Powered By Blogger

Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Ο Διάλογος της Πάφου τελείωσε, ο διάλογος της Βιέννης αρχίζει


Στην Πάφο της Κύπρου ένας ακόμη διάλογος (έστω, Διάλογος) τερματίστηκε. Οι συμμετέχοντες ήπιαν, έφαγαν, τσούγκρισαν τα ποτήρια και συμπροσευχήθηκαν (μετά μουσικής) "ίνα ώσι εν". Τώρα, θα αρχίσουν να σχεδιάζουν το θέμα που θα διαπραγματευθούν στη Βιέννη ενώ εμείς περιμένουμε να διαβάσουμε το "ανακοινωθέν" ή την "μελέτη εργασίας" αυτού του διαλόγου (ή Διαλόγου).

Ο δικός μας συμπρόεδρος της μικτής διεθνούς επιτροπής διαλόγου π. Ζηζιούλας, θα ετοιμάζει κι αυτός τα επόμενα βήματα που θα κάνει. Κάτι δεν πήγε καλά τούτη τη φορά. Σκόνταψε στον καθηγητή Δημ. Τσελεγγίδη και στον Σέρβο Μητροπολίτη Ράσκας και Πριζρένης Αρτέμιο που, λίγο-πολύ, μας έδωσαν να καταλάβουμε τι περίπου γινόταν μέχρι σήμερα, ώστε κάθε φορά ο π. Ζηζιούλας να μας λέει ότι "πανορθοδόξως" αποφασίστηκαν τα γεύματα, οι μελέτες και οι υποθέσεις εργασίας δια την προσδοκόμενη "ένωση των εκκλησιών".

Τι ακριβώς γινόταν; Τι ήταν αυτό το "πανορθοδόξως", το οποίο τόσο συχνά επικαλούντο ο πατριάρχης και ο π. Ζηζιούλας;


Περίπου ήταν το εξής. Ο π. Ζηζιούλας έστελνε μια επιστολή στους προκαθημένους των Πατριαρχείων λέγοντας: " Εν Κυρίω αδελφέ, Σεβαστέ μοι πάτερ, Μακαριώτατε κλπ.εν τω Διαλόγω της αγάπης μετά των αδελφών εκκλησιών είμεθα εις την ευχάριστον θέσιν να ανακοινώσομεν την περαιτέρω πορείαν του Διαλόγου και της Αγάπης, το και το, θα συζητήσωμεν διο αιτούμεθα την ευλογίαν Σας και την έγκρισίν Σας κλπ. κλπ. ταπεινώς ασπαζόμενος την δεξιάν Σας, ο εν Κυρίω ελάχιστος ...". Διάβαζαν την επιστολή οι προκαθήμενοι, κουβέντιαζαν με κάποιους συμβούλους, παρασυμβούλους. "Τι έχομεν εδώ αδελφοί; Α! Μάλιστα, διάλογον και αγάπην. Διατί όχι; Την ευχήν μας εν Κυρίω αγαπητέ κλπ. κλπ."

Αυτές ήταν περίπου οι συνοδικές "πανορθόδοξες" εγκρίσεις, τις οποίες επικαλείται ο π. Ζηζιούλας. Πότε άλλοτε, και από πού, είχαμε ανάλογη απόφαση όπως αυτή της συνεδρίασης της 15-16.10.09, της Ιεράς Συνόδου της δικής μας Ιεραρχίας, που ασχολήθηκε με το θέμα «Ομολογίας Πίστεως κατά του Οικουμενισμού» και των Διαχριστιανικών Διαλόγων; ΄Οπου επιτέλους η Ιεραρχία απεφάνθη Συνοδικώς και έδωσε συγκεκριμένη «κατεύθυνση» στους εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδος για το Θεολογικό Διάλογο;

Τώρα αρχίζουν να δυσκολεύουν τα πράγματα για τον π. Ζηζιούλα και θα γίνουν ακόμη χειρότερα, αν αποφασίσουν τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία να συντονίσουν τις ενέργειές τους για να διαφωτίσουν τους απανταχού Ορθοδόξους και να λάβουν κοινή στάση έναντι της παπικής διπλωματίας. Αυτό που μας ετοιμάζουν άρχισε να διαφαίνεται με την προσχώρηση των Αγγλικανών στην παπική εκκλησία. Ό,τι δεν πέτυχαν οι Γερμανοί με τον Χίτλερ και με τον πόλεμο, το επιτυγχάνουν τώρα με τον γνωστής προέλευσης πάπα Βενέδικτο Ις΄.

Υστερόγραφο
Η φωτογραφία είναι μια μεταφορική αναπαράσταση (απεικόνιση) του διαλόγου (ή Διαλόγων)
.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

O μακαρίτης γιατρός Αλέξανδρος Καλόμοιρος τα είχε όλα προφητεύσει...
Πρέπει να ξαναδιαβαστούν τα βιβλία του.
Το ΚΑΤΑ ΕΝΩΤΙΚΩΝ και το ΣΥΓΚΡΙΜΑ.

cummulus είπε...

Γιατρέ, αν δεν υπήρχε η Ὁμολογία" δεν θα ξεκουνιόταν η ιεραρχία.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Το γνωρίζω cummulus. Αλλά αυτά έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και αρκετό, για μη γράψω πολύ, καιρό. Τους αφήσαμε το πεδίο ελεύθερο και έγινε, ό,τι γίνεται τώρα με την Τουρκία και τις γκρίζες ζώνες.