Powered By Blogger

Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Ποιος είναι τελικά ο ανθέλληνας ;


Διαβάζοντας το συνοδευτικό της φωτογραφίας μένει κανείς με το στόμα ανοικτό ! Διότι δυο τινά μπορεί να συμβαίνουν : Ή ότι αυτός που τα έγραψε υστερεί στην ανάγνωση των γραφομένων του - όσων αντέγραψε και έγραψε - ή ότι ο γράφων το σχόλιο αυτό δεν ξέρει τι του γίνεται. Για το πρώτο θα φανεί, με αυτά που θα ακολουθήσουν, ότι μάλλον κάτι συμβαίνει με τον κ. Καλόπουλο και τον υπέρτιτλο της φωτογραφίας του : «Ο απίστευτος ανθέλληνας Ι. Χρτσόστομος». Όσο για το δεύτερο, αυτό ας το κρίνει ο αναγνώστης.

Έχουμε λοιπόν : «Όσο πιο βάρβαρο ένα έθνος φαίνεται», γράφει ο ιερός Χρυσόστομος, «και της ελληνικής απέχει παιδείας, τόσο λαμπρότερα φαίνονται τα ημέτερα».

Αν καταλαβαίνω καλά, και όποιος έχει στοιχειωδώς νουν να καταλάβει αυτό που διαβάζει, θα βγάλει αβίαστα το συμπέρασμα ότι, το μεν «βάρβαρο έθνος απέχει της ελληνικής παιδείας», τα δε «ημέτερα», δηλαδή των Χριστιανών, «τόσο λαμπρότερα φαίνονται» λόγω μετοχής, συμπληρώνω, στην ελληνική παιδεία. Δεν είναι αποκύημα φαντασίας τούτο, επειδή αυτό που γράφει ο ιερός Χρυσόστομος δεν είναι σε καμιά άγνωστη γλώσσα, ούτε και απευθύνεται σε αδαείς και αμαθείς της ελληνικής γλώσσας, άρα, και παιδείας. Ερωτώ : Είναι αυτό ανθελληνικό επειδή το γράφει ένας Χριστιανός ;

Και παρακάτω : «Όταν αυτός ο βάρβαρος και αμαθής, τα της πίστης ασπασθεί, τίποτε επί γης κανείς των ανθρώπων ποτέ δεν είδε, όχι μόνο τα της πίστης ασπάζεται, αλλά και πεισμώνει».

Σε συνδυασμό με τα ανωτέρω, αν αυτό δεν είναι ύμνος προς την ελληνική παιδεία, που μεταμορφώνει ένα βάρβαρο, τότε τι άλλο είναι ; Επί πλέον, ο της πίστεως ασπασμός - κατόπιν μετοχής στην ελληνική παιδεία - κάνει τον πρώην βάρβαρο να πεισμώνει. Βεβαίως, όχι όπως χλευαστικά και απαξιωτικά θέλει ο κ. Καλόπουλος, γράφοντας : «το βαρβαρικό αυτό πείσμα, που εδώ αποκαλείται  ‘‘θαύμα’’, σήμερα είναι παγκοσμίως (σημ. ‘‘παγγοσμίως’’ γράφει εσφαλμένα πάλι ο κ. Καλόπουλος) γνωστό ως αρρωστημένος φανατισμός».

Πληροφορούμε τον κ. Καλόπουλο και τους ομοϊδεάτες των Like, ότι το χριστιανικό πείσμα ήταν εκείνο που οδηγούσε τους μάρτυρες και πρώην βάρβαρους στη θυσία για την πίστη τους - τους έτρωγαν τα λιοντάρια - και όχι στους σημερινούς ‘καμικάζι’ αυτόχειρες του Ισλάμ. Οπότε, μετά από αυτά, τίθεται πάλι ένα ερώτημα : Ποιος είναι τελικά ο ανθέλληνας ; Είναι ο ιερός Χρυσόστομος ή μήπως ο κύριος Καλόπουλος και οι συν αυτώ με τα Like ; Αν δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, τους συμβουλεύω ότι με τα έργα τους, ηθελημένα ή ακούσια, οδηγούν την ελληνική παιδεία στη βαρβαρική παιδεία. Άλλωστε, αυτό είναι σχεδόν γεγονός.

2 σχόλια:

Asamonas είπε...

μηπως δεν καταλαβες Κυπριανε; πουθενα δεν λέει ο Χρυσοστομος ότι η ελληνικη παιδεία μεταμορφωνει τον βαρβαρο. Λέει, οσο περισσότερο βαρβαρο ειναι ενα εθνος τοσο μεγαλυτερα φαινονται τα των χριστιανων, και αυτο ειναι λογικο διοτι ο μορφωμενος με την ελληνικη παιδεία και φιλοσοφία, θεωρεί παραμυθια για γριες τις ιστοριούλες των χριστιανων από την παλια και την καινη διαθηκη.

οταν ο βαρβαρος, που αγνοεί την ελληνικη σοφία, ασπασθει τα της πιστης, δηλαδη την χριστιανικη πίστη, τοτε πεισμωνει, γινεται φανατικός και αυτο ειναι παλι φυσιολογικό, καθως αγνοώντας την επιστημη και την φιλοσοφία, υποκυπτει στο μοναδικο δογμα και τον φανατισμο. ας μην αυτοεξαπατωμεθα, οι περισσότεροι πατερες και αγιοι αυτοκρατορες, ηταν φανατικοι ανθέλληνες, γι αυτο και κατεστρεψαν τους ναους, καταδίκασαν σε θανατο τους φιλοσοφους, εκλεισαν τις σχολες και απαγόρευσαν τους ολυμπιακους αγωνες, σημερα είμαστε περήφανοι γι αυτους τους Ελληνες που οι χριστιανοι καταδίωξαν και μας απογοητεύουν οι ρωμιοι φιλοι των οθωμανων.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Αυτό ας το κρίνει ο αναγνώστης. Ο ιερός Χρυσόστομος ασφαλώς εννούσε την ελληνική Παιδεία υπό το φώς, όμως, της Χριστιανοσύνης. Τι θέλω να πω με αυτό και τι εννοώ ; Ότι η ελληνική Παιδεία, που στόχο είχε την αρετή, "Χριστοποιήθηκε", αν το επιτρέπει ο αδόκιμος θεολογικά όρος αυτός. Η κατά Χριστόν αρετή δεν απέρριψε συλλήβδην κάθε τι το αρχαίο, αλλά έδωσε τη νοηματοδότηση σε όσα έπρεπε να διατηρηθούν κάτω από διαφορετικό πρίσμα. Με αυτή την οπτική και προοπτική, ο ανθελληνισμός, που εσύ και άλλοι αποδίδουν στη Χριστιανοσύνη, είναι εντελώς λάθος. Όσοι εκ των αυτοκρατόρων ή των πατέρων της Εκκλησίας αγωνίστηκαν "ανθελληνικά", το έκαναν για να μην πισωγυρίσουμε στην ειδωλολατρεία. Κάτι το οποίο γίνεται σήμερα δυστυχώς και τούτο οφείλεται σε δυο λόγους. Πρώτος είναι ότι ο Δυτικός κόσμος άρχεται από άθεους ή θεϊστές, που δέχονται ένα αιρετικό πίστευμα, μια αιρετική εκκλησία με μια επίσης αιρετική θρησκεία. Ο δεύτερος είναι διότι την ελληνική Παιδεία καλούνται να διδάξουν άνθρωποι σαφώς επιλεγμένοι. Είναι όλοι οι αφοσιωμένοι στο δόγμα του φιλοσοφικού σχετικισμού, το οποίο σαφέστατα απέρριπταν, οι καταξιωμένοι στο να λέγονται σήμερα πατέρες, "αρχαίοι ημών πρόγονοι". Ήταν οι λεγόμενοι σοφιστές, που τόσα δεινά μας προξένησαν. Όλα όσα απαριθμείς για να προσάψεις κατηγορίες κατά των εν Χριστώ πατέρων μας - πρόγονοι για σένα - στρέφονται και εναντίον όλων εσάς, που θέλετε να διαιωνίζεται η από αιώνων μεταξύ μας διχόνοια.