Powered By Blogger

Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Μεταμοσχεύσεις, ένας άνισος λόγος στον αντίλογο της Επιστήμης

Ενώπιον γιατρών και αθλουμένων ληπτών οργάνων


Με την κα. Λιάνα Κανέλλη είχαμε αφήσει σε εκκρεμότητα μια συζήτηση σε ένα τηλεοπτικό Talk Show, που έγινε το 1993. Εφέρετο με τον τίτλο "ΛΙΑΝΑ". Είχα προσκληθεί και μου είχε παρασχεθεί η διαβεβαίωση πως η συζήτηση θα γινόταν μεταξύ ιατρών. Φαντασθείτε την έκπληξή μου όταν βρέθηκα προ μιας "εξέδρας", όπου μεταξύ άλλων παρευρίσκοντο και μεταμοσχευμένοι αθλητές.
Είχε φροντίσει προκαταβολικά η κα. Κανέλλη να εξουδετερώσει όσα, τυχόν αντίθετα του "δώρου ζωής", θα υποστήριζα. Στη συζήτηση αυτή μεταξύ γιατρών συμπεριελήφθη και ένας οδοντίατρος, γνώστης των συμφωνιών του Ελσίνκι για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ιατρών.

Ο κύριος οδοντίατρος μας συνέστησε να είμαστε προσεκτικοί. Διότι με απόψεις σαν τις δικές μου, μάλλον οδεύουμε στην εκκόλαψη αυγών του φιδιού. Ότι οι μεταμοσχεύσεις επιταχύνουν την εκκόλαψη, αφού φροντίζουμε να ξεπαστρεύουμε τους εγκεφαλικά νεκρούς και οικονομικά ασύμφορους - οικονομικά σύμφοροι εφόσον γίνονται εκούσια δωρητές - ασθενείς, δεν το υποψιαζόταν. Φασίστες και νεοναζί είμαστε οι γιατροί που θέλουμε να θεραπεύουμε τους ασθενείς αυτούς. Οι άλλοι είναι φιλάνθρωποι, δημοκρατικοί, ίσως και ορθόδοξοι χριστιανοί, οι οποίοι όμως τελειώνουν τους ασθενείς με την ευσπλαχνία του θανάτου πάνω στη χειρουργική τράπεζα - καλύτερα  Τράπεζα.

Ο χρόνος που μου παρασχέθηκε ήταν ελάχιστος σε αντίθεση με όλους τους άλλους, γιατρούς και αθλητές-λήπτες οργάνων. Δυστυχώς, η μεταφορά της βιντεοταινίας σε ψηφιακό αρχείο - δεν έγινε από εμένα - λιγόστεψε ακόμη περισσότερο όσα είχα πει. Βασικές όμως επιστημονικές πληροφορίες διασώθηκαν, όπως πχ. αυτή που αφορούσε στην αναπνευστική υποστήριξη. Να συμπληρώσω, στο προθανάτιο στάδιο του εγκεφαλικού θανάτου υποτυπώδης (παθολογική) αναπνευστική λειτουργία υπάρχει και η συσκευή της μηχανικής υποστήριξης (θετικής πίεσης) τίθεται, για να κρατηθεί η οξυγόνωση του αίματος στα επίπεδα όπου απαιτούνται, ώστε να μη χαλάσουν τα αφαιρούμενα όργανα. Αυτά όμως και πολλά άλλα, γίνονται προς θεραπεία του πάσχοντος - από τραύμα ή άλλη αιτία - ασθενούς ανθρώπου και όχι ενός νεκρού. Και ακόμη, ότι η θεραπευτική προσπάθεια απαιτεί χρόνο για να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα. Κάτι που δεν παρέχεται στους ασθενείς με την "ταχεία διάγνωση" - αντίστοιχη όπως η "ταχεία βιοψία" - του εκεφαλικού θανάτου.

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι η κα. Λιάνα Κανέλλη, τώρα βουλευτής του ΚΚΕ, προβάλλεται και ως (μαλλον, σαν) χριστιανή και ορθόδοξη. Η ορθοδοξία της κυρίας αυτής ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για τη ζωή αυτή που ζούμε. Όσο για την άλλη ζωή, αν υπάρχει, αυτή αποκτάται αφού αφαιρέσουμε τα όργανα από έναν άρρωστο που ψυχορραγεί, λίγο πριν πεθάνει.



Επίλογος
Θα πρέπει λοιπόν να αναθεωρήσουμε κάποιες βασικές αντιλήψεις μας ως προς το ζήτημα της αξιοπρέπειας. Αν είναι έτσι, τότε μάλλον έκανε λάθος ο άγιος Θεός που δέχθηκε να γίνει άνθρωπος για εμάς τους ανθρώπους. Γεννήθηκε και σπαργανώθηκε μέσα σε ένα σταύλο, "εν φάτνη των αλόγων", και το χειρότερο, δέχθηκε τον αναξιοπρεπέστατο και πλέον εξευτελιστικό σταυρικό θάνατο.
Ηθικό δίδαγμα : Νυν υπέρ πάντων το αξιοπρεπώς ζειν και το ευ θνήσκειν.-

1 σχόλιο:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Πληροφοριακά ενημερώνω τον αναγνώστη, ότι μετά από την εκπομπή αυτή, κατόπιν καταγγελιας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με κάλεσε σε γραπτή απολογία, πριν μου επιβληθούν τα εκ του Νόμου προβλεπόμενα - τότε, η πολιτική και επιστημονική ορθότητα δεν είχαν εφαρμοστεί.

Θεωρήθηκα επικίνδυνος. Η απάντηση δόθηκε, η ενημερωτική δημοσιογραφία μου έκλεισε τις πόρτες, οι άμβωνες σιωπηρά με έθεσαν εκτός εκκλησίας. Και φθάσαμε στο Νόμο Λοβέρδου, η έναρξη του οποίου τίθεται σε εφαρμογή εντός δυο μηνών.

Τώρα, τινές πανεπιστημιακοί, μητροπολίτες και λόγιοι, διοργανώνουν ημερίδες προς ενημέρωση των πιστών για τις μεταμοσχεύσεις, τον εγκεφαλικό θάνατο και τη δωρεά οργάνων. Ως προς τον γράφοντα, εξακολουθεί να παραμένει εκτός εκκλησίας. Και θα παραμείνει, διότι η υπάρχουσα Ιεραρχία έχει συμμαχήσει με τον Βελίαρ : "τίς δὲ κοινωνία φωτὶ πρὸς σκότος; τίς δὲ συμφώνησις Χριστῷ πρὸς Βελίαλ; (...) διὸ ἐξέλθετε ἐκ μέσου αὐτῶν καὶ ἀφορίσθητε, λέγει Κύριος".

Το γραπτό ντοκουμέντο του Ιατρικού Συλλόγου υπάρχει και θα δημοσιευτεί, όπως και η απάντηση.