Powered By Blogger

Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

"Εν εκκλησίαις ευλογείτε τον Θεόν"


"Σχόλιο : Σύμφωνα μέ την νέα ταυτότητα τής εκκλησίας πού έφτιαξε ο Ζηζιούλας , εφόσον δέν είχαμε την ίδια στιγμή Θεία Ευχαριστία, δέν είχαμε και εκκλησία. Συνεπώς κανένα πρόβλημα."

Το ανωτέρω σχόλιο κατατέθηκε σε άλλο ιστολόγιο (*) και αφορούσε στην εμπλοκή του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου με τη φλόγα των special olympics. Η "αφή" της φλόγας έγινε σε ιστορικό παλαιοχριστιανικό, του Βυζαντίου δηλαδή, ναό. Συμπλήρωσα τα ακόλουθα:

Σχολίου συνέχεια,

Και εφ΄ όσον, όταν δεν έχουμε θεία ευχαριστία, δεν έχουμε και εκκλησία, τότε ας κάνουμε αυτούς τους κατά περίσταση και κατά περίπτωση "ναούς", διακοσμητικά ντεκόρ για συναυλίες, για επιδείξεις μόδας, για κάθε είδους "μαζώξεις" και ιδιαίτερα, για εκθέσεις έργων τέχνης.

Η ζηζιούλειος εκκλησία είναι εδώ μαζί με την ρωμανίδειον. Η θρησκεία ετελεύτησεν αδόξως και παραδόξως ανέτειλεν η ευχαριστιακή εκκλησία.

Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς (αλήθεια, ποιοί;) καλύτερα.

Παρένθεση, τώρα δεν θα λέμε "πάω στην εκκλησία να λειτουργηθώ ή να προσευχηθώ". Θα λέμε, "πάω στην εκκλησία να ευχαριστηθώ" ή σκέτο, "πάω να ευχαριστηθώ".

Ο θάνατος της θρησκείας, που μας προσκόμισαν οι μοντέρνοι ησυχαστές, θεολόγοι βέβαια, ισοδυναμεί και με το θάνατο της εκκλησίας. Ή Εκκλησίας με Κεφαλαίο το έψιλον, για να την αντιδιαστείλουμε από τις "άλλες". Ποιές όμως "άλλες"; Όλες ίδιες είναι μετά ή άνευ θρησκευτικού περιτυλίγματος.

Να γράψω κι άλλα; Δεν χρειάζεται. Οι ιαθέντες μετα από την κάθαρση, το φωτισμό και τη θέωση, θα βγούν να ... με θάψουν. Τέλος.

(*) Βλ. ιστολόγιο "αμέθυστος", ανάρτηση στις 9/9/2010 με τίτλο " Η αφή της φλόγας των special olympics στην Παναγία Κοσμοσώτηρα Φερρών".

Δεν υπάρχουν σχόλια: