Powered By Blogger

Αλλοίωση, "εν ανομίαις συνελήφθην"

"Ευμορφία", για όλους

Επαναγωγή, "εις το καθ΄ομοίωσιν επανάγαγε ..."

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Η χρεωκοπία μας

Αυτό που δεν μας λέγουν οι ποικίλοι ειδικοί αναλυτές της Οικονομίας είναι, νομίζω, το εξής :

Όταν η Ελλάδα εντάχθηκε στη νομισματική ένωση και χάσαμε τη δραχμή, για να βρούμε το ευρώ, τα εις χρυσόν αποθεματικά της Τραπέζης της Ελλάδος κατατέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Και μπήκαμε στο "λούκι" του συνεχούς δανεισμού.

Τώρα λοιπόν που το χρέος έγινε δυσθεώρητο και μας λένε άλλοτε άλλα, θα πρέπι να καταλάβουμε ότι το χρέος που έχουμε δεν καλύπτεται πλέον από τα αποθεματικά σε χρυσό που δώσαμε όταν μπήκαμε στο ευρώ. Με άλλα λόγια, δεν έχουμε χρυσό για να κόψουμε νόμισμα. Αυτό βέβαια ισχύει για εμάς και ενδεχομένως άλλους. Δεν ισχύει για τους τεχνολόγους, παράδειγμα τις ΗΠΑ, όπου κόβουν δολλάρια ασταμάτητα.

Σημείωση. Κινέζοι και Ρώσοι τα μαζεύουν, αλλά για να τα δώσουν πίσω τους ζητούν το αντίστοιχο ποσό σε χρυσό. Οπότε η πλανηταρχία μετά των οικονομικών εγκεφάλων της Βρετανίας, ετοιμάζουν την κατάργηση του χαρτονομίσματος και οι άλλοι θα μείνουν με τα "πετσετάκια", οι Γερμανοί και οι Γάλλοι με το χρυσό που μας κρατούν, κι εμείς θα βγούμε σε πλειστηριασμό.

Αν οι εκτιμήσεις μου είναι λάθος, θα παρακαλούσα τους οικονομικούς αναλυτές-εγκεφάλους να με διορθώσουν

5 σχόλια:

Σχολιαστής είπε...

Mε συγχωρείτε δεν είμαι ειδικός αλλά έχω διαβάσει τα εξής: Ο κανόνας του χρυσού και η μετατρεψιμότητα του δολαρίου σε χρυσό έχει καταργηθεί ήδη από τον Αύγουστο του 1971, όταν o τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Νίξον είχε πάρει τη σχετική πρωτοβουλία να καταργήσει τις μεταπολεμικές συμφωνίες του Βretton Woods που όριζαν σταθερή ισοτιμία δολαρίου με το χρυσό και τα άλλα νομίσματα. Από τότε το δολλάριο και τα άλλα νομίσματα(το ευρώ σήμερα) είναι αυτό που λένε fiat currency, δεν έχει αντίκρυσμα σε χρυσό αλλά έχει να κάνει με τον όγκο αγαθών και υπηρεσιών που έχει μία οικονομία.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Ευχαριστώ τον Σχολιαστή.

Το γνωρίζω, όσον αφορά στην κατάργηση της συμφωνίας Βretton Woods. Αυτό ήταν μια μονομερής πράξη των ΗΠΑ. Όμως, αυτό που δεν γνωρίζω είναι, αν και άλλα κράτη μπορούσαν να το κάνουν. Τα οποία βεβαίως δεν είχαν την οικονομική ευρωστία των ΗΠΑ ή άλλων οικονομικά ισχυρών (σημ. σήμερα ισχυρών, διότι τότε που καταπατήθηκε η συμφωνία Βretton Woods οι ανταγωνιστές της Αμερικής δεν ήταν όπως είναι τώρα) χωρών.

Ανώνυμος είπε...

Και εγώ από όσα έχω διαβάσει αυτό που λέτε έχω καταλάβει - αν και δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες όλες που αναφέρετε. Τα άρθρα των οικονομικών αναλυτών που δημοσιεύονται εδώ και ένα μεγάλο διάστημα συγκλίνουν σε αυτό το αποτέλεσμα - από τις online εφημερίδες, ελληνικές και ξένες, που διαβάζω.
Χαιρετισμούς,
Ενας πιστός

Ανώνυμος είπε...

Γίνεται να χρεωκοπήσει η Ελλάδα? Τεχνητό θεωρώ θα είναι αυτό. Μπορεί να δώσαμε το χρυσό αλλά έχουμε πετρέλαιο - πολύ μάλιστα - γαιάνθρακες (θέλουν μας πάρουν το λιγνίτη), πολύτιμα μέταλλα - πρόσφατα είπαν και για ένα πολύ σπάνιο είδος αερίου στη Βόρεια Ελλάδα. Είμαστε μια σταλιά κράτος αλλά ένα χρυσωρυχείο. Γι'αυτό έχουν πέσει πάνω μας οι χρυσοθήρες να πάρουν τα εδάφη. Να μην ξεχάσουμε και τη γεωστρατηγική θέση μας - οι Ρώσοι ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν τεράστιο ποσό για ενοικίαση χώρου για βάσεις τους. Οπότε όλα είναι ένα στημένο παιχνίδι το οποίο όμως δεν έχει τελειώσει. Το τέλος του παιχνιδιού θα είναι αυτό που θα αποφασίσει ο Θεός. Εχετε δει στο μπάσκετ που στο τελευταίο λεπτό μια ομάδα νικάει ενώ έχανε σε όλο τον αγώνα? Κάτι τέτοιο πιστεύω ότι θα γίνει μόνο που κανείς δεν θα ήθελε να είναι στη θέση του χαμένου.
Γιώργος, Βόλος

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Οι προσευχές των πιστών εισακούωνται, δεν πάνε χαμένες.

Ήταν κάποτε μόνος του ο Μακρυγιάννης. Και ο Παπουλάκος. Αυτούς ξέρουμε, αυτοί βάστηξαν την Ελλάδα, δεν ήταν όμως μόνο αυτοί. Υπήρχαν και άλλοι, πολλοί άλλοι, άγνωστοι.

Ευχαριστώ τους Γιώργο και "ένας πιστός".