Powered By Blogger

Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Οι μισές αλήθειες

Προσφωνών το σώμα της Ιεραρχίας ο σεβασμιότατος αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος (σημ. Μακαριότατος αποκαλείται μόνο ο πατριάρχης) είπε :

"Στην Ορθοδοξία δεν ρίχνουμε τον αδερφό στην πυρά, ούτε η Ιερή Εξέταση βρήκε χώρο στην Ορθόδοξη πίστη και στην Παράδοσή μας.
Προσοχή στις μισές αλήθειες που κυκλοφορούν.
Στην εποχή της πληροφόρησης είναι φυσικό η πλούσια τεχνογνωσία με έντυπα, με άλλα σύγχρονα μέσα να μας πολιορκεί.
Οι ιδέες, οι πολλές ιδέες, η παραπληροφόρηση, οι σκοπιμότητες μας κατακλύζουν και δημιουργούν συγχύσεις. Η προπαγάνδα δυστυχώς κατάφερε στην εποχή μας το ψέμα να το παρουσιάζει ως αλήθεια, την ασχήμια ως ομορφιά, το κακό ως καλό." (1)


Και συμπληρώνουμε εμείς :
Σωστά, στην Ορθοδοξία κανένα δεν καίμε και είμαστε πολύ προσεκτικοί στις μισές αλήθειες. Αλλά η προπαγάνδα δυστυχώς κατάφερε στην εποχή μας το ψέμα να το παρουσιάζει σαν αλήθεια, την ασχήμια σαν ομορφιά, το καλό σαν κακό, όπως σωστά διαπιστώνει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Και έτσι, γραφουμε εμείς, δια στόματος (και της γραφίδος) επισκόπου λέγεται : "Η εκλησία δεν προτρέπει, δεν αποτρέπει, αλλά επιτρέπει τις μεταμοσχεύσεις"
(2). Το ίδιο προβλέπεται να μας πει σε λίγο για την ευθανασία, δοθέντος ότι θέματα όπως αυτά κρίνονται αφορώντα στο λεγόμενο προσωπικό επίπεδο. Διότι, και πάλι κατά τον λόγο του επισκόπου - βλέπε υποσημείωση (2) -, "η Εκκλησία πρέπει να θέσει το θέμα - σ.σ. των μεταμοσχεύσεων, γιατί όχι δε και της ευθανασίας; - σε καθαρά προσωπική και προαιρετική βάση".
Όσον όμως αφορά στις εκτρώσεις τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Ουδόλως τίθενται σε καθαρά προσωπική και προαιρετική βάση. Μήπως κάνω λάθος;

Τα έμβρυα είναι δυνάμει ψυχές εξ άκρας συλλήψεως. Οι εγκεφαλικά νεκροί τι είναι; Ψυχές απερχόμενες και πλέον, δυνάμει ανύπαρκτες λόγω μη εκφράσεως; Παύει η ψυχή να υπάρχει μετά τον θάνατο; Μόνο η έκφραση είναι δηλωτική της ψυχής;


Υποσημειώσεις

(1) http://aktines.blogspot.com/2012/03/blog-post_4362.html όπου και η φωτογραφία
(2) http://anavaseis.blogspot.com/2012/02/blog-post_9739.html (Ένσταση αρ. 46)


Δεν υπάρχουν σχόλια: