Powered By Blogger

Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

"Την του Κυρίου μακροθυμίαν σωτηρίαν ηγείσθε"



Με αφορμή την λεγόμενη "θρονική εορτή" της παπικής εκκλησίας στη Ρώμη, όπου εορτάζονται οι άγιοι απόστολοι Πέτρος και Παύλος, ο πάπας Βενέδικτος απηύθυνε χαιρετισμό στην παρευρεθείσα, εξ ορθοδόξων, Επιτροπή των Διαλόγων. Μεταξύ άλλων είπε :

πάπας Βενέδικτος : "Μια γιορτή που η Καθολική Εκκλησία και οι Ορθόδοξες Εκκλησίες γιορτάζουν την ίδια ημέρα και είναι μία από τις αρχαιότερες του λειτουργικού έτους , μαρτυρεί μια εποχή κατά την οποία ζούσαν σε πλήρη κοινωνία μεταξύ τους."

Κυπριανός Χ : Αυτό τον ενδιαφέρει, η κοινή γιορτή όπως κάποτε, όπου η παπική (καθολική) εκκλησία και οι Ορθόδοξες εκκλησίες ζούσαν σε πλήρη κοινωνία. Η επηρμένη δυτική οφρύς κάνει λόγο για ορθόδοξες εκκλησίες (πληθυντικός), λες και είναι πολλές, ενώ για την καθολική εκκλησία, χρησιμοποιεί ενικό αριθμό!
Πώς γινόταν αυτό τότε παλιά, καλούνται να το ψάξουν οι συνδιαλεγόμενες κεφαλές (ακέφαλες) των Διαλόγων της ψευδαγάπης και της υποκρισίας. Αν ήθελε ο πάπας να είναι ειλικρινής και ανιδιοτελής, ας άνοιγε την Καινή Διαθήκη, να δει τι απάντησε ο Απ. Παύλος στον Απ. Πέτρο, όταν υπήρξε διαφωνία στο ζήτημα της περιτομής, και ας διάβαζε ακόμη τί ο Απ. Πέτρος συνιστά :

«14 Διό, ἀγαπητοί, ταῦτα προσδοκῶντες σπουδάσατε ἄσπιλοι καὶ ἀμώμητοι αὐτῷ εὑρεθῆναι ἐν εἰρήνῃ, 15 καὶ τὴν τοῦ Κυρίου ἡμῶν μακροθυμίαν σωτηρίαν ἡγεῖσθε, καθὼς καὶ ὁ ἀγαπητὸς ἡμῶν ἀδελφὸς Παῦλος κατὰ τὴν αὐτῷ δοθεῖσαν σοφίαν ἔγραψεν ὑμῖν, 16 ὡς καὶ ἐν πάσαις ταῖς ἐπιστολαῖς λαλῶν ἐν αὐταῖς περὶ τούτων, ἐν οἷς ἐστι δυσνόητά τινα, ἃ οἱ ἀμαθεῖς καὶ ἀστήρικτοι στρεβλοῦσιν ὡς καὶ τὰς λοιπὰς γραφὰς πρὸς τὴν ἰδίαν αὐτῶν ἀπώλειαν. 17 Ὑμεῖς οὖν, ἀγαπητοί, προγινώσκοντες φυλάσσεσθε, ἵνα μὴ τῇ τῶν ἀθέσμων πλάνῃ συναπαχθέντες ἐκπέσητε τοῦ ἰδίου στηριγμοῦ, 18 αὐξάνετε δὲ ἐν χάριτι καὶ γνώσει τοῦ Κυρίου ἡμῶν καὶ σωτῆρος Ἰησοῦ Χριστοῦ. αὐτῷ ἡ δόξα καὶ νῦν καὶ εἰς ἡμέραν αἰῶνος· ἀμήν.» (2Πτ. γ΄)

Ο Απ. Πέτρος συνιστά να "σπουδάσουμε" αυτά που γράφει ο Απ. Παύλος, μερικά των οποίων είναι δυσνόητα και τα οποία στρεβλώνουν οι αμαθείς και οι αστήρικτοι. Ποιοί είναι λοιπόν αυτοί οι αμαθείς που στρέβλωσαν και τον Απόστολο Παύλο, και την Καινή Διαθήκη, και το Σύμβολο της Πίστεως, και ολόκληρο τον Χριστιανισμό του σήμερα; Εμείς ή ο πάπας με το πρωτείο του, με το φιλιόκβε του, με την άσπιλη σύλληψη της Παρθένου, με τα άζυμα, με το ράντισμα του Βαπτίσματος, με το ημερολόγιό του, και με τα πανθρησκειακά τωρινά ανοίγματά του, ώστε να βρεθεί αυτός στην κορυφή της πυραμίδας, της Νέας Θρησκείας - Εκκλησίας, που πάει να φτιάξει;

Ο αυτόκλητος και αυτοανακηρυχθείς "διάδοχος" του Απ. Πέτρου και της εκκλησίας του - εμπνεύσεως παπικής φιλοπρωτίας -, αντί να ψάχνει να βρεί τη χαμένη κοινωνία μεταξύ της παπικής (καθολικής) εκκλησίας και των "ορθοδόξων εκκλησιών" (sic), θα ήταν προτιμότερο να σπουδάσει αυτός και η "εκκλησία" του τις Γραφές με τον φωτισμό του εκ του Πατρός εκπορευομένου Αγίου Πνεύματος. Τότε, και μόνον τότε, θα ευρεθεί άσπιλος, αμώμητος και εν ειρήνη "την του Κυρίου ημών μακροθυμίαν σωτηρίαν ηγείσθε".

« ... σπουδάσατε ἄσπιλοι καὶ ἀμώμητοι αὐτῷ εὑρεθῆναι ἐν εἰρήνῃ, 15 καὶ τὴν τοῦ Κυρίου ἡμῶν μακροθυμίαν σωτηρίαν ἡγεῖσθε», αλλά ο πάπας θεωρεί τη δική του μακροθυμία - και την προς αυτόν - σωτηρία. Όποιος διαφωνεί, τον σώζει η μάχαιρα του πολέμου ή της οικονομικής υποτέλειας. Εμείς οι Ορθόδοξοι σύμμαχο έχουμε το πανάγιον Πνεύμα, αιτούμενοι την μεσιτεία του Κυρίου για τη σωτηρία μας και για την ειρήνη.

Σημείωση. Η φωτογραφία λήφθηκε από το ιστολόγιο "Ορθοδοξία ή θάνατος"

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

περιμένεις να διαβάσω κοψοφλεβίτικο κείμενο, χωρίς φωτογραφια;
ΣΕ ΓΕΛΑΣΑΝΕ!

Ανώνυμος είπε...

Οι σημερινοί ορθόδοξοι έχουμε στενοχωρήσει πολύ τον απόστολο Παύλο - που πέρασε για μας τόσα δεινά. Μακάρι να έρθουμε σε επίγνωση και να μετανοήσουμε.
Χρόνια πολλά για τη σημερινή ημέρα που είναι μια πολύ μεγάλη εορτή.
Ιωάννα, Πατήσια, Αθήνα

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Ευχαριστώ τους σχολιαστές. Την επιθυμίαν του ενός επλήρωσα, στη δε Ιωάννα και σε όλους τους αναγνώστες, εύχομαι οι άγιοι Απόστολοι να μεσιτεύουν, ώστε όλοι με φωτισμένο τον νουν να ζητήσουμε το έλεος του Κυρίου για τα πλήθη των αμαρτιών μας. Η προς τον άγιο Θεό θυσία μας, ας είναι η μετάνοιά μας με πνεύμα συντετριμμένο : "Καρδίαν συντετριμμένην και τεταπεινωμένην ο Θεός ουκ εξουδενώσει".

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ
ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝΕ ΣΤΙΣ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ...
ΚΟΙΤΑ ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ..
ΑΝΤΕ!

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Ανώνυμε,

Είδες να γράφω ή να αντεύχομαι "χρόνια πολλά"; Ευχήθηκα να μεσιτεύουν οι άγιοι Απόστολοι κλπ.

Ανώνυμος είπε...

h katastash swthhke me th foto ths eikonas...