Powered By Blogger

Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Οι παρόντες του θρησκευτικού διαλόγου


Διαβάζουμε στο ανακοινωθέν μετά το πέρας των εργασιών της μικτής διεθνούς επιτροπής θεολογικού διαλόγου που τερματίστηκε στην Πάφο της Κύπρου :

"Το Σάββατο, 17 Οκτωβρίου, τα μέλη της Ρωμαιοκαθολικής αντιπροσωπείας ετέλεσαν τη Θεία Ευχαριστία στον Ρωμαιοκαθολικό Ναό του Τιμίου Σταυρού, στη Λευκωσία ... παρόντων και των Ορθοδόξων μελών... Την επομένη, Κυριακή 18 Οκτωβρίου, τελέστηκε για τα μέλη της Ορθοδόξου αντιπροσωπείας Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, στη Λευκωσία ... παρόντων και των μελών της Ρωμαιοκαθολικής αντιπροσωπείας. ".

Σε κάποιο βιβλίο του ο διαφωτιστής μας κ. Χ. Γιανναράς -  φίλος του, ομόφρων και πάντα εκθειαζόμενος ο π. Ζηζιούλας - μεμφόταν και κάκιζε τους ιερείς για την ευχή  που  λέγουν "υπέρ των παρακολουθούντων την θείαν και ιεράν μυσταγωγίαν ταύτην". Δεν  θυμάμαι πώς ακριβώς το έγραφε, ούτε και σε ποιο, από τα πολλά βιβλία που έχει γράψει. Διαλυτικός και μεμψίμοιρος όπως πάντα, έλεγε ότι δεν είμαστε σε θέση να καταλάβουμε  τη διαφορά μεταξύ του "παρακολουθούντων" και του "μετεχόντων". Μας θέλει να μετέχουμε.

Το θυμήθηκα τώρα, διαβάζοντας ότι οι μεν Ορθόδοξοι επίσκοποι κλπ. ήταν "παρόντες" στη λειτουργία που τέλεσαν (μετά μουσικής) οι παπικοί και από την άλλη μεριά, "παρόντες" ήταν και οι παπικοί στη δική μας Θεία Λειτουργία.

Το ερώτημα που τίθεται, σύμφωνα με τα γραπτά του κ. Γιανναρά και του ομοϊδεάτη του π. Ζηζιούλα (συγγνώμη, αλλά δεν γνωρίζω ποιος υπαγορεύει σε ποιον αυτά που γράφει) είναι τούτο: Οι δικοί μας "παρόντες" τι ήταν; Μετέχοντες ή παρακολουθούντες; Αν αυτό το "παρόντες" σημαίνει "ωσεί" παρόντες, θα ήταν καλό να απουσίαζαν εντελώς. Το παρόντες σημαίνει παρόντες και δεν έχει καμιά σημασία αν ήταν παρακολουθούντες ή μετέχοντες.

Οι απλοί πιστοί άνθρωποι που βλέπουν τους παπάδες τους να βρίσκονται μέσα στο εκκλησίασμα κατά τη διάρκεια της παπικής συνάθροισης, δεν κάθονται να αναρωτηθούν αν αυτοί είναι παρακολουθούντες, μετέχοντες, παρευρευρισκόμενοι ή απλώς καθισμένοι.
Τους βλέπει να λειτουργούνται, να παίρνουν την ευλογία από τους παπικούς, όπως ακριβώς και οι ίδιοι. Πηγαίνουν τις Κυριακές να λειτουργηθούν και να ευλογηθούν χωρίς να πολυπραγμονούν αν μετέχουν ή αν παρακολουθούν. (Σημ. Αν οι Ζηζιούλες κα Γιανναράδες επιμένουν στην "μετοχή", ας πάνε να δουν απίθανες "μεθέξεις" στους προτεστάντες).

Λοιπόν. Αυτούς που στέλνουμε στους διαλόγους ας το καταλάβουν. Δεν τους στέλνουμε για να πηγαίνουν να δίνουν παρόν, όταν οι παπικοί κάνουν τα δικά τους μέσα στις εκκλησίες τους. Τους στέλνουμε για να δίνουν το Ορθόδοξο παρόν και ας αφήσουν στην άκρη τα σχέδια της έξυπνης ακούσιας διολίσθησης των απλών ανθρώπων στον "ένα θεό για όλους". Αυτός ο θεός είναι του πάπα για τον πάπα. Ο δικός μας είναι: Όλοι εμείς για τον ΄Ενα και Τριαδικό και επ΄ Αληθεία Θεό, κατά το "εν ενί στόματι και μια καρδία δοξάζειν και ανυμνείν το πάντιμον και μεγαλοπρεπές όνομά Σου".

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εσυ καλά τα λές, αλλά...αυτοί δε χαμπαριάζουνε τίποτε άλλο, πέρα από τη ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΗΡΕΥΟΜΕΝΩΝ (ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ )ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ...

Ανώνυμος είπε...

Γιατρέ μου,
πολλές λεπτομέρειες για να δημιουργείται σύγχηση. Το θέμα σίναι ότι γίνεται πολύς θόρυβος άνευ αιτίας. Παντού βλέπουμε εχθρούς της Ορθοδοξίας ενώ στην ουσία κινδυνεύει περισσότερα από εμάς τους Ορθοδόξους.
Βλέπετε τα αίσχη του γνωστού και σε σας blog ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ.
Θα ήθελα ένα σχόλια σας για τα τελευταία αίσχη των διαχειριστών του.
Αναφέρομαι στην παραποίηση και βεβήλωση της εικόνας του Κυρίου, προσπαθώντας να κατηγορήσουν τον μακαριστό Χριστόδουλο, με τον οποίο ουδέποτε συμφώνησα. Βλ. www.tyhikos.blogspot.com
ΤΥΧΙΚΟΣ

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

"Αναφέρομαι στην παραποίηση και βεβήλωση της εικόνας του Κυρίου, προσπαθώντας να κατηγορήσουν τον μακαριστό Χριστόδουλο, με τον οποίο ουδέποτε συμφώνησα".

Νομίζω ότι ο κ. Τσολογιάννης κατάλαβε το λάθος του και απέσυρε τη φωτογραφία. Για το άλλο που γράφετε (:πολλές λεπτομέρειες για να δημιουργείται σύγχυση. Το θέμα είναι ότι γίνεται πολύς θόρυβος άνευ αιτίας) δεν γνωρίζω σε ποιο θέμα αναφερόσαστε και σε ποιες λεπτομέρειες. Αν πρόκειται για τον Χριστόδουλο, φταίει και ο ίδιος, επειδή προσπάθησε να γίνει "πολύς". Δικαιολογημένα λοιπόν και ο πολύς θόρυβος,και οι πολλές λεπτομέρειες.Δεν το νομίζετε;

Ευχαριστώ για το σχόλιο και θα σας συναντήσω διαδικτυακά.

cummulus είπε...

Ακριβώς αυτό είναι το θέμα. Καλώς ή κακώς δεν κατανοούμε- ως πλήρωμα- όρους και έννοιες έξω από την καθημερινότητα μας οι περισσότεροι, με αποτέλεσμα να κρίνουμε με αυτά που βλέπουμε τις περισσότερες φορές. Και αυτά που βλέπει ο πιστός λαός είναι αγκαλιές, φιλιά, συμπροσευχές κλπ κλπ. Το τι συμπέρασμα βγάζει αυτός ο λαός,δεν είναι δύσκολο να το φανταστούμε. Είχα γράψει κάτι σχετικά.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Το έχουν πει άλλωστε εν τη αφελεία τους :Η ένωση θα γίνει από "χαμηλά", τα λαϊκά στρώματα που τα άφησαν σκόπιμα ακατήχητα και όχι από "ψηλά".

Ανώνυμος είπε...

Η ένωση πάντα απο χαμηλά γίνεται, ξυπνήστε!

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Αυτό είναι αλήθεια. Από χαμηλά γίνεται η αποδοχή των περισσότερων ιδεών. Υπάρχει όμως μια διαφορά, ως προς τα "χαμηλά".

Όταν εμφανίστηκε ο Χριστιανισμός, τα "χαμηλά" εκείνης της εποχής δεν ήταν χειραγωγούμενα, όπως είναι σήμερα. Και πέραν αυτού, τα "χαμηλά" διέθεταν κάποιους ορίζοντες σκέψης και κρίσης. Πράγματα που σήμερα δεν υπάρχουν.

Ποιός, για παράδειγμα, θα δεί σε παγκόσμια κλίμακα τους Μουσουλμάνους να βασανίζουν Χριστιανούς και δεν θα πει:"Oh, my God! Τι βαρβαρότητα"; Όταν στη συνέχεια δει το μακελειό μεταξύ αυτών των βαρβάρων, σε Πακιστάν, Αφγανιστάν και Ιράκ, θα αναπέμψει ευχαριστίες στο Θεό, που τους τιμωρεί."Καλά να πάθουν", θα πει.

Δεν θα σκεφθεί ποτέ, ότι αυτό το αλληλοφάγωμα είναι έργο των απελευθερωτών. Δεν θα σκεφθεί ποτέ, ότι οι απελευθερωτές μελέτησαν πολύ καλά το σχέδιο,πριν κηρύξουν τον πόλεμο κατά της αόρατης τρομοκρατίας: Καλύτερα να φτιάχνεις ένα φανταστικό εχθρό (μην ξεχνάμε τα πυρηνικά του Σαντάμ) παρά έναν πραγματικό. Και ακόμη καλύτερα, να φτιάχνεις εχθρούς μεταξύ των εχθρών σου. Που θα τρώγονται μεταξύ τους και θα διευκολύνουν το έργο σου.

Τέλος, δεν θα σκεφθεί ποτέ, ότι οι χριστιανοί "απελευθερωτές" ευθύνονται για εκατόμβες θυμάτων, γιατί πάντα είχαν στόχο να υποτάξουν υπό τους πόδας αυτών σύμπασα την (τότε) οικουμένη - βλέπε αποικιοκρατία του βρετανικού στέμματος - και σήμερα τον πλανήτη ολόκληρο. Ο θεός αυτών των χριστιανών, δεν διαφέρει σε τίποτα από τον Γιεχωβά των Ιουδαίων. Το κατάλαβαν αυτό οι δήθεν χριστιανοί, αφού εξολόθρευσαν κάποιες χιλιάδες τέκνων του Αβραάμ για να φτιάξουν καλύτερη ράτσα. Αυτό ήταν το μεγάλο τους λάθος. Τα "φώτα" της επιστήμης εκείνης της εποχής τους παραπλάνησαν και δρόμο στραβό ακολούθησαν. Τον ίδιο δρόμο συνεχίζουν αλλά άλλοι είναι στο στόχαστρο.