανώνυμα blog; Αφού κατα την άποψη σου αυτή θα πρέπει να κλείσουν και ό,τι έχουν να τα κρατήσουν για τον εαυτό τους.

Δεν καταλαβαίνεις ότι με αυτά που γράφεις απαξιώνεις όλα τα ανώνυμα blog's και σχόλια;;;;

Πολλά απο τα οποία είναι ιδιαίτερα αξιόλογα, μαχητικά και αποκαλυπτικά προσφέροντας σημαντικά στην σφαιρική και αντικειμενική ενημέρωση μας;

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Το ανώνυμο ιστολόγιο δεν είναι ανώνυμο σχόλιο. Εγώ γράφω επώνυμα σχόλια σε "στήλες" διαδικτυακών, ας πούμε, εφημερίδων ή περιοδικών. Που φέρουν κάποιο τίτλο ή έστω όνομα, για να ξεχωρίζουν.

Ανώνυμος είπε...

Το ανώνυμο ιστολόγιο είναι ανώνυμο σχόλιο αφού όπως το ανώνυμο σχόλιο μπορεί να φιλοξενεί επώνυμες κρίσεις και απόψεις έτσι το ανώνυμο ιστολόγιο μπορεί να φιλοξενεί επώνυμα άρθρα. Η μόνη διαφορά είναι ότι το ένα (ιστολόγιο) φιλοξενεί ολόκληρα επώνυμα κείμενα και άρθρα, κατεβατά, ενώ το άλλο (σχόλιο) μόνο μερικές σειρές.

Είναι λοιπόν εντελώς επιφανειακή και ανούσια η διαφορά τους.

Ενώ οι ομοιότητες βγάζουν μάτι. Και τα δύο ανώνυμα. Και τα δύο έχουν μια άποψη την οποία εκφέρουν, επιλέγοντας και σχολιάζοντας ό,τι αυτά κρίνουν. Και τα δύο μπορούν να φιλοξενήσουν επώνυμες απόψεις σαν τις δικές σου, καλή ώρα...

Να είσαι πιο προσεκτικός παρακαλώ. Όχι τόσο απαξιωτικός.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Θα φροντίσω.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω πως με την φράση μου που κόψατε "και η υπομονή έχει τα όριά της", έμμεσα πλην σαφώς αναφέρεστε σ' εμένα που σας υπεράσπισα.

Γιατί τέτοια διαστρέβλωση;
Γιατί τέτοια αχαριστία;

Ναι κ.Χριστοδουλίδη, "η υπομονή έχει τα όρια της". Φυσικά και έχει τα όρια της και δεν ανέχεται τις πολλές συκοφαντίες, τις άδικες κατηγορίες, τις ψευδείς δηλώσεις ότι δήθεν δεν δημοσιεύουν μόνο υβριστικά μηνύματα και την συνεχή απόκρυψη της αλήθειας ότι δεν δημοσιεύουν ότι τους πονάει και τους δυσκολεύει και ας είναι το πιο καλό και σεμνό σχόλιο.

Η φράση μου, που διακωμωδείτε με τέτοιο τρόπο είναι μέσα στα πλαίσια της ηθικής και απόλυτα επιτρεπτή αφού ζητάει δικαιοσύνη και αλήθεια και τίποτα παραπάνω.
Το να μιλάτε για δηθεν απωθημένα νομίζω πώς δεν σας τιμά. Δεν σας τιμά καθόλου, η υποτίμηση όλων των ανώνυμων αφού ξεχνάτε ότι απο ανώνυμο δεχθήκατε την υπεράσπιση.

Πραγματικά λυπάμαι και απορώ. Γιατί;
Δ.Δ.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Προς τον Δ.Δ,

Κάνετε τρομερό λάθος. Η έκφραση αυτή είναι πολύ συνηθισμένη και δεν αναφέρομαι σε σας. Τι άλλο να πω;

Ανώνυμος είπε...

Χριστοδουλίδη
λίγη σωματική επαφή σου χρειάζεται και θα έρθεις στα συγκαλά σου...
Γεροντοκοριάζεις ανεπίτρεπτα!

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Γέρασα, πρίν γεράσω και πέθανα, πριν πεθάνω. Για να περνάς καλά εσύ κι εγώ να γράφω.

Ανώνυμος είπε...

Ποιός αναίσχυντος έγραψε το σχόλιο 1:27πμ;
Και γιατί εσείς το δημοσιεύσατε;

Ανώνυμος είπε...

Kala ekane kai to dhmosiefse! afto deixnei thn kalh tou kardia!

Ανώνυμος είπε...

Αν σας αδίκησα κ.Χριστοδουλίδη σας ζητώ συγγνώμη.

Δ.Δ.