Powered By Blogger

Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

"Τη Υπερμάχω", κατά τη βουλευτή και συντρόφισσα κα. Κανέλλη


"ΧΑΊΡΕ ΝΎΜΦΗ ΑΝΎΜΦΕΥΤΕ"
Μας ρήμαξαν με το μελοποιημένο "Άξιον εστί" της Αισθητικής, τώρα πάνε να μας γιατρέψουν με το "Υπερμάχω"

Η κα. Κανέλλη μπορεί να χειρίζεται άριστα το γραπτό λόγο, μπορεί και στα προφορικά να πηγαίνει ακόμη καλύτερα, καθώς συχνά την ακούμε - και τη βλέπουμε - στα "πορτοπαράθυρα" της τηλεβίζιον. Αυτή τη φορά εμφανίσθηκε σε ιστοσελίδες, όπου σε  ένα παλαιότερο άρθρο του περιοδικού "Άρδην" (1997)  υπερασπιζόταν το "άβατο", έγκωμίαζε το Άγιον Όρος, και λόγους απηύθυνε "τη Υπερμάχω". Δεν το είχα υπόψη, όπως και το περιοδικό "Άρδην". Φαίνεται όμως ότι τώρα απέκτησε ενδιαφέρον και πάλι.

Με αυτά τα χριστιανικά και ορθόδοξα επανεμφανίσθηκε λοιπόν η κα. Κανέλλη, για να  χτυπήσει τις ευαίσθητες χορδές μας. Διότι τώρα οσφραίνεται πολιτικό κίνδυνο, μαύρες μπλούζες μας περιτριγυρίζουν, οι κόκκινες ξεθώριασαν.  Γνωρίζει προφανώς  καλά την ψυχολογία, την ανακατεύει με ολίγην θεολογία, κι έτσι φτιάχνει ένα τέλειο συναισθηματικό έμπλαστρο με έξοχο περιτύλιγμα. Η πολιτική διδάσκει πολλά, η διαφήμιση περισσότερα.

Η εποχή μας είναι όντως εποχή εκπλήξεων. Η μεγαλύτερη από αυτές είναι ότι χρειάστηκαν 70 χρόνια οι ομόδοξοι Ρώσοι - τότε δεν ήταν - για να καταλάβουν ότι άδικα πολεμούσαν φανερά τη θρησκεία.Οι Δυτικοί όμως αποδείχθηκαν εξυπνότεροι. Άφησαν τα πράγματα να κυλήσουν ελεύθερα και δημοκρατικά και η θρησκεία τύποις πλέον υπάρχει. Ωστόσο, παρενθετικά αυτό, κάποιοι δικοί μας παραμένουν ρομαντικοί και γράφουν θεολογικές μελέτες να μας γιατρέψουν από την αρρώστια της θρησκείας, ενώ άλλοι πουλάνε βιβλία "Ενάντια στη θρησκεία". Τούτο όμως είναι "άλλου παπά ευαγγέλιο", δεν έχει να κάνει με τη βουλευτή Κανέλλη και το "Νύμφη ανύμφευτε".

Θέλοντας λοιπόν η εν λόγω κυρία να πάρει πίσω τα όσα έπραξε η ιδεολογία της - σημειώσατε, δεν ξέρω αν την είχε παλαιότερα - μας προκαλεί με την απολογητική έκπληξη του τύπου "ο τρώσας και ιάσεται".

Αν συμβαίνει αυτό, τότε καλύτερα θα ήταν, αφού επικαλέσθηκε το "Νύμφη ανύμφευτε", να παρέμενε στη σιωπή της. Οι λόγοι είναι ευνόητοι. Η υπέρμαχος Στρατηγός, θα της υπαγόρευε το δίχως άλλο πώς να συντάξει το  δικό της "κοντάκιον" με εφύμνιο το "Χαίρε Νύμφη ανύμφευτε". Το οποίο άδετε, ως γνωστόν, στην Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου.

Όσο για το επανεμφανισθέν μακροσκελές άρθρο της κας. Κανέλλη, μάλλον, θα λέγαμε, συντάχθηκε στα έδρανα της Βουλής και δεν αποτελεί για μας έκπληξη. Εν πάση περιπτώσει, άποψη είναι αυτά που γράφουμε, άλλο τίποτα. Ο τόπος μας ρημάχθηκε από το μελοποιημένο "Άξιον εστί" της Αισθητικής και τώρα πάνε να μας γιατρέψουν με το "Υπερμάχω". Μια δεύτερη γνώμη γιατί να μην ακουστεί;

Υστερόγραφο
Αξιοσημείωτο είναι το πώς συνετάγη το "Άξιον εστί". Η κυρία Κανέλλη θα το μάθαινε αν ησύχαζε και σιωπούσε, έστω κι αν της ήταν αδύνατο να προσκυνήσει το κελί, όπου ο ύμνος εψάλλει το πρώτον.

1 σχόλιο:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Ανώνυμος έγραψε ...
ΕΔΙΝΕ (σ.σ. την εποχή που εξέδιδε το περιοδικό "Νέμεσις") ΣΑΝ ΔΩΡΟ ΤΟ CD ΤΗΣ ΦΙΛΟΚΑΛΙΑΣ

KX
Η Φιλοκαλία δεν είναι για να ακούγεται από ΣιΝτί. Είναι για να διαβάζεται με χαρτί και μολύβι. Όσο για την ορθοδοξία της κας. Κανέλλη, αρκέστηκα να γράψω "... καλύτερα θα ήταν, αφού επικαλέσθηκε το "Νύμφη ανύμφευτε", να παρέμενε στη σιωπή της. Οι λόγοι είναι ευνόητοι". Αν άνοιγα το συρτάρι, θα έβγαζα από μέσα κάτι από πρίζες, από ηλεκτρικά, από φις και άλλα δικά της. Ομολογημένες δημόσια οι ερωτικές προτιμήσεις της. Και ακόμη, έχω προσωπική πείρα από την αντιμετώπιση που είχα από την ίδια, όταν κλήθηκα σε τηλεοπτική εκπομπή, που της είχε ανατεθεί, προς διαφήμιση της νέας και σύγχρονης Ιατρικής.