Powered By Blogger

Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Όταν η πραγματικότητα γίνεται εικονική, οι λέξεις χάνουν το νόημα

Το ιστολόγιο επιγράφεται "Οδόφραγμα κριτικής, άνεργων και φτωχών". Κυλιόμενος υπότιτλος μας πληροφορεί, ότι προσπάθεια γίνεται, " Για την ενότητα της Αριστεράς ... Για μια πολυκεντρική Αριστερά ... Για την. ενότητα στη   βάση ". Παρακάτω βλέπουμε και μια φωτογραφία με ένα αναρτημένο πανό, όπου γράφει : " Καρφώνω την πρώτη μου λέξη, οδόφραγμα, στον αιώνα της πραγματικότητας ".


Υπολαβών, δε, σχολιαστής σημείωνε :

Θα εννοείται, μάλλον, της εικονικής πραγματικότητας (virtual reality). Έτσι δεν είναι ; Οι σημερινές καρφωμένες λέξεις, νομίζω, είναι κι αυτές εικονικές. Λέω, δεν ξέρω.

Επειδή δεν συνηθίζω να γράφω ή να μιλώ με υπεκφυγές.

Όταν οι λέξεις χρησιμοποιούνται για να φτιάχνονται συνθήματα τύπου γκράφιτι, με στόχο την ανατροπή μιας εξουσίας που όλους μας βασανίζει και το κυριότερο, μας αποβλακώνει, τότε σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Η προτασσόμενη πάλη, πχ. με οδοφράγματα, κατά της εξουσίας ( μήπως αντιεξουσία ; ) κάνει ένα σημαντικό λάθος. Τα συνθήματα αυτού του είδους δίνουν προτεραιότητα στα γραφήματα, δηλαδή σε εικονικού (virtual) τύπου λέξεις, με την προτροπή "αντίσταση στους δρόμους". Προφανώς, διότι η εικονική (virtual) αποβλάκωση που όλοι έχουμε υποστεί γνωρίζει τον κίνδυνο. Ποιος είναι; Είναι ο λόγος, οι λέξεις είναι το οδόφραγμα και όχι τα εικονογραφήματα λέξεων σαν αυτό με το οποίο κοσμείται η ιστοσελίδα. Οι λέξεις, ο λόγος προηγείται και ύστερα έρχονται τα εικονιστικά με σχήματα, γραφήματα, ή άλλου είδους εμπνεύσεις, μη εξαιρουμένων και αυτών τούτων των λέξεων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η γραφή ήταν κάποτε απαγορευμένη ή ότι ακόμη συνηθίζουν αλλού να γράφουν με ... ορνιθοσκαλίσματα, για να χρησιμοποιήσω μια κοινότοπη έκφραση. Επίσης, τυχαίο δεν είναι ότι οι εκπαιδευτικές μας μεταρρυθμίσεις, παρότι μας μαθαίνουν γραφή, σκοπό έχουν να ξεχάσουμε την ανάγνωση. Αν, επομένως, θέλατε να είσαστε συνεπής στην αντίσταση κατά της γενικής μας αποβλάκωσης, καλύτερο θα ήταν το σύνθημα : Το πρώτο οδόφραγμα που στήνω είναι η λέξη.

Θα συμφωνήσω ότι η φωτογραφία "δεν αντανακλά εικονική πραγματικότητα", αφού είναι από συγκέντρωση στην Πλ. Συντάγματος, θα συμφωνήσω ακόμη ότι "δεν κοσμεί" την ιστοσελίδα. Αλλά να συμφωνήσω με την σημειολογία της, δηλαδή ότι "κάτι σημαίνει", δεν θα το έκανα. Τα έχοντα "-λογια" την κατάληξη, όπως και τα λήγοντα σε -οτητα, πχ. ενότητα, ανοίγουν πολλά, ας πούμε, πορτοπαράθυρα και στο τέλος άκρη δεν βγαίνει. Όπως δεν έβγαζαν και κάποιοι άλλοι στο παρελθόν, που ζητούσαν "σημείον" και έτεροι "σοφία". Ποιος σοβαρός άνθρωπος μπορεί να ανοίξει κουβέντα περί σημειολογίας ή σοφιολογίας;

Δεν θα το επιθυμούσατε, άλλωστε, αφού το "σημείο", το οποίο σημαίνει το πανό, είναι το ΟΔΌΦΡΑΓΜΑ. Το ερώτημα που θέτω χωρίς υπεκφυγή, είναι αν η λέξη φτιάχνει το οδόφραγμα, οπότε το δεύτερο εικονίζει το πρώτο, ή αν οδόφραγμα είναι αυτή καθεαυτή η λέξη, ο ανθρώπινος λόγος με άλλα λόγια, ο οποίος γίνεται ουσιαστικά και όχι εικονιστικά/εικαστικά, φράγμα και ανατροπή της ούτως ή άλλως ειδωλοποιού - φαντασιακής ή μη - εποχής που μας επιβάλλουν οι κρατούντες ηλίθιοι.

Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία

5 σχόλια:

Bellou είπε...

ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ :

http://www.zougla.gr/kosmos/article/i-proti-gineka-kardinalios

Η πρώτη γυναίκα Καρδινάλιος

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2013, 14:12


Ο κόσμος της καθολικής εκκλησίας γνωρίζει αλλαγές καθώς σύντομα στο πλευρό του Πάπα Φραγκίσκου θα στέκεται η πρώτη γυναίκα Καρδινάλιος.

H Linda Hogan είναι παντρεμένη και υποστηρίζει, σύμφωνα με πκηροφορίες, το κίνημα του φεμινισμού. Επίσης, κατάγεται από την Ιρλανδία και είναι πολύ γνωστή για τις προχωρημένες θεολογικές της αντιλήψεις. Η Ιρλανδή θεολόγος είναι στη λίστα των υποψηφίων για τη θέση του Καρδινάλιου και πολλοί λένε πως θα είναι μία από τους 14 που θα διαλέξει ο Πάπας Φραγκίσκος τον Φεβρουάριο.

Ο ίδιος επισήμανε πως κάποια στιγμή θα ήθελε να τιμήσει την 49χρονη με τον τίτλο του Καρδιναλίου και είναι βέβαιος πως είναι η καλύτερη επιλογή για να εξαλειφθεί πλέον η παράδοση που θέλει μόνο τους άνδρες ιερωμένους να καταλαμβάνουν υψηλά ιστάμενες θέσεις στην ιεραρχία της εκκλησίας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος θεωρεί πως η καθολική εκκλησία είναι ώρα να εμβαθύνει στη «θεολογία από την πλευρά της γυναίκας».

Πηγή: Daily News
Επιμέλεια: Σιαφάκας Ανδρέας
Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2013, 14:12

==========================================================
Παραθέτω και :

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2486066/Could-Linda-Hogan-Catholic-Churchs-woman-cardinal.html (είναι στ' αγγλικά,δεν το επικολλώ)

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Διάβασε αυτό ...

http://www.entoytwnika.gr/2013/11/blog-post_6.html

και ύστερα δώσε προσοχή σε τούτο : " Το Βατικανό με σημερινή ανακοίνωσή του διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι, τον επόμενο Φεβρουάριο ο Πάπας Φραγκίσκος θα εκλέξει την πρώτη γυναίκα Καρδινάλιο (... και, σε άλλο σημείο ο εκπρόσωπος του Βατικανού μεταξύ άλλων πρόσθεσε: ) Το να είσαι Καρδινάλιος είναι από εκείνους τους ρόλους στην Εκκλησία για τους οποίους, θεωρητικά, δεν χρειάζεται να είσαι χειροτονημένος. Όμως το να προχωράμε από αυτό το σημείο στο να υποθέτουμε ότι ο Πάπας θα εκλέξει γυναίκα Καρδινάλιο στο επόμενο εκκλησιαστικό συμβούλιο δεν είναι ρεαλιστικό.''

ΚΧ
Στο επόμενο εκκλησιαστικό συμβούλιο των καρδιναλίων αυτό δεν θα είναι ρεαλιστικό (sic). Όμως, ο παπικός ρεαλισμός δεν θα αργήσει να ενδώσει. Τα θεωρητικά λάθη του παπισμού - διάβαζε, η αίρεση μέσα στην οποία είναι βουτηγμένο το Βατικανό - αργά και σταθερά γίνονται πράξη. Η παπική εκκλησία όχι μόνο γυναίκες καρδιναλίους θα αποκτήσει, αλλά θα εκλέξει και πάπισσα. Γιατί δηλαδή; Οι αγγλικανοί (προτεστάντες) είναι περισσότερο έξυπνοι που έχουν ανώτερη εκκλησιαστική αρχή γυναίκα-βασίλισσα;

Bellou είπε...

Φοβάμαι όμως ότι την εκλογή γυναίκας καρδιναλίου,(δεν θα γίνει το Φεβρουάριο,αλλά
στο πιο μακρινό μέλλον),θα τη δει με καλό μάτι η κοινή γνώμη στις Ορθόδοξες
χώρες,ιδίως από μας τις γυναίκες,πράγμα που θα βλάψει την Ορθοδοξία.Ίσως γι' αυτό
το Βατικανό ξεπερνάει τις όποιες αναστολές στο ζήτημα εκλογής γυναίκας καρδιναλίου,
για να βλάψει την Ορθοδοξία.

Bellou είπε...

ΤΟ ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΗΚΑ ΚΑΙ ΕΓΡΑΨΑ ΤΗΝ ΕΞΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΟ ΜΠΛΟΓΚ :

http://ksipnistere.blogspot.gr/2013/11/blog-post_4762.html

Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2013
«Θεολογικά και θεωρητικά όμως είναι πιθανό (γυναίκα καρδινάλιος)»
Γράφει η Ερατώ Μπέλλου

Διαβάζουμε :
Του Αθανάσιου Θανόπουλου για την Romfea.gr

Το Βατικανό με σημερινή ανακοίνωσή του διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι, τον επόμενο Φεβρουάριο ο Πάπας Φραγκίσκος θα εκλέξει την πρώτη γυναίκα Καρδινάλιο....
''Αυτό είναι ανοησίες... Δεν υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ο Πάπας Φραγκίσκος να εκλέξει γυναίκες Καρδινάλιους'', δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι.
Επίσης ο κ. Λομπάρντι τόνισε: ''Θεολογικά και θεωρητικά όμως είναι πιθανό κάτι τέτοιο.''
Σε άλλο σημείο ο εκπρόσωπος του Βατικανού μεταξύ άλλων πρόσθεσε: ''Το να είσαι Καρδινάλιος είναι από εκείνους τους ρόλους στην Εκκλησία για τους οποίους, θεωρητικά, δεν χρειάζεται να είσαι χειροτονημένος.

Όμως το να προχωράμε από αυτό το σημείο στο να υποθέτουμε ότι ο Πάπας θα εκλέξει γυναίκα Καρινάλιο στο επόμενο εκκλησιαστικό συμβούλιο δεν είναι ρεαλιστικό.''
Τέλος αναφέρθηκε στο θεολογικό ζήτημα της γυναίκας μέσα στην διακονία της Εκκλησίας.».

Βλέπω ότι στο θέμα της εκλογής γυναίκας καρδιναλίου αφήνεται μια ανοικτή χαραμάδα

(ξεπερνώντας τις όποιες υπαρκτές για τους καθολικούς αναστολές),πιστεύω σε μια
προσπάθεια να βλαφτεί η Ορθοδοξία.Επίσης όμως,θεωρώ ότι για την Ορθοδοξία δεν
αποτελεί αίρεση να μπορεί γυναίκα να γίνει κληρικός,ακόμα και επίσκοπος,και

αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως.Οι καθολικοί είναι αιρετικοί,αλλά ας μην τσιμπήσουμε,

ας μην τους κάνουμε επιθέσεις στο ζήτημα αυτό,που άλλωστε,πιστεύω,δεν θα εκφράζουν
πραγματικά την Ορθοδοξία.
στις 10:10 π.μ.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Μολονότι το σχόλιο δεν αφορά στο θέμα της ανάρτησης, το δημοσιεύω επειδή, πάλι, είναι λάθος αυτά που γράψατε. Η "θεώρηση" - μάλλον, άποψη θα ήταν καλύτερο να γράφατε - ότι για την Ορθοδοξία δεν αποτελεί αίρεση να μπορεί η γυναίκα να γίνει κληρικός, ακόμη και επίσκοπος ή και αρχιεπίσκοπος Κων/πολις, είναι εντελώς άθεσμη και εκτός Ιερών Κανόνων του καθ΄ ημάς Ορθόδοξου Δόγματος. Πάντα τα διακονήματα των γυναικών στην Εκκλησία είναι καθορισμένα και σε αυτά ουδόλως περιλαμβάνονται ιεροπραξίες :

"12 γυναικὶ δὲ διδάσκειν οὐκ ἐπιτρέπω, οὐδὲ αὐθεντεῖν ἀνδρός, ἀλλ' εἶναι ἐν ἡσυχίᾳ. 13 Ἀδὰμ γὰρ πρῶτος ἐπλάσθη, εἶτα Εὔα· 14 καὶ Ἀδὰμ οὐκ ἠπατήθη, ἡ δὲ γυνὴ ἀπατηθεῖσα ἐν παραβάσει γέγονε· 15 σωθήσεται δὲ διὰ τῆς τεκνογονίας, ἐὰν μείνωσιν ἐν πίστει καὶ ἀγάπῃ καὶ ἁγιασμῷ μετὰ σωφροσύνης." (1Τμ. β΄)