Powered By Blogger

Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Η πληρέστερη απομυθοποίηση της Βίβλου από τον κ. Μιχαήλ Καλόπουλο


Η φωτογραφία είναι από το "μέσο κοινωνικής δικτύωσης"  facebook και έχει αναρτηθεί με υπέρτιτλο :

Η πληρέστερη απομυθοποίηση ολόκληρης της Βίβλου
 
Η Βίβλος, ένα αρχαίο ιουδαϊκό βιβλίο (1100 περίπου σελίδων), δημιούργησε ένα απ’ τα ισχυρότερα θρησκευτικά ρεύματα της παναν-θρώπινης ιστορίας, με εξαιρετικές συνέπειες!
Οι αναρίθμητοι μεταφυσικοί του ισχυρισμοί (ανεξήγητες νικηφόρες μάχες, απίστευτα θαύματα, θεοφάνιες, άγγελοι, δαίμονες, κόλαση και παράδεισος), που κστασαγήνευσαν και υποδούλωσαν την ανθρώπινη φαντασία… ουδέποτε ερμηνεύτηκαν κριτικά στο βαθμό που το κάνουν τα τέσσερα αυτά βιβλία, (1150 σελίδων συνολικά), με την βοήθεια πάντα της ελληνικής μυθ-ιστορίας, και ευρύτερα της ελληνικής Γραμματείας. Ουσιαστικά για πρώτη φορά, θα ξεναγηθείτε στην ιστορία της δηλητηριο-χρηστικής μαγείας με σαφή και ανεπανάληπτο τρόπο!
Μ. Καλόπουλος


κχ
Αν ασχολούμαι με τον κύριο Μιχαήλ Καλόπουλο και όσα δημοσιεύει στο "μέσο κοινωνικής δικτύωσης" του facebook, είναι διότι μεταξύ εκείνων, που θέλουν κάτι να μάθουν σχετικά με θέματα θρησκευτικά, ενδεχομένως να υπάρχουν άτομα με ανεπαρκή κριτήρια γνώσεων στα ζητήματα αυτά. Αυτά τα οποία παρέχει ο κ. Καλόπουλος δεν διαφέρουν σε τίποτα, από τα κριτήρια που έχει ένας ο οποίος, στο παρελθόν, διάβαζε περιοδικά του τύπου "Ο Θησαυρός" ή το "Ρομάντσο". Γράφω λοιπόν την (κριτική) άποψή μου εκεί και εδώ, και ο αναγνώστης, αν δεν είναι προκατειλημμένος, μπορεί να εκτιμήση ποια κριτική - σημ. ο κ. Καλόπουλος συνιστά κριτική μελέτη της Βίβλου - του είναι χρήσιμη και ποια άχρηστη. Σχετικά τώρα με τη φωτογραφία και τον υπέρτιτλο, τα κάτωθι.

Αγαπητέ κύριε Καλόπουμε. 
Ας σκεφθούμε προς στιγμή ότι τα πράγματα έρχονται όπως θέλετε, όλοι οι Έλληνες διαβάζουν τα βιβλία σας - ασφαλώς θα υπάρχουν και αλλοεθνείς - η Βίβλος απομυθοποιείται, η θρησκεία καταργείται και όλα έρχονται κατ΄ ευχήν των συνεργατών σας και σας του ιδίου. Πείτε μας τί θα βάλετε στο κενό που θα προκύψει λόγω της απομυθοποιήσεως ; 

Ας πουμε, για παράδειγμα, ότι θα καλύψει το κενό κάποια Βιοηθική ή κάτι άλλο επιστημονικά και ηθικά δεκτό. Είσαστε βέβαιος ότι τα πράγματα θα πάνε καλά ; Ότι οι άνθρωποι εγκαταλείποντας όλα όσα έχουν σχέση με το παρελθόν - είναι συνυφασμένα με θρησκεία, μη ξεχνάτε - θα πέσουν ο ένας στην αγκαλιά του άλλου ; Ειλικρινά, δυσκολεύομαι να δεχτώ, ή ακόμη και να φανταστώ, ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. 

Πείτε μας λοιπόν τι βαθύτερα έχετε μέσα στο μυαλό σας, ώστε με τόσο ζήλο επιδίδεστε στο "να ανοίξουν οι Έλληνες τα μάτια τους, από τη στραβομάρα που έπαθαν με την ιουδαιοχριστινική, ή σκέτο ιουδαϊκή, πλύση εγκεφάλου", όπως έλεγε στο παρελθόν κάποιος. Θα περιμένω με ενδιαφέρον να μάθω και μάθουμε, που αποσκοπούν τα προβαλλόμενα στη φωτογραφία βιβλία σας, ή ενδεχομένως και άλλα που παραλείψατε. Αν, όμως, είναι μόνο διαπιστωτικά και τίποτα περισσότερο, ασφαλώς και θα γνωρίζετε ότι, διαπιστώσεις τέτοιου είδους και σε αυτά τα θέματα, δεν μπορούν να συγκαλύψουν βαθύτερες θεωρητικές, δηλαδή φιλοσοφικές, εισηγήσεις ή προτάσεις.

Ο κύριος Καλόπουλος απάντησε ως εξής ...

Αγαπητέ μου γιατρέ Χριστοδουλίδη… τουλάχιστον εσείς δεν θα έπρεπε να με ρωτάτε κάτι τέτοιο. Εσείς που με τα χέρια σας και το μυαλό σας τιμάτε την ύψιστη των τεχνών την ιατρική, θα πρέπει να γνωρίζεται ότι η ιατρική τέχνη, αρχής γινομένης από τον Ιπποκράτη, καταπολέμησε τις δεισιδαιμονίες και τους εξορκισμούς (π.χ. ιερά νόσος, βλέπε: Ιπποκράτης: «Περί ιερής νόσου») για να βάλει στη θέση τους την αληθινή διαγνωστική και ιαματική τέχνη της ιπποκρατικής ιατρικής, απ’ την όποια κι εσείς ψωμίζεστε σήμερα ( ... )
Οι πρόγονοί μας έχουν πολλά να μας δώσουν, αλλά και οι σύγχρονοι νουνεχείς άνθρωποι σαν κι εσάς, μπορούν να συνδράμουν. Το μόνο σίγουρο (για μένα) είναι, πως οι θρησκείες μας έφεραν στο θλιβερό αυτό αδιέξοδο, και αν δεν ασκήσουμε κριτική στο γιγάντιο αυτό ψευδός, θα είμαστε άξιοι της τύχης μας, και υπόλογοι στα παιδιά μας


(Σημείωση κχ. Περισσότερα βλέπε Μ. Καλόπουλος facebook με θέμα αυτό της φωτογραφίας)

... και η συνέχεια ήταν

 Αγαπητέ κύριε Καλόπουλε,
Σας ευχαριστώ για την απάντηση, ιδιαίτερα μάλιστα, επειδή αναφερθήκατε στη Ιατρική και τον Ιπποκράτη. Όπως γνωρίζετε, για πολλούς η Ιατρική ανήκει στις λεγόμενες θετικές επιστήμες και όπως προκύπτει από τα γραφόμενά σας, αλλά και από την καθημερινή πρακτική, δεν αποτελεί αυθαίρετο συμπέρασμα, αν κατατάξουμε την Ιατρική στο φιλοσοφικό σύστημα του θετικισμού -  μη αποκλειομένου και του εμπειρισμού. Σε κάποιο σημείο αυτά τα δυο γνωσιακά συστήματα εφάπτονται.
   Να ληφθεί υπόψη, η χρήση την οποία κάνω των όρων «θετικισμός» και «επμειρισμός» είναι γενική και όχι ειδική. Δεν έχω ουδεμία διάθεση να ανοίξω φιλοσοφική συζήτηση περί αυτών των δυο συστημάτων γνωσιολογίας

Συμβαίνει, αν βέβαια το δεχόμαστε, ο άνθρωπος να είναι και σώμα, αλλά και ψυχή, λέξη η οποία σήμερα τείνει να εκλείψει - γνωστοί οι λόγοι - και να αντικατασταθεί από τη λέξη «ενέργεια».

Δεν γνωρίζω πόσοι εκ των συναδέλφων μου είναι πρόθυμοι να δεχθούν αυτή την αντικατάσταση, η οποία σημειωτέον χρονολογείται από χιλιετίες. Την έχουν, άλλωστε, χρησιμοποιήσει οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Δεν απέρριπταν την ψυχή, ως το άυλο και μη ορατό στοιχείο, που απαρτίζει το «συναμφότερον», δηλαδή τον άνθρωπο. Άλλοι υποστήριζαν το εντελώς αντίθετο  συν-επικουρούμενοι από έναν αρχαίο δικό μας φιλόσοφο και τα αμφιλεγόμενα έργα που μας άφησε.

Μετά από αυτά έχω να πω ότι πολλά ιατρικά θέματα μένουν αδιευκρίνιστα, όπως, για παράδειγμα, το φαινόμενο «placebo»  και άλλα. Πολλές ερμηνείες έχουν δοθεί, σε πρακτικό όμως επίπεδο καμιά δεν γίνεται αποδεκτή. Το πείραμα δεν επιβεβαιώνει την ερμηνεία.

Με απλά λόγια, τώρα, όσα αφορούν στον άνθρωπο και την Ιατρική, δεν μπορούμε να τα βλέπουμε μόνο με τα μάτια της εμπειριοκρατίας (θετικισμός). Από την άλλη, δε, όχι αποκλειστικά με αυτά της θεωρίας. Εδώ, ο κίνδυνος της δεισιδαιμονίας είναι υπαρκτός και μεγάλος Για τον άνθρωπο ισχύει το «πράξις θεωρίας επίβασις», που σημαίνει, η ζωή μας, αυτό δηλαδή που ζούμε, είναι πράξη ζωής μιας κάποιας θεωρίας ζωής, που έχει κάθε άνθρωπος. Και όπως φαίνεται, η πράξη ζωής που έχουμε σήμερα πάσχει. Συμβαίνει να συμφωνεί με όσα δικά σας γραπτώς υποστηρίζετε, επειδή πάσχει σαφώς η διακινούμενη κυρίαρχη θεωρία ενός ιουδαιοχριστιανισμού. Αυτή η θεωρία δεν είναι ούτε ιουδαϊκή, αφού απορρίπτει τα δικά της αρχέτυπα, ούτε χριστιανική, αφού ταυτίζει τα αρχέτυπα με έναν αιρετικό χριστιανισμό. Περισσότερα δεν έχω να σας γράψω.  Πάντως, οφείλω να προσθέσω, οι σιωνιστικές προδιαγραφές των έργων σας είναι ευκρινείς, ανεξάρτητα αν φαίνεστε υπέρμαχος των προγόνων μας, της σοφίας αυτών, και οπωσδήποτε του Ιπποκράτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: