Powered By Blogger

Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Εκκλησία και Πολιτεία σε διάλογο για το νομοσχέδιο της εικαζομένης συναίνεσης (Α)


Μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο, ο Μακαριώτατος δήλωσε τα ακόλουθα: "Η Εκκλησία έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί για το θέμα των μεταμοσχεύσεων" (*)

Και συμπληρώνουμε εμείς

Μάλιστα, μάλιστα, ξεκάθαρη, πεντακάθαρη, ολόλαμπρη και καταυγάζουσα το πανελλήνιο είναι η τοποθέτηση.
Υπάρχει άρα γε καλύτερη από εκείνη (την παρωδία) με τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο; Όχι.

Ο τεθνεώς ήταν με την θέλησή του, με τη διαυγέστατη συνείδησή του, λήπτης. Ίσως και δότης, αυτό δεν το γνωρίζουμε. Το ίδιο, πιθανολογούμε, να ήταν και ο άγνωστος δότης. Εικάζουμε (η εικασία αυτή είναι θεμιτή) από την Κίνα, λεπτομέρειες παραλείπονται.

Και ποια η ξεκάθαρη τοποθέτηση της Εκκλησίας, πέρα από την έμπρακτη απόδειξη (ως προς τη λήψη) με την περίπτωση Χριστοδούλου; Διαβάστε :

"Σεβόμαστε την επιθυμία των ασθενών εκείνων, που με τη λήψη μοσχευμάτων επιθυμούν να παρατείνουν τον χρόνο της βιολογικής τους ζωής, με την προϋπόθεση ότι θα συντελέση στην πνευματική τους ολοκλήρωση και την επίτευξη του σκοπού της υπάρξεως." (**)

Τι γίνεται όμως όταν αυτή η προϋπόθεση δεν υπάρχει, ή υπάρχει εν πλήρη διαστροφή, η "ξεκάθαρη τοποθέτηση" το αποσιωπά. Είναι βέβαιοι, οι ούτως διαλευκάναντες το θέμα των μεταμοσχεύσεων, ότι οι ασθενείς που σώζονται ή θα σωθούν με τη λήψη οργάνου, θα ολοκληρώσουν την πνευματική τους οικοδομή και η επίτευξη του σκοπού της υπάρξεως θα έχει συντελεσθεί.

Καλόν θα ήτο, λοιπόν, όλοι να γίνουμε ενσυνείδητοι δότες - και λήπτες βεβαίως - διότι ο εγκεφαλικός θάνατος καραδοκεί. Μας απειλεί όλους και είναι ο μόνος τρόπος να επιτύχουμε τον σκοπό της υπάρξεώς μας. Όλα παραγράφονται με την πράξη αυτοθυσίας και αυτοπροσφοράς των οργάνων μας λίγο πριν από τον οριστικό μας θάνατο.

Εύγε!

(*) Η πλέον ξεκάθαρη συσκότιση, από άποψη τοποθέτησης, προέρχεται από τον Μακάριο Γρινιεζάκη, Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου. Το εκτενές θέμα που διαπραγματεύεται έχει τίτλο "Δωρεά Oργάνων - Mεταμοσχεύσεις, Ηθική και Θεολογική Θεώρηση" και αναρτήθηκε στο ιστολόγιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

http://www.iak.gr/gr/1302086378/1305626019/1305810310.html#_ftn1

Ο συντάκτης καταλήγει : Τέλος, πρέπει να διευκρινιστεί ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία εν συνόλω δεν έχει λάβει επίσημη θέση για το ζήτημα των μεταμοσχεύσεων. Όμως η μέχρι τώρα στάση της δεν είναι ούτε προτρεπτική, ούτε αποτρεπτική αλλά επιτρεπτική.

Αν έχετε απορίες γι΄ αυτό το "δεν προτρέπει, δεν αποτρέπει, αλλά επιτρέπει" μπορείτε να απευθυνθείτε στον ίδιο.

(**) Εκκλησία και Μεταμοσχεύσεις, σελ. 365-366
Σειρά Ποιμαντική Βιβλιοθήκη
Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος
Ειδική Συνοδική Επιτροπή επί της Βιοηθικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: