Powered By Blogger

Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Αυτοί που μας κρύβουν τις λέξεις


"«Ελάτε να σας δείξω- όσοι αγαπάτε λέξεις ορφανές, κρυμμένες σ’ ερημιές, σε ξεχασμένους τόπους...» . Για αυτές τις ξεχασμένες λέξεις θα ήθελα να μιλήσουμε. Λέξεις, όπως αγάπη, σπουδή, ομορφιά, αδελφός, τις οποίες έκρυψε η αναζήτηση της ευτυχίας."

Αυτά μας είπε ο μακαριώτατος - στους δασκάλους κλπ - με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς (*).

Να μιλήσουμε για "ξεχασμένες" λέξεις;
Να μιλήσουμε για λέξεις κρυμμένες, κυρίως όμως γι΄ αυτούς που τις κρύβουν;

Σωστά, να μιλήσουμε. Αλλά αν το κάνουμε θα μας κλείσουν το στόμα, θα μας αγνοήσουν εντελώς. Στην καλύτερη περίπτωση, θα μας ρίξουν στα "μπάζα" του διαδικτύου. Στη χειρότερη ... , ας το αφήσουμε καλύτερα, μέρες (των Διδύμων) που είναι.

Γιατί; Διότι αυτοί που λένε αυτές τις μεγάλες κουβέντες, είναι εκείνοι που σκόπιμα κρύβουν και ιδιοτελώς ξεχνούν τις λέξεις. Όπως για παράδειγμα τη λέξη αλήθεια - ή τη λέξη μετάνοια -, που φρόντισε ο μακαριώτατος να κρύψει επιμελώς σκεπάζοντάς την με την αγάπη, με την ομορφιά, με τον αδελφό και άλλα σμιλέμματα.

Αυτά να τα κρατήσει για την αφεντιά του και για τους παρακοιμώμενους που έχει δίπλα του. Αν τολμά, ας αγγίξει τη λέξη αλήθεια.

(*) Βλ. ιστολόγιο ΑΚΤΙΝΕΣ, ανάρτηση με θέμα "Μήνυμα αρχιεπισκόπου προς τους εκπαιδευτικούς με την ευκαιρία της νεας σχολικής χρονιάς", 09/09/2010.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Xristodoulidh
de mas kryboun mono tis lekseis..mas kryboun kai tous ekswghinous pou the erthoun se ligo apo ton planhth NIBIROU...ksypna...koimasai akomh, erxetai to telos tou kosmou, kai sy...xtenizesai?

Ανώνυμος είπε...

Η λέξη όμως 'προδοσία' υπάρχει στα λεξικά. Δεν μπορούν να την κρύψουν. Ούτε και να αποφύγουν τις συνέπειές της.
Ενας πιστός

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Υπάρχει και θα υπάρχει πάντα. Για να θυμόμαστε τους Εφιάλτες, τους Ιούδες και όλους εκείνους που φθείρουν και διαστρέφουν τις λέξεις, κυρίως όμως τα εννοήματα των λέξεων. Δηλαδή, του λόγου ή καλύτερα της Αλήθειας.

Οι λέξεις, ο λόγος και η αλήθεια, δεν είναι έννοιες αφηρημένες. Έχουν οντότητα, έχουν οστά και σάρκα, και μόνο όταν γίνουν ένα με το σώμα και την ψυχή, γίνονται αιώνιες, άφθαρτες και αθάνατες. Μαζί τους και ο άνθρωπος.

Ανώνυμος είπε...

Ούτε το Ψαλτήρι είναι αφηρημένο. Θυμηθείτε λίγο τι συνέβη στην Κύπρο όταν είχαν μαζευθεί οι οικουμενιστές σε ένα ξενοδοχείο και σε κοντινό εκκλησάκι πολλοί πιστοί διάβαζαν συγχρόνως το Ψαλτήρι. Οι οικουμενιστές δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν το συνέδριο και έστειλαν αστυνομία να συλλάβει τους πιστούς. Γιατί? Γιατί πολύ απλά το Ψαλτήρι ενεργοποιεί τα ουράνια στρατεύματα και οι υπηρέτες του αντιδίκου καίγονται. Αν μπορούσε κανείς να συνειδητοποιήσει τη δύναμη του Ψαλτηρίου θα άλλαζαν πολλά πράγματα στη χώρα. Αν διάβαζαν δεκάδες πιστοί το Ψαλτήρι συγχρόνως κάθε μέρα ή νύχτα την ίδια ώρα να δείτε για πότε οι πολιτικοί μας θα έφευγαν από τη χώρα! Χωρίς πλάκα! Απλά είμαστε διαιρεμένοι και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Αφήστε κύριε Χριστοδουλίδη που μερικά πνευματικά θέματα δεν γίνονται αντιληπτά. Οταν κανείς μιλήσει γι' αυτά αντιμετωπίζεται ως υποψήφιος για το ίδρυμα που αναφέρετε στο πρώτο σας άρθρο. Κάθε πιστός όπως που διαβάζει ολόκληρο το ψαλτήρι κάθε μέρα νιώθει μια ανείπωτη πνευματική στήριξη - ενώ συγχρόνως και σημαντικά ζητήματά του επιλύονται μυστηριωδώς - εγώ προσωπικά το τηρώ ύστερα από συμβουλή γέροντος - σε βουνό δυσπρόσιτο όπου έφτασα όταν ο Θεός έκρινε ότι ήρθε η ώρα- και έχω διαπιστώσει τη δύναμή του. Αναλαμβάνει η χάρις του Θεού που δεν εγκατέλειψε ούτε τον Δαβίδ στους εχθρούς του. Αυτό το σχόλιο απευθύνεται κυρίως σε εσάς ως ελάχιστο δείγμα εκτίμησης για τη στήριξή σας- χωρίς να το καταλαβαίνετε ίσως - σε σημαντικά διλήμματα που αντιμετωπίζουμε. Οπότε εάν θέλετε το δημοσιεύετε ή όχι κατά την κρίση σας.
Χαιρετισμούς,
Ενας πιστός

Ανώνυμος είπε...

Φαίνεται ότι στην Ιεραρχία έχουν ξεχάσει πολλές λέξεις του ελληνικού λεξιλογίου, όπως για παράδειγμα: πνευματικός νόμος, ευθύνη ιερέων και λογοδοσία. Θα θυμηθούν τις λέξεις αυτές όταν δώσουν λόγο ενώπιον του Κυρίου.
Δημήτρης, Αθήνα

Ανώνυμος είπε...

Και όμως οι λέξεις έχουν τεράστια σημασία. Μέσω των λέξεων - ΜΜΕ - προσπαθούν οι οπαδοί της Νέας Τάξης να μας χειραγωγήσουν. Μέσω των λέξεων Ελληνες όλων των ηλικιών βλασφημούν νύχτα - μέρα τον Κύριο και την Υπεραγία Θεοτόκο. Ολες οι ανομίες με τις λέξεις γίνονται σήμερα.
Ιωάννα - Αθήνα