Powered By Blogger

Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Μεταμοσχεύσεις : Λογικό έρεισμα, ηθική βάση, και πρακτικό αποτέλεσμα.

Η φωτογραφία είναι άσχετη με το θέμα

"Η «εικαζόμενη συναίνεση» δεν έχει ηθική βάση, δεν έχει λογικό έρεισμα, δεν έχει πρακτικό αποτέλεσμα. Εχει όμως τη δυνατότητα να οδηγήσει τις μεταμοσχεύσεις σε βέβαιη κοινωνική απαξίωση και σε παντελή αποτυχία"

Αυτά είπε και έγραψε ο μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος Χατζηνικολάου, όταν ο νομοθέτης Λοβέρδος αποφάσισε να παρακάμψει την αποτυχούσα στρατηγική των κεφαλών του ΕΟΜ (Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων). Η Ιεραρρχία της εκκλησία του έδωσε εντολή να αποχωρήσει και απήλθε. Η στρατηγική την οποία ακολουθούσε ο ΕΟΜ ήταν η κατόπιν στρεβλής αγιογραφικής, πατερικής, εκκλησιαστικής και Ορθόδοξης κατήχησης, πλήρης - εκούσια, συνειδητή, ηθελημένη - αποδοχή της δωρεάς οργάνων, προ της πιθανής  επελεύσεως του εγκεφαλικού θανάτου. 

Παρ΄ όλες τις προσπάθεις που κατέβαλε η παραιτηθείσα ηγεσία του ΕΟΜ τα αποτελέσματα ήταν μηδαμινά. Ως εκ τούτου, ο νομοθέτης Λοβέρδος είδε πλέον ρεαλιστικά το ζήτημα, εισηγήθηκε το νόμο της εικαζόμενης συναίνεσης και ο νόμος ψηφίστηκε.

Θα λέγαμε λοιπόν ότι, εκ των δυο προκείμενων δεινών : Της κατηχητικής εγκεφαλικής έκπλυσης ή της εικαζόμενης συναίνεσης, επελέγη το χείρον, δηλαδή η εικασία. Χείριστο θα ήταν η κατόπιν κατηχήσεως από τον μητροπολίτη Μεσογαίας προτεινόμενη συνειδητή αποδοχή της δωρεάς. Πλήρης η διαστροφή της συνείδησης.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί (*) σε τηλεοπτική εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης, ο μητροπολίτης Νικόλαος Χατζηνικολάου θέλησε να μας αποδείξει τους καρπούς της συνειδητής  εκούσιας προθανάτιας προσφοράς των οργάνων. Παρουσίασε λοιπόν μια νεαρά, η οποία δέχθηκε μόσχευμα και η υγεία της αποκαταστάθηκε. Πέρα όμως από το εντυπωσιακό γεγονός υπάρχουν μερικά άλλα συνακόλουθα, τα οποία δεν θέλησε να μας πει, αλλά δεν θέλησαν ούτε οι δημοσιογράφοι να  θίξουν. Η μόνη παρεμπίπτουσα αναφορά ήταν για τις παράνομες και εγκληματικές πράξεις (εξαφανίσεις, επ΄ αμοιβή πωλήσεις νεφρών κλπ.) που άρχισαν να παρουσιάζονται.

Το πρόβλημα δεν είναι εκεί, δηλαδή οι παράνομες και εγκληματικές αφαιρέσεις οργάνων. Είναι αλλού και όχι εκεί όπου το εστιάζουν οι δημοσιογράφοι και οι διαφημιστές των μεταμοσχεύσεων προβάλλοντας τα επιτεύγματα της αυστηρής νομοθεσίας. Είναι στο γεγονός ότι η ευθανασία κατέστη πλέον πράξη νόμιμη και ιατρικά αποδεκτή. Τούτο προοιωνίζεται τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Δεν είναι δύσκολο να το φανταστούμε και η φαντασία αυτή δεν αποτελεί εικασία. Αν λάβουμε δε υπόψη και τα οικονομικά δεινά, το ζοφερό μέλλον ήδη μας αγγίζει. Πρώτο λοιπόν είναι, ότι τα όρια του εγκεφαλικού θανάτου θα διευρυνθούν λόγω της αυξημένης ζήτησης. Οι γονείς των διανοητικά υστερούντων και εγκεφαλικά αναπήρων μετά από ειδική κατήχηση (σημ. σχολές θα δημιουργηθούν και ελπίζω να μην είναι ιδρυτής τους ο μητροπολίτης Μεσογαίας) δεν θα δυσκολεύονται να δωρήσουν τα όργανα του τέκνου τους. Διότι σύμφωνα με αυτά που διδάσκει ο μητροπολίτης : "Χάριν των μεταμοσχεύσεων, σήμερα περισσότεροι από ένα εκατομμύριο συνάνθρωποί μας, άλλως καταδικασμένοι σε θάνατο, ζουν μια μακράς διάρκειας και υψηλής ποιότητας ζωή, που μάλιστα τη δανείζονται από άλλους" (**). Οι εγκεφαλικά ανάπηροι και διανοητικά υστερούντες, ούτως ή άλλως, είναι καταδικασμένοι σε θάνατο και καλό θα ήταν να δούμε ποια "μακράς διάρκειας και υψηλής ποιότητας ζωή" είναι προτιμότερη και οικονομικά συμφέρουσα.

Υπάρχει όμως κάτι ακόμη. Ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες που οδηγούνται σε έκτρωση, θα οδηγούνται σε πλήρη κυοφορία προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ειδικών περιπτώσεων μεταμόσχευσης. Λεπτομέρειες δεν γράφω, αν και είναι κατανοητές.

Το δεύτερο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του μητροπολίτη : "Η «εικαζόμενη συναίνεση» δεν έχει ηθική βάση, δεν έχει λογικό έρεισμα, δεν έχει πρακτικό αποτέλεσμα", είναι η απάντηση που θα του έδιναν οι εισηγητές της εικαζόμενης. Νομίζω, δεν θα διέφερε καθόλου από τη δική του θέση. Θα του έλεγαν ότι το πρακτικό αποτέλεσμα είναι το ουσιώδες και όχι η ηθική βάση. Το πρακτικό αποτέλεσμα έχει λογικό έρεισμα τον άρρωστο που επέζησε. Όσον δε για την ηθική βάση - σημειώνουμε, αγνοούν αμφότεροι τον ασθενή από τον οποίο λαμβάνονται τα όργανα - γνωστό είναι πως κάθε άνθρωπος έχει τη δική του "ηθική βάση". Άρα, δεν μπορούν να τίθενται φραγμοί τέτοιας φύσεως.

Είναι εντελώς αδιάφορο, αν οι δωρητές δίνουν τα όργανά τους κατόπιν εικασίας ή μετά από ανθρωπιστική κατήχηση του τύπου "εσμέν αλλήλων μέλη". Εικασία είναι κι αυτό. Το πρακτικό αποτέλεσμα της νεαρής κοπέλας που του συμπαραστάθηκε στην τηλεοπτική εκπομπή - θεραπεύτηκε από τη μυοκαρδιοπάθεια κατόπιν μεταμόσχευσης - δεν στάθηκε ικανό να την ανατρέψει. Άφησε αναπάντητο το ερώτημα τι απέγινε ο δωρητής. Ποια η δική του "ανάσταση", αφού αργά-γρήγορα η επιζώσα δια του οργάνου θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο;

(*) http://kyprianoscy.blogspot.gr/2013/02/blog-post_23.html
(**) http://iatriko-forum.blogspot.gr/2011/03/blog-post_31.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: