Powered By Blogger

Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Εκείνοι που δεν έγραψαν


Σχολιαστής διερωτάτο ...

"Ίσως αυτό, ότι χάνεται το 70% της αληθινής πληροφορίας εκ της επικοινωνίας, να το συνειδητοποιούσε ο αρχαίος φιλόσοφος Σωκράτης γι΄ αυτό δεν έγραψε τίποτα.

Και οπωσδήποτε, ο θεάνθρωπος Κύριος Ιησούς Χριστός το κατείχε. Γι΄ αυτό δεν μας άφησε δικό του γραπτό κείμενο, επίσης"

... έτερος δε του απάντησε

"Δεν είναι αυτός ο λόγος, ότι με το γραπτό κείμενο χάνεται η επικοινωνία. Δεν χάνεται, χάνουν μόνο οι πλασιέ της επικοινωνιακότητας.

Ο Σωκράτης δεν έγραψε τίποτα και άφησε τον Πλάτωνα να τα συμμαζέψει εκείνος. Ο τελευταίος δεν κατάλαβε ότι ο λόγος, όταν καταγράφεται σε πλάκες, σε παπύρους, σε περγαμηνές ή ο,τιδήποτε άλλο, υποτάσσεται στην χρεία, στην ανάγκη. Πρακτικά αυτό αποτελεί δέσμευση. Αλλά ο λόγος "ου δέδεται", είναι ελεύθερος και μη υποκείμενος και υποτασσόμενος στην ένδεια.

Οι άνθρωποι μιλούν και γράφουν για την ελευθερία. Τους διαφεύγει όμως ότι ο γραπτός λόγος είναι δέσμιος της γραπτής εκφοράς.

Και οι πατέρες της Εκκλησίας έγραψαν, αλλά έχουμε και "το ΛΑΛΗΣΑΝ δια των προφητών" άγιον Πνεύμα, του οποίου την εμφάνεια αμυδρά αντιληφθήκαμε όταν οι Εβδομήκοντα μετέφρασαν την Παλαιά Διαθήκη, μετέπειτα Αγία Γραφή, με τον φωτισμό της Καινής Διαθήκης.

Γιατί εγγράφως; Διότι ο Λόγος σαρξ εγένετο και ακόμη, διότι αυτή η γραφή, και Γραφή, ελευθερώνει ουσιαστικά τον άνθρωπο.

"Ο δυνάμενος χωρείν χωρείτω"

Δεν υπάρχουν σχόλια: