Powered By Blogger

Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ


Ένα ενδιαφέρον άρθρο, με τίτλο "Στις ασθένειες νιώθω δυνατός" δημοσίευσε ο κ. Μόσχος Λαγκουβάρδος και συνιστώ στον αναγνώστη να το διαβάσει (βλ. "Μικρά Δοκίμια"). Εκεί, μεταξύ άλλων, γράφει ο κ. Λαγκουβάρδος :

ΜΛ : "Ο κόσμος συγχέει την ψυχική με την πνευματική κατάσταση. Ψυχή έχουν και τα ζώα, αλλά μόνον οι άνθρωποι έχουν πνεύμα".

Συμπλήρωσα τα κατωτέρω :

Κυπριανός Χ : Ναι, υπάρχει σύγχυση. Διότι το σώμα έχει ψυχή, αλλά στερείται η ψυχή του σώματος - αν δεν το επιδιώξει ο άνθρωπος - πνεύματος. Έτσι, μένει μόνο με την ψυχή του σώματος. Εναπόκειται σ΄ αυτόν, στον άνθρωπο, να επιδιώξει, να αποκτήσει και να αποκαλύψει, την ψυχή της ψυχής. Δεν είναι άλλη από την ψυχή του πνεύματος. Την οποία έχουμε όλοι, αλλά δεν φροντίζουμε να καθαρίσουμε, να λαμπρύνουμε, την εικόνα που μας δόθηκε (:"Λάμπρυνόν μου την στολήν της ψυχής"). Το ενδιαφέρον μας είναι μόνο η ψυχή του σώματος, μας βοηθούν οι ψυχίατροι, οι ψυχολόγοι και κάποιοι άλλοι, αλλά αυτό που επιτυγχάνουμε δεν είναι η αποκάλυψη, η λαμπρότητα της ψυχής του πνεύματος (Πνεύματος).

Η διαφορά ανάμεσα στον "ψυχικό άνθρωπο" και στον "πνευματικό άνθρωπο", είναι ακριβώς αυτή. Ο πρώτος έχει την ψυχή του σώματος. Ο δεύτερος έχει, εκτός από την ψυχή του σώματος, και την ψυχή του πνεύματος.

Το μικρό αυτό δοκίμιο δεν θα έλεγα ότι στερεί τον αναγνώστη του από σημαντική, αποκαλυπτική οπωσδήποτε, βοήθεια.

Σημείωση
Στη φωτογραφία ο Άθως, από περιοχή της Καψάλας Αγ. Όρους

Δεν υπάρχουν σχόλια: