Powered By Blogger

Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Βιοηθικοί προβληματισμοί κατά την 3η τακτική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας

Διαβάσαμε :

Συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2014, στη τρίτη Τακτική Συνεδρία της η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Συνόδου της Ιεραρχίας ( ... )  Σύμφωνα με την Ημερησία Διάταξη, ανέγνωσε ( : η τακτική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας) την εισήγησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, με θέμα : «Βιοηθικά διλήμματα και ποιμαντικοί προβληματισμοί» και κατέληξε σε ποιμαντικές κατευθύνσεις. (1)

κχ
Και η γνωστή σιωπή, συμπληρώνουμε, για τα περί αξιοπρεπούς θανάτου "βιοηθικά διλήμματα" (sic) του Μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικολάου : μεταμοσχεύσεις, δωρεά οργάνων, εγκεφαλικός θάνατος. Η θεολογία λόγον δεν έχει περί αυτών ; Ή, μήπως, περιμένουμε την βιοηθική να αντικαταστήσει την θεολογία ;

Όμως, είναι βέβαιο πλέον, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θεωρεί το όλο ζήτημα λελυμένο, αφού είχαμε την ιεροσυνοδική Εγκύκλιο 2819 - 7/7/2005 - και την μετά ταύτα μετάβαση προς μεταμόσχευση στις ΗΠΑ του αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου - τελικά δεν έγινε. Είχαμε όμως και τον σχετικό "Τόμο" περί Μεταμοσχεύσεων, επί αρχιερατείας Χριστοδούλου (2).

Η Εγκύκλιος εκείνη τα λέει όλα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού τούτου του αξιοπρεπούς θανάτου, μετά ή άνευ εγκεφαλικής κακώσεως. Και σημειώνουμε, το "άνευ εγκεφαλικής κακώσεως" αφορά στην εκούσια και ενσυνείδητη - κατόπιν σχετικής καταστροφικής ποιμαντικής - αποδοχή της προθανάτιας δωρεάς- εκτέλεσης. Ιδού :

"Ας μη λησμονούμε ότι η λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μας στηρίζεται σε μια μεταμόσχευση Θείου σώματος και σε μια μετάγγιση Θείου Αίματος εις πάντας αρμούς, εις νεφρούς, εις καρδίαν" (από την ιεροσυνοδική Εγκύκλιο 2819).

Σημείωση και Παραπομπές
Ως προς την Εγκύκλιο, ο αναγνώστης ας κάνει τον κόπο να ανατρέξει στον δεσμό :
http://www.eom.gr/index.php?option=com_k2&view=item&layout=item&id=312&Itemid=167&lang=el (*),
και αν του περισσεύει χρόνος ας διαβάσει τα σχετικά με αυτή :

http://kyprianoscy2.blogspot.gr/2013/10/blog-post.html .

(1) http://aktines.blogspot.gr/2014/10/blog-post_65.html
(2) Βλέπε Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ειδική συνοδική Επιτροπή επί της Βιοηθικής,
" Εκκλησία και Μεταμοσχεύσεις ", Έκδοσις Κλάδου Εκδόσεων επικοινωνιακής και μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αθήνα 2001

(*) Συμπληρωματικό (19/05/2016) επειδή η παραπομπή http://www.eom.gr/index.php? δεν είναι εφικτή
https://drive.google.com/file/d/0B10nRQ2KXoC_Mi1iTFE1RmVacV9PRzVvdDAydW5KN2RtNjdN/view?usp=sharing

Δεν υπάρχουν σχόλια: