Powered By Blogger

Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Οι χυδαίοι του σχετικισμού

Αποκριάτικο καρναβάλι με ευγενείς ιδέες

Είναι αυτονόητο οι χυδαίοι άνθρωποι να έχουν "χιδέες", ή μάλλον χυδαίες, ιδέες. Οι απολυτότητες και οι βεβαιότητες των πρώτων μαρτύρων και ομολογητών της Χριστιανοσύνης δεν επιβλήθηκαν με ξένο αίμα, αλλά με το δικό τους. Κανέναν δεν απείλησαν, κανένα δεν υποχρέωσαν να κάνει δεκτές, επί ποινή αποκεφαλισμού, τις δικές τους ιδέες. Ωστόσο, οι χυδαίοι επιμένουν να μας λένε ότι οι βεβαιότητες και οι απολυτότητες φταίνε, που οι άνθρωποι αλληλοσκοτώνονται, και προς τούτο φέρνουν το παράδειγμα της θρησκείας. Διότι αυτή έχει το προνόμιο της απολυτότητας και της βεβαιότητας. Μας λένε, με άλλα λόγια, ότι ο σχετικισμός είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει για τον άνθρωπο, ενδεχομένως και για τη φιλοσοφία, η οποία, σημειώνουμε, τον απορρίπτει.

Αν οι χυδαίοι με τις "χιδέες" μιλούν για εκδικητικά φαινόμενα των Χριστιανών κατά των ειδωλολατρών, αξίζει να τους υπενθυμίσουμε ένα πράγμα. Έχουν περάσει περισσότερο από 50 χρόνια και ακόμη δεν μπορούμε να ξεχάσουμε αυτά που πάθαμε μέσα στην επταετία, όπου μια συμμορία ήθελε να γίνουμε ένα με τη σοβιετία του Στάλιν. Πώς λοιπόν ήταν δυνατόν να λησμονηθούν οι σφαγές των ειδωλολατρών κατά των Χριστιανών, που κράτησαν περισσότερο από διακόσια με τριακόσια χρόνια και οικογένειες ολόκληρες είχαν αφανιστεί; Ανθρώπινο δεν είναι όταν βλέπεις τους φονιάδες των γονέων σου, και μάλιστα σε άγριες εποχές όπως ήταν εκείνα τα χρόνια, να θέλεις να πάρεις πίσω το αίμα τους;

Ή μήπως ο αρθρογράφος των χυδαίων ιδεών θα μας θυμίσει το "αγαπήσεις τον εχθρό σου"; Αυτός που το είπε ήταν Θεάνθρωπος, εκείνοι όμως που το άκουγαν τότε για πρώτη φορά, ελάχιστα γνώριζαν σχετικά με το πώς και πότε θα μπορούσαν να τον μιμηθούν. Η καλή αλλοίωση των αρχέγονων ενστίκτων του ανθρώπου δεν γίνεται μαγικά, δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Χρειάζεται υπομονή και χρόνος, πράγματα που δεν υπήρχαν τότε. Η επιβίωση ήταν πρωταρχικής ανάγκης ζήτημα και όταν κινδυνεύεις από τη μισαλλοδοξία των ειδωλολατρών, οι οποίοι έχαναν σιγά-σιγά την κρατική στήριξη, πρέπει να αμυνθείς, να μη τους αφήσεις περιθώρια ανασύνταξης, ώστε να σου κάνουν πάλι τα ίδια.

Σήμερα βέβαια, η ειδωλολατρεία έχει και πάλι την κρατική στήριξη είτε με τη μορφή ενός αιρετικού χριστιανισμού, είτε ως ένας λανθάνων ισλαμισμός, ή ακόμη και ως ένα αρχαϊκό πρότυπο θρησκείας (σιωνισμός). Όπου ο Γιαχβέ, ή κατ΄ άλλους η συμπαντική ανώτερη δύναμη, εντέλλεται τον αφανισμό κάθε αντιπάλου του, πλαισιωμένος από άλλους δώδεκα θεούς, που σμίλεψαν η Τέχνη και η Φιλοσοφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: