Powered By Blogger

Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Ένα βραβείο, ένας θάνατος, ένας διάλογος

Έναν αιώνα ζωής συμπληρώνει σήμερα ο Κλοντ Λεβί - Στρος. Η Γαλλία τιμά τον κορυφαίο ανθρωπολόγο της με μια σειρά εκδηλώσεων και ο διεθνής Τύπος κάνει πολυσέλιδα αφιερώματα τον «τελευταίο των γιγάντων». Έναν οξυδερκή διανοητή, που δεν ενοχλήθηκε όταν τον χαρακτήρισαν «αντιουμανιστή», αλλά δεν θέλησε ποτέ να τον αποκαλούν «πατέρα του στρουκτουραλισμού … Η κεντρική ιδέα όμως της έρευνάς του συνοψίζεται στην εξής φράση: «Ο κόσμος ξεκίνησε χωρίς τον άνθρωπο και θα τελειώσει χωρίς αυτόν».».

Τα ανωτέρω, μαζί και η φωτογραφία, είναι από δημοσίευμα της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ On-Line”, 28/11/2008. Τότε είχα γράψει ένα σχόλιο, και ακολούθησε έπειτα ένας διάλογος, σχετικά με τη θεωρούμενη σπουδαία ρήση-κεντρική ιδέα της έρευνας του εικονιζόμενου και αποθανόντος προσφάτως  κ. Κλοντ Λεβί-Στρος. Η παγκοσμίας αποδοχής ρήση, όπως διαβάσατε, είναι : “Ο κόσμος ξεκίνησε χωρίς τον άνθρωπο και θα τελειώσει χωρίς αυτόν”. Τότε έγραψα:

“Ο κόσμος ξεκίνησε χωρίς τον άνθρωπο και θα τελειώσει χωρίς αυτόν. Να και άλλη μια, βραβευμένη για τη σοφία της, ρήση. Έρχεται να επικυρώσει κάποιες άλλες παρόμοιες - κι αυτές βραβευμένες - που τα αποδίδουν όλα στην τύχη και οι οποίες δεν λένε ότι " ο κόσμος ξεκίνησε για τον άνθρωπο". Σιγά που θα ειπούν κάτι τέτοιο. Λένε, όλοι μα όλοι ανεξαιρέτως, ότι ο κόσμος ξεκίνησε χωρίς τον άνθρωπο - μετά από ένα μεγάλο σκάσιμο (μπάμ). Και θα τελειώσει χωρίς αυτόν γιατί το τυχαίο, η φύση, άλλους μεν έκανε έξυπνους και άλλους βλάκες. Και οι έξυπνοι εκμεταλλεύονται τους βλάκες αφού οι τελευταίοι, δεν καταλαβαίνουν πόσο βλάκες είναι οι έξυπνοι και οι βραβευμένοι αιωνόβιοι.”

Το νήμα πήρε μετά ένας άλλος, που απευθυνόμενος προς εμένα και έναν άλλο σχολιαστή έγραψε :
Αγαπητοί κύριοι Kυπριανέ & Αϊβαλιώτη, όταν διαβάζω σχόλια σαν τα δικά σας σε σχέση με θέματα σαν αυτό, ειλικρινά τρομάζω στην διαπίστωση, ότι υπάρχουν άνθρωποι, που έκαναν τον κόπο να τα διαβάσουν, οι οποίοι είναι τόσο απρόκλητα και ανόητα εμπαθής. Εύγε”.
Υπέγραφε σαν ΔΜ.

Ο δεύτερος της παρέας δεν έδωσε συνέχεια. Όχι όμως κι εγώ:
“Μην ανησυχείς και μη τρομάζεις κ. ΔΜ. Όλοι όσοι διαβάζουν, προτιμούν αυτά που γράφετε εσείς και ο αρθρογράφος. Αλλά διαβάζουν και τις μουντζούρες των τοίχων (: τοίχοι καθαροί, λερωμένες συνειδήσεις και τα τοιαύτα) και χαίρονται. Τα δικά μου και του κ. Αϊβαλιώτη είναι γράμματα ψιλά και δεν είναι ευανάγνωστα. Λοιπόν, μην ανησυχείς και ευχαριστώ για το εύγε”.

Μετά η “παρέα” μεγάλωσε. Μπήκε κάποιος που υπέγραφε σαν ΜΗΝΑΣ και παρατήρησε :
“ … τείνω περισσότερο προς την άποψη να εξαφανιστεί ο άνθρωπος από δική του βλακεία και όχι από μετεωρίτη”.
Στην παρατήρηση αυτή ήρθε να προστεθεί και η δική μου : “Το είπαμε. Η φύση άλλους έκανε έξυπνους και άλλους βλάκες. Οι έξυπνοι εκμεταλλεύονται τους βλάκες γιατί οι τελευταίοι δεν μπορούν να καταλάβουν πόσο βλάκες είναι οι βραβευμένοι (μεταξύ τους) έξυπνοι. ( " κατά τας επιθυμίας τας ιδίας εαυτοίς επισωρεύσσουσι διδασκάλους κνηθόμενοι την ακοήν")”.

Ο σχολιαστής ΜΗΝΑΣ άρχισε να ανάβει : “Εσύ βέβαια κύριε Κυπριανέ είσαι ο παντογνώστης εδώ μέσα. Τι σε πείραξε, το ότι είπε την άποψη του ένας καθηγητής εβραϊκής καταγωγής, ή μήπως ότι η άποψη αυτή δεν συμβαδίζει με τα της Παλαιάς Διαθήκης, οπότε ο κύριος αυτός μάλλον δεν είναι κάλος εβραίος ; Μεγάλε, αδικήθηκες. Έπρεπε να είχες την έδρα του κυρίου καθηγητή. Να μας δίδασκες εμάς τους αδαείς, για το πως ο άνθρωπος εμφανίστηκε στην γη και τι θα απογίνει, αφού τα βλέπεις όλα τόσο ρόδινα”.

Τα περί Εβραίων τα παραμέρισα, αφού καθόλου δεν τα έθιξα. Ως προς τα υπόλοιπα είπα:
“ Κάνε μια βόλτα κατά Εξάρχεια μεριά. Δες και τους μουντζουρωμένος τοίχους με κάθε είδους οπτική και λεκτική βρώμα και μετά έλα να συζητήσουμε, πως η γη ξεκίνησε χωρίς τον άνθρωπο και θα τελειώσει χωρίς αυτόν”.

Ο σχολιαστής ΜΗΝΑΣ άναψε ακόμη περισσότερο: “Τι θα γίνει ρε συ, την κολοκυθιά θα παίζουμε; Φάσκεις και αντιφάσκεις, μια λες ότι θα τελειώσει χωρίς τον άνθρωπο η ζωή στον πλανήτη, μια με αυτόν (προηγούμενα σχόλια). Αποφάσισε τι θες να πιστεύεις και άσε τις μπλόφες! Εγώ τουλάχιστον συμφωνώ με αυτόν που έγραψε ότι ο άνθρωπος καταστρέφει το περιβάλλον και θα καταστραφεί και ο ίδιος”.

Αυτά καταλάβαινε ο ΜΗΝΑΣ και για να του τα απλουστέψω έγραψα : “Ο κόσμος φτιάχτηκε ΓΙΑ τον άνθρωπο και θα τελειώσει ΜΕ τον άνθρωπο, από κάποιους που φοράνε "λιλιά" και κρατάνε σπαθιά. Εντάξει; Σαφές; Ικανοποιήθηκες;”.

Τώρα πλέον ο ΜΗΝΑΣ δεν κρατιόταν με τίποτα : “Είσαι αρχιτρολάριος Κυπριανέ!  Ήθελες απλώς να πουλήσεις λίγο πνεύμα με τις μπουρδολογίες σου. Άντε να κάνεις κήρυγμα στα Εξάρχεια, αφού μας έχεις πρήξει με αυτά εδώ μέσα”.

Φυσικά ούτε κι εγώ μπορούσα να κρατηθώ : “Εμένα δεν με χρειάζονται. Το κήρυγμα τους το κάνει αυτός με τα σπαθιά. Τους λέει ότι ο κόσμος φτιάχτηκε χωρίς τον άνθρωπο και αυτοί, με μια σύριγγα στη φλέβα, ψάχνουν για κάποιον άλλο”.

Απόρησε ο ΜΗΝΑΣ : “Άκου μυαλό τώρα! Του φταίνε του παντογνώστη Κυπριανού οι ανθρωπολόγοι, οι εθνολόγοι και οι βιολόγοι, για την έξαρση στα ναρκωτικά! Τι άλλο θα διαβάσω εδώ μέσα...”.

Του το έδωσα κι αυτό για να μην έχει παράπονο: “ Ίδιοι είναι,τα ίδια λένε και κρατούν όλοι σπαθάκια στο χέρι με κρεμασμένα "λιλιά" στο στήθος. Ναρκωτικό είναι τα λόγια τους και πράξη τα κάνουν οι άπειροι νέοι”.
Προτίμησε την ένδοξη πτώση μετά από αυτό ο συνομιλητής ΜΗΝΑΣ. Μου άφησε έναν εγκάρδιο χαιρετισμό και ο διάλογος τερματίστηκε :
“Ναι βέβαια, εσύ τα ξέρεις όλα καλύτερα. Άντε να ανοίξεις κάνα βιβλίο για τους δεινοσαύρους. Αλλά τι λέω, εσύ για βιβλία θεωρείς τις μπούρδες που πουλάνε οι τηλεπωλητές προφανώς!
Χαιρετίσματα στον μοναχό Παΐσιο τρολλάκι Κυπριανέ”.
………………………………………
Γιατί τα θυμήθηκα αυτά; Γιατί τα ξαναείδα στην ίδια εφημερίδα, “ΤΑ ΝΕΑ On-Line” 3/11/2009, κάτω από την είδηση του θανάτου του αιωνόβιου Κλοντ Λέβι-Στρος. Τα  “χαιρετίσματα στο π. Παΐσιο” βιάστηκε να τα δώσει ο μακαρίτης πλέον κ. Στρος. Εγώ προτίμησα να στείλω τα δικά μου στον ΜΗΝΑ και ήταν αυτά :

“Ελπίζω, ο σχολιαστής ΜΗΝΑΣ να βρίσκεται στη ζωή (άνθρωποι είμαστε, κανείς δεν ξέρει τι γίνεται) και να πάει στην κηδεία του πολυβραβευμένου και αγαπημένου του συγγραφέα. Πάντως, για τον αποθανόντα, ο κόσμος τέλειωσε, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι πάνω στη γη. Κάνω λάθος; Δεν κάνω, και ας το ξαναγράψω: "Ο κόσμος φτιάχτηκε για τον άνθρωπο και θα τελειώσει με τον άνθρωπο".
Αυτός που το είπε δεν πήρε Νόμπελ και αν του το δίνανε δεν θα το έπαιρνε. Οι μεγάλες Αλήθειες δεν έχουν ανάγκη από Νόμπελ. Δεν απευθύνονται στο club των διασημοτήτων. Στις καθαρές καρδιές των ανθρώπων απευθύνονται : " Τα μωρά του κόσμου εξελέξατο ο Θεός ίνα τους σοφούς καταισχύνη" . Ας τον αναπαύσει ο Κύριος”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: