Powered By Blogger

Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

ΤΟ ΚΑΛΠΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ


Ο οικονομολόγος Ανδρέας Ανδρεάδης είχε γράψει κάποτε ότι "η ιστορία της Ελλάδος, είναι η ιστορία του δημοσίου χρέους". Πολύ πριν από αυτόν ο στρατηγός Μακρυγιάννης είχε κάνει λόγο για "το κάλπικο δάνειον", που ετοιμαζόταν να υπογράψει στα χρόνια του, ο τότε Κυβερνήτης. Δεν θυμάμαι ποιός.

(ΣΗΜ. Η ρήση του Μακρυγιάννη έχει ως εξής : "Εσείς οι χριστιανοί (σ.σ. εννοεί τους Ευρωπαίους) πιάνετε ένα αθώο παιδί, ένα ορφανό, το χαροκαμένο αυτόνε τόπο, όπου γυρεύε η τυραγνία να του πάψει τη ζωή και τώρα εσείς οι φιλάνθρωποι το ξαναπάτε πάλι στη δικαιοσύνη του τύραννου... θα τους δείξουμε όμως ποιον απόγονοι είμαστε, τι μονέδα χρυσή έλαβαν αυτήνοι από κείνους τους προγόνους και τι κάλπικο δάνειο δώσαν σ' εμάς". Το "κάλπικο δάνειο" είναι η αποδοχή από μέρους μας, να γίνουν εκείνοι οι διαχειριστές της απελευθερωμένης πατρίδας. Σήμερα γίνονται της οικονομίας)


Για τον οικονομολόγο Ανδρέα Ανδρεάδη δεν έχω ιδέα τι έχουν γράψει οι σύγχρονοι μελετητές. Για τον Μακρυγιάννη, αυτό που γνωρίζω είναι ότι ο, μεταξύ άλλων, ιστορικός Σπ. Μαρκεζίνης τον έχει βγάλει "μουρλό". Ένας άλλος ότι "θρησκευτικά ήταν πλανεμένος" και οι σύγρονοι πράσινοι πολιτικάντηδες, ότι ήταν σοσιαλιστής. Του έβγαλαν μάλιστα και τραγουδάκι.

Τίποτα από αυτά δεν ήταν ο Μακρυγιάννης. Ή αν ήταν "σοσιαλιστής", τότε ο σοσιαλισμός του, δεν είναι αυτός που ξέρουμε ή νομίζουμε. Η θεωρία του κοινωνισμού, που αποβλέπει στην "ανθρωπιά του ανθρώπου", έχει όραμα τον άνθρωπο και υποστηρικτικά, για να προσελκύσει τους αδαείς ψηφοφόρους, κάνει λόγο και για κάποια ηθικά σχήματα "ανθρωπιάς" ποικίλης προέλευσης : Χριστιανικής ή συνηθέστερα, άλλης.

Ο "σοσιαλισμός" του Μακρυγιάννη απέβλεπε έμπρακτα στην "ανθρωπιά του Θεού", όχι του ανθρώπου. Του Θεού που έγινε άνθρωπος και αυτό το υπόδειγμα, παρακαταθήκη καλύτερα, έχουμε χρέος να φανερώσουμε όσοι θέλουμε να ανακατεύουμε την πολιτική με τον χριστιανισμό, ενίοτε δε και ευκαιριακά, με τον αείμνηστο Στρατηγό.

Ο προφητικός του λόγος για το κάλπικο δάνειο εξακολουθεί να είναι επίκαιρος. Οι Έλληνες είμαστε σοσιαλιστές στην πλειοψηφία μας και το ΔΝΤ είναι εδώ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

οι ελληνες είμαστε σοσια-ΛΗΣΤΕΣ στην πλειοψηφία μας.

ΤΕΛΕΙΑ.
ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.

ΌΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΒΛΑΚΑΣ!

(ΑΠΌ ΤΟ ΠΑΝΥ ΒΛΑΞ, ΠΑΝΎΒΛΑΞ, ΠΑΒΛΑΚΑΣ, ΤΟΥΤΕΣΤΙΝ, ΠΟΛΥ ΜΑ ΠΟΛΥ ΒΛΑΑΑΑΑΑΚΑΣ!)
Σ.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Ευχαριστώ την "Σ" για την επίσκεψη και το σχόλιο.

Θα ήθελα να προσθέσω ακόμη κάτι. Δεν το έγραψα στην αρχική ανάρτηση, γιατί δεν θα ήθελα να πληγώσω μερικούς. Δεν έχω αυτή την πρόθεση και με πόνο γράφω αυτά που ακολουθούν.

Όταν η πνευματική ηγεσία μιας χώρας αδυνατεί να γνωρίσει την αλήθεια και τους αγίους της, θα ήταν προτιμότερο να σιωπά. Ή καλύτερα να μην εκτίθεται κατά τρόπο απαράδεκτο, αναζητώντας πληροφορίες για τον πνευματικό, προκειμένου να μάθει τι του έλεγε ο Μακρυγιάννης και τι συμβουλές του έδινε εκείνος.

Όταν η πνευματική ηγεσία αυτή αναζητά τέτοια ερείσματα, για να αναγνωρίσει την αγιότητα, είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Την αλήθεια την έχει θάψει και μαζί της, όλους μας.