Powered By Blogger

Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Με αφορμή το Θέμα : "Ένα συνηθισμένο ερώτημα και απορίας άξιον"


Τα προηγηθέντα στο σύνδεσμο  http://kyprianoscy.blogspot.gr/2015/09/blog-post_12.html

Tony Vook : Κανεις δεν ειναι γερος μεχρι να αρχισει να μετανιωνει αντι να ονειρευεται , γιατι δεν μπορει να αποφυγει να μεγαλωνει , αλλα δεν ειναι υποχρεωμενος να γερναει.

Kyprianos Christodoulides : Μέσα του κάθε ηλικιωμένος αισθάνεται να υπάρχει ένας νέος, άλλος άνθρωπος, που διερωτάται τί, στα κομμάτια, να συμβαίνει. Ο άνθρωπος μπορεί να παλαιούται (γερνάει) η ψυχή όμως όχι. Δεν σε υποχρεώνει κανείς να το δεχτείς, ή να το πιστέψεις, αυτό. Μπορείς όμως και να το αρνηθείς εντελώς. Παράδειγμα, όπως κάνουν οι μηδενιστές - ρέκτες του τίποτα. Αλλά το τίποτα δεν υπάρχει, εφόσον ο άνθρωπος είναι κάτι. Επομένως, δεν μπορεί ποτέ να γίνει τίποτα.

Tony Vook : Το προβλημα δεν ειναι αν το κατι γινεται τιποτα , αλλα αν, οπως μας λενε οι θρησκειες , καποτε το τιποτα εγινε κατι . Το παλαιουται δεν ειναι συμφωνα με οσα εγραψα συνωνυμο του γερναει ειναι δυο τελειως διαφορετικες καταστασεις . Το τι κανει η ψυχη ειναι θεμα αυθαιρετης , αλλα ακομα συμφωνα και με την δικη σου η ψυχη δεν θεωρειται ουτε ον, ουτε προσωπο , ουτε ανθρωπος , οποτε ... .

κυπριανός χ : "Το τι κανει η ψυχη ειναι θεμα αυθαιρετης (σ.σ. γνώμης ή άποψης) . Αλλα ακομα, συμφωνα και με (σ.σ.) τα δικά σου, η ψυχη δεν θεωρειται ουτε ον, ουτε προσωπο , ουτε ανθρωπος , οποτε ... .". Διόρθωσα ελαφρά το γραπτό σου, μη με μαλώσεις. Το ζήτημα που θέτεις είναι σοβαρό ( : η ψυχή δεν θεωρείται ον, ούτε πρόσωπο, ούτε άνθρωπος) και απορώ, πώς βγάζεις αυτό το συμπέρασμα "σύμφωνα με τα δικά μου" (sic). Θα μπορούσα να συνεχίσω, για να αναιρέσω αυτό που μου αποδίδεις, αλλά δεν θα το κάνω. Από τις μέχρι τώρα συζητήσεις (σχολιογραφικές) μεταξύ μας, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είσαι προκατειλημμένος απέναντί μου και η προκατάληψη, δεν παρέχει περιθώρια γόνιμης συζήτησης. Οπωσδήποτε, πάντως, για το σχόλιό σου ένα ευχαριστώ από μένα το έχεις.

Tony Vook : Οταν λεω συμφωνα με τα δικα σου εννοω τις εκκλησιαστικες και θεολογικες ερμηνειες που παραθετεις . απορεις λοιπον με το προκατειλημμενο συμπερασμα μου αλλα ξεχασες να απαντησεις αν η ψυχη ειναι ανθρωπος , ον , προσωπο για να φανει η δικη μου προκαταληψη.

κυπριανός χ : Τα "σύμφωνα με τα δικά μου, και εννοώ τις θεολογικές εκκλησιαστικές ερμηνείες", όπως γράφεις, είναι εντελώς λάθος και ποτέ δεν υποστήριξα, ή υποστηρίζω κάτι σαν αυτό. Ο άνθρωπος είναι - αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και τον Πλάτωνα - ενυπόστατη ιδέα και όχι ανυπόστατη. Έχει δηλαδή πρόσωπο. Πρόσωπο, όμως, κατά νομική έννοια και όχι θεολογική. Το συναμφότερον του ανθρώπου, η ψυχή και το σώμα, είναι ικανά να αποκτήσουν και την πνευματική διάσταση του προσώπου, αλλά αυτό θα συμβεί μετά την εκ νεκρών έγερση πάντων, αν και εφόσον ο άνθρωπος αξιώθηκε, κατά τη διάρκεια της επίγειας ζωής του, της Χάριτος του αγίου Πνεύματος. Ο χοϊκός άνθρωπος έχει χοϊκή ψυχή, όθεν και "53 δεῖ γὰρ τὸ φθαρτὸν τοῦτο ἐνδύσασθαι ἀφθαρσίαν καὶ τὸ θνητὸν τοῦτο ἐνδύσασθαι ἀθανασίαν". Τούτα όμως απαιτούν κάτι, το οποίο εσύ και άλλοι πεισματικά έχετε απορρίψει. Γι΄ αυτή την προκατάληψη έγραψα.
Υστερόγραφο.
 Με τις άλλες θρησκείες δεν ασχολούμαι. Αν δαπάνησα τη ζωή μου όλη μελετώντας τα αφορώντα στη δική μου θρησκεία - για να τη δεχτώ ή να την απορρίψω - φαντάζεσαι πόσες ζωές θα χρειαζόμουν για να μάθω αυτά που λένε οι άλλοι.

Tony Vook : Το ξερω Κυπριανε οτι δεν εχεις ασχοληθει να μαθεις αυτα που λενε οι αλλοι , γιατι εξυπνος ανθρωπος εισαι και θα εβλεπες οτι σου εκλεψαν ολη τη ζωη απο την πρωτη μερα της υπαρξης σου , σε βαφτισαν , σε εβαζαν να ψελνεις ακαταλαβιστικους υμνους και να κανεις το χερακι πανω κατω δεξια αριστερα καθε φορα που εβλεπες την φωτο του γενειοφορου ανδρα στον τοιχο της ταξης .Αυτο εγινε η μοναδικη απολυτη αληθεια για σενα και για εκατομμυρια αλλους , δεν σε αφησαν να ψαξεις , να δεις οτι παρομοια πραγματα κανουν δισεκατομμυρια αλλοι ανθρωποι αφιερωμενα σε αλλους θεους , οχι απο επιλογη αλλα αναλογα με την γεωγραφικη ζωνη που γεννηθηκαν . Δεν μπορεσες να σκεφτεις οτι ισως δεν εφτιαξε ο θεος τον ανθρωπο , αλλα σιγουρα εφτιαξε ο ανθρωπος τον θεο .Για το συναμφοτερον που λεει και ο Ζουραρις , η ιδεα οτι η ψυχη που δεν ειναι ουτε προσωπο , ουτε ον ,επομενως ουτε ανθρωπος , αρα δεν εισαι εσυ , θα ενωθει με το διαλυμενο η με ενα αλλο φτιαχτο σωμα και αυτο το τερατωδες θα εισαι εσυ μαλλον θα τρομαζε παρα θα με γεμιζε ελπιδα αν ημουν χριστιανος .

κυπριανός χ : Ευχαριστώ για το σχόλιο και επί τούτοις : Ο άνθρωπος, ο κάθε άνθρωπος, βρίσκεται "από την πρώτη μέρα της ύπαρξής του στη ζωή" - αυτό δικό σου - και ουδέποτε στη μείον ένα (- 1) ημέρα της ζωής του. Αν κάποιοι προτιμούν να βρεθούν εκεί, δηλαδή στο μείον ένα (- 1), είναι στην κρίση τους και στην απόφασή τους. Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι αυτό έψαχναν, αυτό βρήκαν και παράτησαν το Δωδεκάθεο και τα μείον. Έκτοτε, για τον γράφοντα, δεν ονομάζονται πρόγονοι, αλλά πατέρες, καθόσον στην ίδια "γεωγραφική ζώνη" (sic) με εκείνους βρίσκομαι κι εγώ. Και εννοώ "την πρώτη μέρα της ύπαρξής μου στη ζωή", ή διαφορετικά στη συν μια (+ 1) ημέρα. Αυτά και σε ευχαριστώ για την κουβέντα μας. Σημείωσε, ο αρχέγονος ιουδαϊσμός που επιβιώνει επί των ημερών μας - τολμώ να πω κυριαρχεί - σέβεται και τιμά την μείον ένα (- 1) ημέρα, επόμενο λοιπόν, να μην ξέρει πού βρίσκεται, τί του γίνεται, τί σέβεται και τί τιμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: