Powered By Blogger

Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Γ. Κοντογιώργης - Το Σύνταγμα και η κρίση. Ποια αναθεώρηση του Συντάγματος ;



Προλογικά θα έγραφα ότι ο ακροατής, ίσως και αναγνώστης, θα πρέπει να έχει υπομονή και κυρίως, μαθησιακή προαίρεση. Η ομιλία έχει ωριαία διάρκεια.
Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες επί των λεγομένων του καθηγητή, κύριου Γ. Κοντογιώργη. Με βρίσκει σύμφωνο σε γενικές γραμμές η οριοθέτηση της τοποθέτησης, ή των προτάσεων, που καταθέτει και μάλιστα σε τούτο το σημαντικό :

"Θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε τί ; Ότι δεν είναι η πολιτική, ή η οικονομία, ο λόγος ύπαρξης της κοινωνίας, είναι η κοινωνία ο λόγος ύπαρξης της πολιτικής και των πολιτικών ή της οικονομίας. Δεν θα υπήρχε ελληνική πολιτική, ελληνική οικονομία, ελληνικές πολιτικές, αν δεν υπήρχε η ελληνική κοινωνία. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες χώρες. Άρα, πώς γίνεται αυτός, που είναι λόγος ύπαρξης των άλλων, να μην έχει λόγο στα πράγματα ;" (1:05:14)

Θα συμπλήρωνα, πώς είναι δυνατόν σε μια χώρα σαν την Ελλάδα με την ιδιάζουσα κατανομή πληθυσμού - ορεινή και νησιωτική - να ζητούνται εφαρμογές οικονομικών μέτρων ενοποίησης, όπως αυτά των ευρωπαϊκών (πεδινών) κρατών ; Ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα έχει την ίδια γεωγραφική/μορφολογική σύσταση και κατανομή πληθυσμού με αυτή της Ελλάδος ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: